Brett Ratner je na promociji in predstavitvah filma Tower Heist v zadnjem času nekajkrat govoril preveč ... sproščeno. Foto: EPA
Brett Ratner je na promociji in predstavitvah filma Tower Heist v zadnjem času nekajkrat govoril preveč ... sproščeno. Foto: EPA
Ratner se je pred dnevi v družbi producenta Briana Grazerja udeležil premiere filma J. Edgar v Los Angelesu. Ali ga bo na čelu oskarjev kdo nadomestil ali pa bo projekt do konca speljal Don Mischer sam, za zdaj še ni znano. Foto: EPA
Oropaj bogataša
Če smo cinični: vse skupaj se bo verjetno izkazalo kvečemu za dobro promocijo filma Oropaj bogataša, ki že igra tudi v naših kinematografih. Foto: Kolosej
Olivia Munn
Ratner, ki je Olivio Munn obtožil zagrenjenosti, ker ji ni dal neke vloge, se je pozneje tudi za te izjave že opravičil. Foto: EPA

Prekinitev vezi med oskarjevskim spektaklom in 42-letnim režiserjem je že potrdila tudi organizacija Academy of Motion Picture Arts and Sciences, ki zlate kipce podeljuje. Njen predsednik Tom Sherak je v izjavi za javnost zapisal, da je Ratner "sprejel pravilno odločitev tako zase kot za Akademijo." "Brett je dober človek, toda njegove izjave so bile nesprejemljive."

Nepremišljeno opletanje s pridevniki
Glavno jabolko spora je, da je Ratner na tiskovni konferenci po projekciji svojega novega filma Oropaj bogataša (Tower Heist) nepremišljeno uporabil žaljiv izraz za istospolno usmerjene (natančneje povedano, o pripravah na snemanje je izjavil: "Vaje? kakšne vaje? Vaje so za pedre."). verjetno ni pomagalo niti to, da je nedavno v šovu Howarda Sterna razglabljal o svojih seksualnih podvigih.

Posipanje s pepelom
Ratner je včeraj podal daljšo izjavo, v kateri se je opravičil za svoje "žaljive in neumne besede, ki jih je izrekel v nedavnih medijskih nastopih" in obenim razglasil svoj odstop z mesta producenta podelitve oskarjev 2012. "Čeprav so bili zadnji dnevi zame težki, se jih ne da primerjati z izkušnjo mladih moških ali žensk, ki so bili kdaj tarče žaljivk na račun spolne usmerjenosti." Doslej je sicer veljalo, da bosta na čelu spektakla Ratner in televizijski veteran Don Mischer, ki je to nalogo opravljal že letos.

Ratner pravi še, da "bo v naslednjih tednih in mesecih tako poklicno kot zasebno storil vse, kar je v njegovih močeh, da bi pomagal izkoreniniti predsodke, ki jih je sam tako neumno pomagal širiti". Režiser, ki je znan predvsem po franšizi Rush Hour, pravi, da je bil trenutek, ko so ga povabili k oskarjem, "najponosnejši v njegovi karieri",da pa noče odtegovati pozornosti od Akademije in "visokih načel, ki jih zastopa". Za konec se je zahvalil še organizaciji GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation), ki se bojuje proti diskriminaciji istospolno usmerjenih, da "so vzpostavili dialog o tem, kaj lahko storimo, da bomo povečali zavedanje resnih in pomembnih tem, ki jih je ta dogodek osvetlil".

Pri GLAADU so potrdili, da se z Ratnerjem dogovarjajo za serijo javnih pogovorov s predstavniki zabavne industrije o uravnoteženem predstavljanju gejev, lezbijk in transseksualcev v filmu in na televiziji. "Hollywood ima moč in odgovornost, da spodbuja enakost med vsemi skupnostmi. Veselimo se sodelovanja z Brettom in promocije sporočila, da za poniževanje istospolno usmerjenih v popkulturi in industriji, ki jo proizvaja, ni prostora."

Nekaj najbolj sočnih
Zgoraj povzeta izjava je bila konec koncev samo pika na i Ratnerjevi "miniturneji", na kateri je bil okužen s "sindromom Larsa Trierja". V šovu Howarda Sterna, kjer je sicer bolj sočne izjave skoraj treba pričakovati, je na primer pripomnil: "Hipohonder sem. Preden grem 'do konca', pošljem punco k zdravniku, da jo temeljito pregledajo. Moj zdravnik ima celo test, ki pove, ali bo kako bolezen skupila v prihodnosti ..." Ob tem je javnost osrečil še z informacijama, da je "verjetno najboljši na svetu", ko gre za oralni seks, in da "ima tako potentno spermo, da bi ženska lahko zanosila že, če bi dahnil nanjo".

O bivših nič lepega?
V tem obdobju je rad tudi indiskretno razglabljal o svoji zvezi z igralko Olivio Munn: "Hodil sem z Olivio Munn ..., ko je bil Lisa. V tem je bil problem. Takrat še ni bila Azijka." In pa: "Visela je na snemanju filma After the Sunset, pa sem jo nekajkrat podrl ... ampak potem sem pozabil nanjo."

Tako užaljeno se je Ratner odzval na javne špekulacije, da Olivia v svoji novi avtobiografiji, ko opisuje "nekega hollywoodskega režiserja", ki je pred njo v eni roki držal svojo moškost, v drugi pa škampov repek v omaki, govori prav o njem.