Sem je bil namenjen moški, ki ga je igrala ... Foto: Reuters
Sem je bil namenjen moški, ki ga je igrala ... Foto: Reuters
Felicity Huffman v filmu Transamerica
Igralka je prepričana, a so ji priložnost ponudile prav Razočarane gospodinje. Foto: Reuters
Felicity Huffman
V Razočaranih gospodinjah ima Huffmanova ogromno dela z otroki. Foto: EPA

Huffmanova, ki je bila na zadnji podelitvi emmyjev oklicana za najboljšo Razočarano gospodinjo, je tudi na velikih platnih poskrbela za še kako opazen nastop. Z vlogo transseksualca Breeja, ki je tik pred operacijo, s katero bi si spremenil spol v žensko, si je prislužila nominacijo za oskarja za najboljšo igralko, slavila pa je na podelitvi zlatih globusov in nagrad independent spirit awards.



Ženskost kot tuj jezik
Vloga transseksualca pa je predstavljala za igralko velik izziv, zato se je nanjo kar nekaj časa pripravljala. Po dolgem seznanjanju s tematiko se je tako naučila, kako predstaviti ženskost na način, kot da je ta zanjo nekakšen tuj jezik, ki se ga sicer uči govoriti. Igralka namreč ni želela, da bi bil njen lik videti kot Kate Moss z glasom Jamesa Earla Jonesa.

Kako doseči pravi glas
Največji izziv je za igralko predstavljalo, kako svojemu liku prinesti pravi glas, ki bi bil dovolj prepričljiv. Da je dosegla zadovoljiv rezultat, je tako Huffmanova porabila precej časa in sodelovala z več strokovnjaki za glas. Pri tem pa se seveda igralka ni mogla zadovoljiti le z moškim glasom, ampak je morala tega prilagoditi do te mere, da je ustrezala njenemu liku, ki skuša doseči ravno nasprotno – čim bolj prepričljiv ženski glas. Felicity Huffman je tako vsako jutro po 45 minut ogrevala svoj glas in telo, da je dosegla čim bolj prepričljivo podobo Breeja.

In ko je igralki uspelo doseči pravi glas, je imela še vedno občutek, da nekaj manjka. Tako se je odpravila v trgovino in kupila umetni penis, ki ga je nato nosila med snemanjem, čeprav ga je v filmu mogoče videti v enem samem prizoru.

Zakaj prav Huffmanova?
Na vprašanje, zakaj je prav ona nastopila v tej vlogi in niso namesto nje izbrali transeksualne igralke, je Huffmanova odgovorila, da je režiser Duncan Tucker želel predstaviti, kam so moški s spremenjenim spolom namenjeni, in ne, kje so bili.