Proračun Havlovega filmskega prvenca je bil 1,7 milijona evra. Foto: EPA
Proračun Havlovega filmskega prvenca je bil 1,7 milijona evra. Foto: EPA

Nekdanji češki predsednik in oporečniški dramatik Vaclav Havel (1936) je prevzel vlogo filmskega režiserja in scenarista.

Drama je odrsko premiero doživela pred tremi leti v praškem gledališču Archa. Sledila so številna gostovanja po svetu. Havel je dramo napisal po koncu svojega predsedniškega mandata leta 2003.

Ne avtobiografski film, a poln osebnih izkušenj
Film se osredotoča na življenje kanclerja Vilema Riegerja ob njegovem umiku iz sveta politike. Nova vlada ga izseli iz vile v državni lasti in vilo spremeni v javno hišo. Zasebno življenje nekdanjega politika se sesuje. Rieger navsezadnje sprejme ponudbo svojega naslednika Vlastika Kleina, da prevzame funkcijo svetovalca svetovalcu.

V filmu se v manjši vlogi pojavi tudi Havel, ki v filmu ponovi svoje besede, ki so leta 1989 postale geslo češke žametne revolucije: "Resnica in ljubezen bosta premagala laži in sovraštvo."

Po Havlovih besedah je dramo napisal za svojo ženo Dagmar Havlovo, ki ima v filmu glavno žensko vlogo Riegerjeve dolgoletne družice. Havel je večkrat pojasnil, da zgodba ni avtobiografska, je pa obogatena z njegovimi osebnimi izkušnjami politika.

Lani je zatrdil, da so ga za pisanje drame navdihnile usode komunističnih aparatčikov, ki so jih pregnali z njihovih uglednih položajev.

Napovednik za film Odhod (v izvirniku Odchazeni) si oglejte v priloženem videoposnetku.