Ang Lee je globus prejel iz rok filmskega maga Clinta Eastwooda. Foto: Reuters
Ang Lee je globus prejel iz rok filmskega maga Clinta Eastwooda. Foto: Reuters
Reese Whitherspoon
Reese Witherspoon je dokazala, da njen igralski razpon seže dlje kot le do vlog raztresenih blondink. Foto: Reuters
Felicity Huffman
Felicity Huffman ta hip kraljuje tako na velikem platnu kot na malih ekranih. Foto: EPA
George Clooney
George Clooney si je verjetno želel priznanje za najboljšega režiserja, a je bil tudi z nagrado za stransko moško vlogo zadovoljen. Foto: EPA
Razočarane gospodinje
Pri zasedbi ene najpopularnejših nadaljevank ta hip mediji nikoli ne pozabijo omeniti, da so gospodinje vse prej kot razočarane. Foto: EPA
Geena Davis
Geena Davis je v zahvalnem govoru povedala, da se ji je neka mala deklica zahvalila, ker jo je navdahnila, da postane predsednica. Foto: Reuters

Zgodba o dveh samotnih, zaljubljenih kavbojih je, čeprav so ji napovedovali zmago, imela kar hudo konkurenco: dramo o McChartyjevem obdobju Lahko noč in srečno (režiral jo je George Clooney), iskren pogled na višji družbeni sloj, Match Point Woodyja Allena, ter filma Senca preteklosti (Davida Cronenberga) in Zvesti vrtnar (Fernando Meirelles).

Svoje mnenje o zmagovalcih lahko izrazite tudi na forumu.

Poleg te splošne nagrade je Združenje tujih novinarjev v Hollywoodu v ekipi Gore Brokeback izpostavilo režiserja Anga Leeja, najboljši scenarij (Larry McMurty in Diana Ossana) in za nameček še najboljšo pesem (A Love That Will Never Grow Old). Film je zdaj še potrdil svoj status nespornega favorita za oskarja.

Hoja po robu se je obrestovala

Lahkotnejša protiutež resnim dramam je z zlatim globusom za najboljši muzikal ali komedijo postala biografska drama o Johnnnyju Cashu, Hoja po robu (Walk the Line), ki naj bi po mnenju mnogih marca imela prav toliko možnosti za oskarja kot Gora Brokeback. Filmskega moža v črnem, Johnnyja Casha in njegovo ženo June Carter Cash sta na velikem platnu upodobila River Phoenix in Reese Witherspoon, ki sta za svoje delo prejela priznanji za najboljši glavni vlogi v komediji ali muzikalu.

Reese Witherspoon je kot June Carter tako prepričala, da jo mnogi vidijo tudi z oskarjem v rokah. Že zdaj je premagala ugledno kolegico Judi Dench (Mrs. Henderson Presents) in od sebe še mlajšo Keiro Knightley, ki je stala na čelu še ene ekranizacije romana Jane Austen Prevzetnost in pristranost. Seznam nominirank sta dokončali Sarah Jessica Parker, ki je zvlogo v Nova v družini morala dokazati, da ne bo večno le Carrie iz Seksa v mestu, in Laura Linney (The Squid & the Whale).

Felicity Huffman ni le Gospodinja
Prva dama zlatih globusov je v kategoriji drame postala Felicity Huffman, ki se je v Transamerici vživela v kožo moškega tik pred operacijo spremembe spola, prvi mož pa je postal njen soimenjak, Philip Seymour Hoffman z vlogo v filmu Capote.

Zvesti vrtnar, drama črne celine
Igralka, ki je v stranski vlogi najbolj blestela, je bila po mnenju filmskih kritikov Rachel Weisz, ki je v Zvestem vrtnarju upodobila ognjevito mirovnico. Čeprav sta bili za globus v tej kategoriji nominirani tudi oskarjevki Frances McDormand (North Country) in Shirley MacLaine (V njenih čevljih), sta bili po splošnem prepričanju "resnejši" kandidatki v ves čas Scarlett Johansson (Match Point) in Michelle Williams, ki je nastopila v opevani Gori Brokeback.

Palestinci, nafta in tajni agenti
Podelitev zlatih globusov pa ni minevala le v znamenju ljubezni v najrazličnejših oblikah: večer je bil tudi politično obarvan. George Clooney v vlogi prekaljenega agenta Cie v filmu Syriana je postal najboljši igralec v stranski vlogi v kategoriji drame. Ker se je na oder moral povzpeti prvi, se je v zahvalnem govoru pošalil, da je še tako zgodaj, da mu še ni uspelo priti niti do pijače. Šalo je pustil ob strani le, ko se je zahvalil scenaristu in režiserju Stephenu Gaghanu in snemalni hiši Independent Pictures, ki si je upala podpreti tako izrazito političen film - Syriana se ukvarja z vprašanjem Bližnjega vzhoda in črpanja nafte, ki naj bi bil o izvor vseh nesoglasij.

Palestinski film Paradise Now, ki si zastavlja vprašanje, zakaj samomorilski teroristi tako pogosto vzemajo svoje in tuja življenja, je postal najboljjši izdelek tujejezične produkcije. Režiser Hany Abu Asad je v zahvalnem govoru izrazil mnenje, da je nagrada "priznanje, da si Palestinci zaslužijo brezpogojno svobodo in enakopravnost".

Zlate globuse podeljuje Zveza tujih novinarjev v Hollywoodu, ki ima okrog 85 članov, njihovo mnenje pa očitno nekaj velja: zlati globusi veljajo za bolj ali manj zanesljiv barometer pri napovedovanju dobitnikov oskarjev.

Častni poklon Anthonyju Hopkinsu
Nagrado Cecila B. DeMilla za življenjsko delo je britanski igralec Anthony Hopkins prejel iz rok (zdaj že vidno noseče) Gwyneth Paltrow. Hopkins, ki ima od leta 2000 ameriško državljanstvo, je bil za zlati globus nominiran že šestkrat, med drugim za vloge v filmih Ostanki dneva, Magic in Nixon, ki je bil, po igralčevem mnenju najtežja vloga, kar jih je kdaj moral odigrati.

Vsestranski globusi: Tudi na televizijske dosežke niso pozabili
Globusi pa se v nečem vseeno bistveno razlikujejo od oskarjev: z izbiro najboljših dosežkov iz sveta televizije so delno zavzeli tudi "ozemlje" nagrad emmy. Na tem področju so največkrat na oder stopili predstavniki televizijske mreže ABC. Nadaljevanka Skrivnostni otok je postala najboljša serija v kategoriji drame, Razočarane gospodinje pa so Zvezo filmskih kritikov očitno največkrat spravile v smeh in si prislužile priznanje za najboljšo komedijo.

Prestop iz filma na televizijo ni vedno začetek konca
Geena Davis, ki že nekaj časa ni nastopila v kakem odmevnejšem filmu, je po zaslugi nadaljevanke Commander in Chief - v kateri igra ameriško predsednico - postala najboljša televizijska igralka. Za njo se je na oder povzpel sveže imenovani najboljši igralec televizijske nadaljevanke, Hugh Laurie, ki v seriji House (Hiša) igra brezkompromisnega zdravnika.

Morda največje presenečenje večera je bila zmaga Mary-Louise Parker, ki je globus prejela za najboljšo žensko vlogo v televizijski komediji - nadaljevanki (Weeds). žirija se je tako morda izognila zadregi, ki so se ji izognili, če bi zmagala katera od preostalih štirih nominirank. V igri so bile namreč vse štiri glavne igralke serije Razočarane gospodinje. Najboljši igralec v televizijski komediji je postal Steve Carell iz nadaljevanke The Office, zmagovalec v kategoriji miniserije ali televizijskega filma pa je postala zgodba o življenju v predmestju, Empire Falls. Isti film je prinesel kipec tudi Paulu Newmannu (za stransko moško vlogo).