"Film o Mojzesu napadajo na Twitterju, ker ima v celoti belo igralsko zasedbo. Od kdaj pa Egipčani niso beli? Vsi, ki jih poznam, so," je tvitnil Rupert Murdoch in razbesnel množice. Foto:
"Zelo verjetno se mi zdi, da je bil možak shizofrenik, obenem pa eden najbolj barbarskih posameznikov, o katerih sem kdaj bral," o svojem liku, Mojzesu, pravi Chistian Bale.

Vodja telesa, odgovornega za filmsko cenzuro, kot največjo "napako" navaja to, da film kaže, da so Judje zgradili piramide in da se je Rdeče morje razklalo zaradi potresa (in ne zaradi čudeža, ki ga je naredil Mojzes).

Obstajajo tudi (neuradna) poročila, da je film prepovedan tudi v Maroku. Državni maroški filmski center (CCM) je dal filmu sicer zeleno luč, a je tamkajšnja spletna stran Medias24 zdaj poročala, da so oblasti film s sporeda umaknile dan pred napovedano premiero.

Svetopisemska knjiga Eksodus poroča, da je zasužnjene Jude do svobode popeljal Mojzes; še prej je Bog Egipt kaznoval s celo vrsto nadleg. (Zgodovina poroča, da so piramide zrasle približno tisoč let pred dogodki iz Eksodusa.)

Biblija pripoveduje, da je bila delitev Rdečega morja Mojzesov čudež, zaradi katerega so Judi lahko ušli pred vojsko Egipta, ki jim je bila za petami.

Film Eksodus: Bogovi in kralji, ki je trenutno tudi v slovenskih kinematografih (a ne v Ljubljani), je že ob prvem koncu tedna predvajanja (v ZDA) zaslužil 24 in pol milijonov dolarjev. Celotna produkcija je neuradno stala 140 milijonov dolarjev.

Mlačen sprejem kritikov
Eksodus je po tritedenski vladavini tretjega dela Iger lakote sicer prevzel prvo mesto po gledanosti v ameriških kinematografih, recenzije pa so za zdaj mešane. Revija Time je spektakel opisala kot "nenavdahnjen povzetek zgodbe o Mojzesu", pri Vulture pišejo, da je film tako "poln vzponov in padcev kot kariera Ridleyja Scotta", medtem ko New York Times konča, da je bil "hkrati žalostno nezadosten in veliko prenapihnjen".