Matt Parker in Trey Stone sta norce brila že iz vseh svetovnih religij in znanih osebnosti  - a zdi se, da je bil Tom Cruise med bolj užaljenimi. Foto: MMC RTV SLO
Matt Parker in Trey Stone sta norce brila že iz vseh svetovnih religij in znanih osebnosti - a zdi se, da je bil Tom Cruise med bolj užaljenimi. Foto: MMC RTV SLO

Najbolj zasmehovana (a zato nič manj močna) verska skupnost v ZDA je Treya in Parkerja na muho vzela daljnega leta 2006, ko so si v eni epizodi southparkovci pošteno privoščili Toma Cruisa, najbolj znanega zvezdniškega privrženca scientologije. (Mali Stan si je v tistem delu začel domišljati, da je novi Ron L. Hubbard, ustanovitelj scientologije). Kmalu po predvajanju sporne epizode je serijo zapustil tudi Isaac Hayes, ki je glas posojal Chefu in ki je bil tudi sam pripadnik scientologije.

Te podatke je zdaj razkril Marty Rathbun, eden izmed nekdanjih pripadnikov Scientološke cerkve, ki jo je zapustil že leta 2004, od takrat pa si prizadeva oznaniti notranje mehanizme ene najbolj zaprtih skupnosti v Ameriki, ki v svoje kroge rekrutira tudi ogromno zvezdnikov. Predstavnik Scientološke cerkve je govorice že ovrgel kot lažne in kot "senzacionalistično tračarjenje". "Zgodbe, ki jih širi vir te zgodbe, odsevajo tip duha, kakršnega smo iz Cerkve izločila. To ni niti aktualen niti verodostojen vir."

Cilj: izbrskati svinjarijo
Rathbun je na svojem blogu objavil dokument, za katerega trdi, da je okrožnica organizacije iz leta 2006 in da ga je napisal načelnik 'štaba za posebne zadeve'. Iz njega je mogoče razbrati, da sta bila Stone in Parker pod nadzorom zasebnih detektivov, ki so delali v navezi s Cerkvijo in s ciljem najti informacije, ki bi škodile njunemu ugledu.

Dokument razkriva imena ljudi, prek katerih naj bi se raziskovalci "infiltrirali" v življenja "osumljencev; med njimi so igralci John Stamos, manekenka Rebecca Romjin in soscenarist David Goodman. "Te naveze so trenutno v postopku PRC-ja," piše dokument, kar pomeni, da se natančno preiskuje vse javno dostopne informacije o teh posameznikih.

Več sledi ...
Rathbun zatrjuje, da je objavljen šele drobec iz cele "zakladnice" dokumentov, ki lepo prikažejo, kako je organizacija skušala spodkopati ustvarjalca South Parka. Več jih bo, obljublja, objavil še v prihodnjih tednih.