Za prva osvojitelja Mount Everesta veljata Edmund Hillary in Tenzing Norgay. Foto:
Za prva osvojitelja Mount Everesta veljata Edmund Hillary in Tenzing Norgay. Foto:
George Mallory
George Mallory se je na Mount Everest podal trikrat.
George Mallory
Malloryjevo truplo so odkrili leta 1999.

Zgodbo o alpinistovem življenju se je odločil posneti vodilni ameriški producent Paul Heller, ki se bo tako lotil še danes nepojasnjenega konca Malloryjevega življenja. Veliko ljudi je prepričanih, da se je Britanec ponesrečil ob sestopu, potem ko je že osvojil 8.844 metrov visoki vrh leta 1924, a to še vedno ni dokazano. Skoraj tri desetletja pozneje sta se podviga lotila Novozelandec Sir Edmund Hillary in nepalski šerpa Tenzing Norgay, ki sta osvojila vrh in se z njega tudi uspešno vrnila. S tem sta se v zgodovino zapisala kot prva alpinista, ki sta osvojila najvišji vrh sveta. Malloryjevo truplo so odkrili leta 1999 približno 600 metrov pod vrhom.

Od kung fuja v Himalajo
Film, ki se ga bo lotil producent, čigar filmski opus obsega od z oskarjem nagrajenega filma My Left Foot iz leta 1989 do kung fu klasike Enter the Dragon iz leta 1973, bodo snemali večinoma v Tibetu in v himalajskem Darjeelingu, ki je bilo izhodišče večine gorskih odprav, preden je Nepal v 50. letih odprl svoje poti. Heller je prepričan, da je zgodba izredno zanimiva in ga vedno bolj privlači in navdušuje. Pojasnjuje še, da je bilo Malloryjevo življenje izjemno dramatično, zanimivo pa je tudi, kaj je britanskega alpinista tako gnalo k vrhu.

Kakšni so bili zadnji Malloryjevi dnevi?
Za snemanje filma, ki se bo osredinjal na tri Malloryjeve odprave – v letih 1921, 1922 in 1924, je namenjenih skromnih 7 milijonov dolarjev. Zadnji je 38-letnega alpinista, ki se je odločno vzpenjal proti vrhu, in njegovega spremljevalca Andrewa Irvina 6. junija videl Noel Odell. Mallory je pred odpravo obljubil, da bo na vrh položil ženino sliko, da bi tako dokazal uspešen vzpon. Ob odkritju njegovega trupla fotografije niso našli, drugi predmeti, ki jih je vzel s seboj, pa so se povsem ohranili.

Tudi tokrat s skromnim proračunom
"Malloryjeva zgodba je polna skrivnosti in prav to je tisto, zaradi česar smo se odločili povedati njegovo zgodbo," je povedal Jamling Tenzing, sin Tenzinga Norgayja in eden izmed predstavnikov filmske ekipe v Indiji. Heller, ki je v filmski industriji znan po kakovostnih filmih, posnetih s sorazmerno nizkim proračunom, je prepričan, da bo režiser James McEachen dobro opravil svoje delo in kar se da pristno prikazal Malloryjevo zgodbo. Film bodo snemali precej visoko, igralsko zasedbo pa bodo odpeljali do baze, od koder je Mallory začel svoje zadnje potovanje leta 1924. Kot je povedal McEachen, bodo film snemali še v Alpah, Veliki Britaniji in v ZDA.