Stanje šoka je tretji celovečerni film Andreja Košaka. Premierno je bil prikazan na letošnjem festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je Martin Marion za
Stanje šoka je tretji celovečerni film Andreja Košaka. Premierno je bil prikazan na letošnjem festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je Martin Marion za "impresivno in neobremenjeno pojavnost" dobil nagrado za glavnega igralca. Foto: Goran Antlej

Režiser meni, da je naredil relevanten film, ki govori o stanju v Sloveniji danes, ko se vsi, od filozofov do političnih strank, sprašujejo, kako urediti obstoječo družbo. Žanrsko se film uvršča med komedijo in melodramo.
Košak je prepričan, da gre za "pošten, komunikativen film z dovolj emocij, jugohumorja in s humanim sporočilom, ki v kino prihaja ob pravem času, da postavi relevantna vprašanja in težko temo prikaže na lahkoten način".

"Samoupravljalec leta
" otrpne za desetletje
Prvi prizori filma so postavljeni v leto 1986, ko ob praznovanju 1. maja kovinostrugar Peter Zmazek - igra ga Martin Marion - v tovarni dobi naziv "samoupravljavca leta" in družbeno stanovanje na Fužinah. Od silnega šoka pade v stanje otrplosti za celo desetletje.
Ko Peter v psihiatrični ustanovi sanja svoj komunistični raj, razpade nekdanja skupna država, hkrati pa njegova družina. Peter se zbudi v trenutku, ko se njegova žena Marica poroči z njegovim najboljšim prijateljem Jovom. Marico igra Urška Hlebec, Jova pa srbski igralec Nikola Kojo. Začne se grenko-sladka komedija zmešnjav in spopad z modernim svetom, v katerem prevladujejo prej neznana tehnologija, sumljivi poslovneži in novodobni politiki.
Po Košakovih besedah smo v Sloveniji dve desetletji gledali pravnike in ekonomiste, ki so govorili o pravni državi in ekonomskem razcvetu, vendar danes vidimo, da je Slovenija znotraj ekonomsko gnila, pravne države pa ni oziroma sta dve.