Vaclav Havel na Češkem uživa visoko spoštovanje kot politik, oporečnik in pisatelj. Drama Odhod govori o težavah politikov, ki morajo prepustiti oblast. Foto:
Vaclav Havel na Češkem uživa visoko spoštovanje kot politik, oporečnik in pisatelj. Drama Odhod govori o težavah politikov, ki morajo prepustiti oblast. Foto:

Havel je potrdil, da je v kraju Česká Skalice na severu Češke začel snemati film, ki je nastal na podlagi gledališke igre Odhod (Odchazeni). Leta 2003 ob koncu predsedniškega mandata se je nekdanji oporečnik poslovil od dnevne politike. Po tistem je Havel napisal svoje zadnje gledališko delo - Odhod. Dramo so na odrskih deskah krstili leta 2008 v praškem gledališču Archa. "Zame je to velika avantura," je povedal Havel v četrtek. "Veselim se že tudi montaže in dokončanja filma," je dodal.

Drama, ki ni avtobiografska, a bi lahko bila
Film bodo snemali dva meseca, v glavni ženski vlogi pa bo nastopila režiserjeva žena Dagmar Havlova, ki je do zdaj nastopila v okoli petdesetih filmih, 200 televizijskih dramah in petdesetih gledaliških vlogah. Glavna moška vloga je pripadla češkemu igralcu Josefu Abrahamu. Gre za zgodbo o kanclerju Vilemu Riegerju pred sestopom z oblasti. Junak opazuje, kako se njegov svet sesuva in kako ga okolica izdaja, neusmiljeno pa se spopada tudi s svojim brezobzirnim naslednikom Vlastikom Kleinom.

Havel se ne vznemirja ob govoricah, da v delu osebno obračunava z lastnim naslednikom na čelu države, Vaclavom Klausem. Zatrjuje, da so ga navdihnile usode komunističnih aparatčikov, ki so jih brez usmiljenja pregnali z njihovih uglednih položajev. Drama v petih dejanjih, ki je naletela na odobravanje kritikov, po Havlovem zatrjevanju "ni avtobiografska" - kar pa na Češkem, kjer Havel uživa visoko spoštovanje kot politik, oporečnik in pisatelj, komaj kdo verjame.

Kinematografska (pred)preteklost
Svojo sorazmerno neizkušenost bi rad spremenil v prednost. "Upam, da se bom lažje izognil različnim navadam, klišejem in konvencijam," je dejal Havel, ki sicer prihaja iz družine, tesno povezane z začetki češke kinematografije. Njegov ded Vacslav Havel je zgradil palačo Lucerna, v kateri je bila prva velika kinematografska dvorana v Pragi, njegov stric Miloš Havel pa je ustanovil Studie Barrandov v Pragi, glavne češke filmske studie.