Zanimivo je, da sta tako režiser kot protagonist filma o enem najpomembnejših Britancev vseh časov - Irca. Foto: HBO
Zanimivo je, da sta tako režiser kot protagonist filma o enem najpomembnejših Britancev vseh časov - Irca. Foto: HBO
'Več arhivskih posnetkov si ogledaš, bolj opaziš, kako pogosto je bila (Clemmie, op.n.) prisotna. Ni šlo samo zato, da je imel nekoga, komur se je zvečer lahko zjokal na ramenu.' - Brendan Gleeson. Foto: HBO

Sredni večeri so na prvem programu nacionalke rezervirani za malo zahtevnejše, filme. Nocoj ob 20.00 bo tako na sporedu angleški film V neurju. Z dvema emmyjema nagrajena biografska drama je nadaljevanje filma Gathering the storm (2002), ki je obravnaval ponovni vzpon Winstona Churchilla na oblast tik pred začetkom druge svetovne vojne. V nadaljevanju, ki ga je režiral Thaddeus O’Sullivan, se Churchill po koncu vojne spominja najpomembnejših korakov svojega vodenja države v vojnih letih. Tako se sprehodimo skozi priprave na evakuacijo angleških sil iz Dunkerqua, zgodovinska srečanja z Rooseveltom in Stalinom ter problematične odnose med njimi, izvemo precej neznanih podrobnosti iz zakulisja priprav na znameniti dan D in se soočimo s subtilnim opisom razočaranja človeka, ki je rešil imperij in za nagrado izgubil volitve.

Za vsakim velikim moškim ...
V neurju ne povzema le zgodovine, pač pa poskuša naslikati Churchillov značaj in neomajno voljo, značilnosti, brez katerih bi Anglija najverjetneje postala plen Hitlerjeve vojske. Poleg tega spregovori tudi o njegovi osebni drami, saj je med reševanjem naroda skoraj uničil svojo družino.

Pravzaprav je Churchillov odnos z ženo Clemmie v O’Sullivanovi različici zgodbe močno v ospredju; medtem ko je njun zakon pod drobnogledom, se v ozadju odvijajo pomembna poglavja evropske zgodovine. "Ne da se zanikati, da je bila Clemmie za Winstona pomembna, toda svetovni oder je imel zanj vsaj enako težo; zelo pomembno je razumeti njegov ego, ko ga poskušamo umestiti v zgodovino. Medtem ko iščeš ravnotežje med različnimi platmi njegovega življenja, nekako prispeš do njegove srčike in zaradi tega je ta film nekaj posebnega," je o HBO-jevi produkciji povedal njen režiser.

Film je leta 2009 dobil štirinajst nominacij in na koncu dva emmyja - za najboljšo moško vlogo - Brendana Gleesona poznamo iz cele vrste britanskih in hollywoodskih produkcij, ne nazadnje tudi iz sage o Harryju Potterju - in za najboljšo glasbo. V filmu nastopijo še Janet McTeer, Len Cariou, Iain Glen, Bill Paterson, Patrick Malahide in drugi.

Iskanje "navadnosti" v izjemnem
"Med snemanjem je postajalo bolj in bolj jasno, da to ni vojni film, ampak film o tem, kdo in kakšen je bil Churchill med vojno," je o spopadanju z vlogo povedal Gleeson. "Od nekdaj se mi je zdelo, da je herojska dejanja najlažje prikazati tako, da se posvetiš 'navadnosti' človeka, ki mu je določen podvig uspel. Dosti bolj zanimivo postane, če razumeš, da je bil človek kot vsi drugi, in da je bilo vse skupaj tudi deloma posledica okoliščin, vzgoje in trdnosti prepričanja. Seveda pa je na koncu, zaradi tega, kar je zahteval od sebe in od ljudi okrog sebe, resnično dosegel veličino."