Demeter Bitenc, igralska legenda in džentelmen stare šole. Foto: Stane Sršen
Demeter Bitenc, igralska legenda in džentelmen stare šole. Foto: Stane Sršen
V prvem delu portreta Evgena Carja se bosta s Slavkom Hrenom sprehodila po vinogradu v Dobrovniku ter obujala spomine na Carjevo mladost in študijska leta na igralski akademiji, na prve poskuse profesionalnega dela v ljubljanskih gledališčih in na dve desetletji dolgo ustvarjanje v SNG-ju Maribor, kjer je odigral vrsto glavnih vlog. Foto: Tone Stojko
Dušan Hren. Foto: Stane Sršen
Dušan Hren je pionir slovenske televizije, med drugim avtor formata TV križanke, ki je s kratko prekinitvijo, kar 17 let razveseljevala slovensko TV-občinstvo z Zlatkom Šugmanom v voditeljski vlogi in kasneje z Mišo Molk ob začetku njene kariere. Foto: Stane Sršen
Stine Vardjan. Foto: Stane Sršen
Stine Vardjan je legendarni producent, ki je na slovenski televiziji prehodil pot od razvedrilnih in informativnih do športnih programov. Foto: Stane Sršen
Matija Milčinski. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Matija Milčinski je režiral dva celovečerna filma, Prestop in Coprnica Zofka (po scenariju Svetlane Makarovič), ustvaril pa je tudi bogat opus televizijskih oddaj za najmlajše. Foto: Arhiv RTV Slovenija

zgodb judi, ki so s svojim delom obogatili svet filma, gledališča in predvsem televizije na Slovenskem.

Avtor in režiser oddaj Velika imena malega ekrana, ki bodo posvečene Demetru Bitencu (3. in 4. januarja ob 17.15 na TVS 1), Evgenu Caru (10. in 11. januarja ob 17.15 na TVS 1), Dušanu Hrenu (17. in 18. januarja), Stinetu Vardjanu (24. in 25. januarja) in Matiji Milčinskemu (31. januarja in 1. februarja), je Slavko Hren.

Vse oddaje bodo predpremierno predvajane ob sobotah in nedeljah ob 14. uri na RTV 4D.


Demeter Bitenc
Demeter Bitenc je 92-letni karizmatični slovenski igralec z najdaljšim seznamom naslovov tujih filmov, v katerih je sodeloval. V prvem delu portreta se Demeter Bitenc spominja otroštva, brezskrbne mladosti v gorah in predvsem svojega vstopa v svet igralske umetnosti še pred drugo svetovno vojno. V drugem delu pa avtor oddaje Slavko Hren predstavlja Demetra Bitenca predvsem kot igralca v slovenskem filmu in na televiziji. Bitenc je nastopil v prvem povojnem igranem slovenskem celovečercu Na svoji zemlji režiserja Franceta Štiglica, kasneje pa je sodeloval z Boštjanom Hladnikom, Matjažem Klopčičem, Janetom Kavčičem in mnogimi drugimi. Tudi danes ga k sodelovanju vabijo mladi režiserji, kot so Kozole, Cvitkovič, Naberšnik, Ema Kugler in drugi.

Evgen Car
V prvem delu portreta Evgena Carja se bosta s Slavko Hrenom sprehodila po vinogradu v Dobrovniku ter obujala spomine na Carjevo mladost in študijska leta na igralski akademiji, na prve poskuse profesionalnega dela v ljubljanskih gledališčih in na dve desetletji dolgo ustvarjanje v SNG-ju Maribor, kjer je ustvaril vrsto glavnih vlog. Za svoje delo v tem gledališču je prejel nagrado Prešernovega sklada za vlogi v Ščurkih in Lepi Vidi. V drugem delu portretiranec usmeri svojo pozornost na izjemno bogato igralsko kariero na gledaliških deskah v MGL-ju, kje je sodeloval s pomembnimi režiserji od Mileta Koruna, Zvoneta Šedlbauerja, Žarka Petana, Dušana Mlakarja, Borisa Kobala do Matjaža Zupančiča.

Dušan Hren
Dušan Hren je pionir slovenske televizije. Čeprav je bila Hrenova prva zaposlitev na ljubljanskem radiu, je že kmalu, še preden je bila uradno ustanovljena, že začel snovati oddaje za prihajajočo ljubljansko televizijo. Sodeloval je pri ustvarjanju celotnega niza razvedrilnih oddaj, kot so »Naročnik 1313«, »TV-promenada«, »Viktor, luč«, »10 zadetkov«, »Tišina, snemamo«, »Malo za šalo, malo za res« ter legendarne serije »Karavana zapravljivček« in še mnoge druge. Je tudi avtor formata TV-križanke, ki je s kratko prekinitvijo, kar 17 let razveseljevala slovensko TV-občinstvo z Zlatkom Šugmanom v voditeljski vlogi in kasneje z Mišo Molk ob začetku njene kariere. V drugem delu portreta predstavlja Hrenovo delo na koprski televiziji in kasnejšo vrnitev v Ljubljano, kjer je postal odgovorni urednik razvedrilnega programa.

Stine Vardjan
Stine Vardjan je legendarni producent, ki je na slovenski televiziji prehodil pot od razvedrilnih in informativnih do športnih programov. Dokumentarni film predstavlja pogled televizijca, ki ga skoraj nikoli ne vidimo pred kamerami, pogosto pa ima pomembno vlogo pri zagotavljanju ustreznih razmer za izpeljavo projektov in njihovo končno podobo. Stine Vardjan je vstopil v svet filmske umetnosti konec petdesetih let prejšnjega stoletja. Spoznal je karizmatične režiserje Františka Čapa, Franceta Štiglica in Matjaža Klopčiča in se ob njih, med snemanjem filmov, učil čarovnij organizacije in producentstva slovenskega filma.

Matija Milčinski
Matija Milčinski je sin velikega Franeta Milčinskega –Ježka in vnuk pisatelja Frana Milčinskega. Nalepka Ježkov »sin« se ga drži še danes, pa čeprav je medtem doštudiral režijo, na lutkovni oder pa postavil na stotine lutkovnih predstav. Mnoge je tudi filmsko in televizijsko zrežiral, med drugim tudi znamenito Zvezdico zaspanko (po očetovi predlogi). Režiral je dva celovečerna filma, Prestop in Coprnica Zofka (po scenariju Svetlane Makarovič), ustvaril pa je tudi bogat opus televizijskih oddaj za najmlajše. V najlepšem spominu ga imajo tudi številni amaterski gledališčniki, saj je bil dve desetletji njihov mentor.

Prvi del oddaje o Demetru Bitencu si lahko pogledate spodaj.