John Lennon se je rodil leta 1940 v Liverpoolu, Julii in Alfredu Lennonu. Foto: EPA
John Lennon se je rodil leta 1940 v Liverpoolu, Julii in Alfredu Lennonu. Foto: EPA
John Lennon
Film bo temeljil na zgodbi Lennonove polsestre Julie Baird.

Matt Greenhalgh si je za lažje pisanje scenarija filma Nowhere Boy "sposodil" knjigo Lennonove polsestre, ki se je razpisala o zgodnjih letih enega od Beatlesov. Greenhalgh je o knjigi Julie Baird z naslovom Imagine This: Growing Up With My Brother John Lennon povedal, da ga je potegnila v svet, ki je precej stvari o tem legendarnem geniju razsvetlil.

"Takoj sem si zamislil film - ženske njegovega življenja, moški, ki jih ni bilo, rojstvo rock'n'rolla; vse to, kar je prispevalo k izoblikovanju genialnega kompliciranega odraščajočega fanta," je povedal scenarist in dodal: "Brez te zgodbe ne bi nikoli slišali The Beatles - si lahko to predstavljate?"

Med materjo in očetom
Lenonnova polsestra opisuje zgodbo o močnih in sebičnih ženskah, ki so obdajale Johna v času njegovega odraščanja. Zapisala je zgodbo o tem, kako je odsotnega očeta Alfreda ob vrnitvi v sinovo življenje, ko je bil ta star štiri leta, odslovila mati Julia (noseča z Johnovo polsestro). Mati je pozneje predala sina v oskrbo sestri Mimi, od koder ga je "ugrabil" oče Alfred. Julia jima je sledila in pri petih letih je moral John izbirati med očetom in materjo. Izbral je očeta, ko pa je mati odhajala, je začel jokati in ji slediti. Takrat je oče za dlje časa izgubil stike s sinom. Znova sta se srečala že v času, ko so Beatlesi osvojili svet. John pa je preostali del otroštva preživel pri teti Mimi in njenem možu Georgeu Smithu.

S podporo Britanskega filmskega sklada
Film je eden izmed sedmih filmov, ki prejmejo finančno podporo Britanskega filmskega sklada. Ta je za njegovo realizacijo namenil 35.500 funtov. Poleg filma Nowhere Boy so podporo sklada dobili še The Edge of Love o fotografu Leeju Millerju (režiser John Maybury), Tamara Drewe, filmska priredba romana Posy Simmonds o ženski, ki prinese kaos v mirno podeželsko okolje. Tu so še That project, Half of a Yellow Sun, filmska priredba romana Half of a Yellow Sun (Chimamanda Ngozi Adichie) in Hyde Park on Hudson režiserja Rogerja Michella, poroča BBC.

M. K.