Nolan bo s filmom Dark Knight Rises sklenil svojo trilogijo o Bruceu Waynu. Foto: IMdB
Nolan bo s filmom Dark Knight Rises sklenil svojo trilogijo o Bruceu Waynu. Foto: IMdB
Saga o Batmanu je videla že kar nekaj sicer inteligentnih, a telesno precej kilavih zlikovcev - no, Bane vsekakor ni eden izmed njih. Način, kako je zgornja fotografija maja prvič prišla v javnost, priča o mojstrski promocijski kampanji, ki bo očitno spremljala novega Batmana: vsak novi fan, ki je na Twitterju začel slediti naslovu TheFireRises (tega se je dalo dešifrirati iz spletne strani filma), se je odprl en delec mozaika, ki je na koncu razkril obličje novega Batmanovega sovražnika. Foto: IMdB
Ko so po spletu zaokrožile prve slike nove Catwoman, so bili fani ogorčeni: Kje je maska in kam so izginila ušesa?! Pozneje se je sicer izkazalo, da ušesa so, pa tudi Anne je v izjavi za MTV ljudi mirila, češ 'da smo videli šele desetino tega, kar njena oprava zmore'. Foto: IMdB
Saga o Batmanu je videla že kar nekaj sicer inteligentnih, a telesno precej kilavih zlikovcev - no, Bane vsekakor ni eden izmed njih. Foto: IMDb
Tudi če ne bodo hoteli 'uporabiti' protestnikov na Wall Streetu, bo morala filmska ekipa okrog njih nekako manevrirati. Foto: EPA

Že res, da je Bruce Wayne tajkun, a je zato njegov alter ego borec za pravico. Batman se bo čez nekaj dni spustil nad Wall Street, le dve ulici stran od parka Zuccotti, ki ga je gibanje Okupiraj Wall Street izbralo za svojo "domačo bazo". Producenti filma Dark Knight Rises, ki ga režira Christopher Nolan, so pri mestnih oblasteh snemanje na Wall Streetu napovedali za zadnji konec tedna v oktobru in prvi konec tedna v novembru, kar bo v četrt, ki je že zdaj preplavljena s protestniki, policijo, novinarji in zijali, vneslo še dodaten element kaosa.

Da bo šlo vse gladko, je silno pomembno tako za studio Warner kot tudi za samo mesto New York, ki je najočitnejša predloga za Batmanov Gotham (administracija župana Bloomberga, ki filmsko industrijo vidi predvsem kot vir številnih služb, skuša New York promovirati kot izvrstno lokacijo za snemanje filmov in TV-nadaljevank). Studio je v snemanje filma, za katerega upajo, da bo osrednji spektakel filmskega poletja 2012 in v katerem poleg Christiana Bala nastopajo še Anne Hathaway, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt in Marion Cotillard, vložili že mesece priprav in milijone dolarjev. Snemanje prizorov je šlo gladko tako v Los Angelesu kot tudi v Pittsburghu in celo Indiji, newyorški del produkcije pa naj bi bil končan do 11. novembra, poroča The New York Times.

"Tako kot pri vsaki veliki filmski produkciji tudi tokrat sodelujemo s studiem in pomembnimi mestnimi organi, da bi zagotovili, da bo šlo snemanje gladko," je za omenjeni časopis sporočil predstavnik županove pisarne Chris Coffey. "S to produkcijo je povezanih na tisoče služb in veseli smo, da bo potekala v New Yorku." Podobno optimistična je predstavnica Warner Brothers, Suzanne Fritz, ki "na podlagi mesecev predpriprav in preteklih izkušenj s sodelovanjem z mestno upravo verjame, da so bo projekt gladko iztekel za vse vpletene".

Kratka razdalja med filmsko kuliso Gothama in prizoriščem snemanja (ter to, da bo to potekalo na sami simbolični tarči jeze protestnikov, Wall Streetu), bi znalo napovedani "gladek potek" dogodkov vseeno malo otežiti. Na razpisu za statiste je prizorišče opisano kot "mesto v primežu zločina in korupcije", iskali pa so predvsem ljudi, ki bi igrali "plačance in surovine", pa tudi policiste, specialce in vojake.

Protestnikov v filmu ne bo
Pred kratkim je Los Angeles Times v enem izmed člankov špekuliral, da bi Christopher Nolan, ki v svojih filmih v težnji k čim večjemu realizmu pogosto improvizira, lahko celo poskušal namenoma posneti tudi protestnike v parku Zuccotti. Studio Warner je medtem tovrstne domneve že zanikal.

Neimenovana uslužbenka fitnesa Sports Clubs na Manhattanu je za New York Times povedala, da bodo sicer ves čas snemanja obratovali, da pa je bilo dogovorjeno, da bodo za potrebe produkcije njihov izvesek spremenili tako, da bo sodil v film. Na vprašanje, s čim bodo njihov logo nadomestili, odgovarja samo, da "s filmsko magijo".

Nolan se ni uklonil 3D-modi
Christopher Nolan se po filmih Batman: Na začetku (2005) in Vitez teme (2008), ki je Heathu Ledgerju posmrtno prinesel oskarja, k sagi o temnem maščevalcu tokrat vrača že tretjič. Za Los Angeles Times je povedal, da bi rad, da bi bil film, kar se estetike in "občutka" tiče, "skladen s tem, kar je bilo do zdaj", "z operatično velikopoteznostjo Viteza teme" in da ga zato ne bo posnel s 3D, ampak "le" z IMAX-kamerami. Tretji Nolanov Batman je namreč zamišljen kot tisti, ki bo zaokrožil v prejšnjih dveh začeto vsebinsko nit. "To ni nov začetek, to je vračanje nazaj."

Najpomembnejše vprašanje: kdo bodo zlobneži?
Če je prejšnjikrat Christianu Balu ob strani stala Maggie Gyllenhaal, bo ob njegovem ponovnem 'vstajenju' prvo dekle Gothama (in Batmanova nasprotnica) postala Anne Hathaway alias Catwoman. A njegov glavni sovražnik bo tokrat nekdo drug: star znanec poznavalcev stripov, Bane (igra ga Tom Hardy).

Vpadljivo mišičasti Bane, eden najnevarnejših sovražnikov netopirjastega maščevalca, se je na straneh stripa o Batmanu prvič pojavil nekje na začetku devetdesetih. Obdarjen je z nadnaravnimi močmi, saj mu je Venom, ki ga je imel za ujetnika in testnega zajčka, vbrizgaval strup, ki mu je neizmerno povečal moč. Če noče utrpeti hudih stranskih učinkov, si mora zato Bane ves čas vbrizgavati protistrup.

Napak pa bi bilo sklepati, da je Bane samo topoumen tank: njegova možganska mišica je menda skoraj toliko razvita kot njegovi bicepsi. V svetu DC Comics je prav Bane tisti, ki je rešil uganko Batmanove prave identitete (in iz njega naredil paraplegika), na velikem platnu pa se je pravzaprav že pojavil - v (sicer precej zasmehovanem) Batman & Robin.

Američani pokušino dobijo že decembra
Decembra, ko v ameriške kinematografe prihaja nova Misija: Nemogoče (Ghost Protocol), bodo v dvoranah IMAX po poročanju nekaterih medijev kot predfilm vrteli šestminuten prolog v Dark Knight Rises (podobno so naredili že leta 2007, ko so pred filmom I AQm Legend predvajali uvodno sekvenco ropa banke iz filma Vitez teme.)