Vaclav Havel (1936-2011) je bil dramatik in pisatelj, ki mu je usoda namenila ključno vlogo pri zlomu komunizma na Češkoslovaškem. Foto: EPA
Vaclav Havel (1936-2011) je bil dramatik in pisatelj, ki mu je usoda namenila ključno vlogo pri zlomu komunizma na Češkoslovaškem. Foto: EPA
Vaclav Havel
Zagrizen borec za človekove pravice je postal prvi predsednik samostojne Češke in je državo popeljal na pot demokracije ter tržne ekonomije. Obenem se ga bo svet spominjal kot avtorja številnih dramskih in proznih del. Po svoji drami Odhod je posnel tudi film. Foto: Reuters

Dveurni dokumentarec Državljan Havel je nastal iz 45 ur gradiva, ki ga je zbral Havlov prijatelj Pavel Koutecky. Koutecky je predsednika spremljal po svetu celih trinajst let, od leta 1992 naprej.

Dokumentarni film Državljan Havel bodo v četrtek, 22. decembra, ob 20.00 predvajali na 2. programu Televizije Slovenija.

Dokumentarec je posnet v slogu družinskih videoposnetkov, prikazuje pa Havla doma, med pisanjem zgodovine na svetovnem prizorišču in ob srečanjih s svetovno znanimi osebnostmi.

Človeška plat legende
"Film Državljan Havel prikazuje človeško podobo ikone," je dejal David Dušek, eden izmed producentov filma. "Veliko gledalcev bo presenečenih," je napovedal pred premiero. V filmu je tako med drugim mogoče videti živčnega Havla v Washingtonu, kako pozira z Billom Clintonom v enem izmed džezovskih klubov ali pa kako se z Rolling Stonesi sprehaja okrog praškega gradu.

Vaclav Havel je bil rojen 5. oktobra 1936 v Pragi kot otrok bogatih staršev. Ti so v komunistični nacionalizaciji leta 1948 izgubili večino premoženja. Havlu tako ni bila omogočena formalna izobrazba, pozneje pa je končal večerno šolo in delal kot odrski delavec v gledališčih. Sčasoma je napredoval ter postal tudi dramatik in gledališki režiser.

Po nasilnem zatrtju poskusa politične liberalizacije in vzpostavitve "socializma s človeškim obrazom" leta 1968, znanega pod imenom praška pomlad, je bilo Havlu udejstvovanje v gledališčih prepovedano. Kljub temu se je uprl misli na odhod v tujino.

Mladi dramatik Havel se je na oblast povzpel po žametni revoluciji leta 1989 in postal predsednik takratne Češkoslovaške. Skupno državo Čehov in Slovakov je vodil do leta 1993, po odcepitvi Slovakov pa je Čehe vodil do februarja 2003.

Vrnitev v umetniške vode
Po sestopu z oblasti je svoj čas posvečal podpori borcem za človekove pravice na Kubi, v Mjanmaru in drugje.

Zopet se je vrnil tudi k svoji prvi ljubezni, pisanju: leta 2008 je v knjižni obliki izdal dramo Odchazeni (Odhod), ki je zaživela tako na odrskih deskah kot na filmskem traku - filmsko različico drame je posnel kar Havel sam in tako ustvaril svoj filmski prvenec.

Iz vsebine
Celovečerni češki dokumentarni film režiserja Pavla Kouteckega je portret znamenitega češkega dramatika, političnega disidenta in kasneje predsednika demokratične Češke republika Václava Havla. Nekdanji politični zapornik, a hkrati izredno priljubljen pisec dramskih iger, ki je s svojim neomajnim oporečništvom totalitarnemu režimu postal simbol in neke vrste zaščitna znamka intelektualnega odpora zoper vsakršno represijo nad svobodnim mišljenjem, je po »žametni revoluciji« jeseni 1989 prišel na čelo najprej Češkoslovaške, po mirni ločitvi od Slovaške pa še Češke republike. Svojemu prijatelju, filmskemu režiserju Pavlu Kouteckemu, je omogočil, da je s kamero spremljal njegovo politično življenje na domači sceni in na mednarodnem prizorišču, hkrati pa dopustil, da je film posegel tudi v portretirančevo zasebno sfero in skušal osvetliti miselno in filozofsko ozadje Havlove pisateljske in predsedniške drže.

Film je bil predstavljen tudi v uradni selekciji filmskega festivala v Berlinu 2008.