Film Za vsako ceno je postavljen v, tako sinopsis,
Film Za vsako ceno je postavljen v, tako sinopsis, "tekmovalni svet novodobnega kmetijstva". Foto: IMDb
Za netekmovalno sekcijo Obzorje je bil izbran film The Paternal House (Očetova hiša) režiserja Kianouša Ajarija.

"Ker je EU določil nečloveške in nezakonite sankcije proti Iranu, razmišljamo o bojkotu filmskega festivala v Benetkah," je za časopis Tehran Times izjavil predstavnik ministrstva Alireza Sajadpur in poudaril, da so iranski filmi sicer "vrhunec" zahodnjaških festivalov. "Trenutno še ocenjujemo situacijo." Evropska unija je namreč s 1. julijem zaradi iranskega jedrskega programa uveljavila popoln embargo na uvoz njihove nafte.

Na letošnjem festivalu, ki bo potekal od 29. avgusta do 8. septembra, v glavni tekmovalni sekciji za zlatega leva sicer ni iranskih filmov, tekmuje pa ameriški režiser iranskega rodu Ramin Bahrani, ki se predstavlja s filmom At Any Price (Za vsako ceno). Gre za zgodbo iz ruralnega okolja: ambiciozni veleposestnik Henry Whipple (Dennis Quaid) bi svojega uporniškega sina Deana (Zac Efron) rad pripravil do tega, da bi sodeloval pri širjenju družinskega kmečkega imperija - a kaj, ko bi bil Dean raje profesionalni dirkač. Ko oblasti sprožijo temeljito preiskavo njihovega podjetja, morata oče in sin hočeš nočeš stopiti skupaj.

Za netekmovalno sekcijo Obzorje pa je bil izbran film The Paternal House (Očetova hiša) režiserja Kianouša Ajarija. Film, ki prikazuje Iranko in težave, s katerimi se spopada v patriarhalni družini, po Sajadpurjevih besedah ne bo dobil dovoljenja Teherana za projekcijo, dokler ne bo "popravljen". "Upam, da poročila, da naj bi film v Benetkah predvajali v njegovi trenutni obliki, niso resnična," se zgraža Sajadpur.

Iranski režim ima namreč pravico odločati o tem, ali so iranski filmi lahko prikazani ali ne, odvisno od tega, kako portretirajo življenje in posameznike pod strogo islamsko vladavino.

Posneti film je šele prvi korak
Zadnjo produkcijo This is not a Film (To ni film) Jafarja Panahija, priznanega iranskega režiserja, ki zaradi "propagande proti režimu" čaka na začetek služenja šestletne zaporne kazni, so iz države pretihotapili na USB-ključu, skritem v pecivu, da so ga lahko prikazali na zadnjem filmskem festivalu v Cannesu.