Inferno je po Predmestju (2004) in Pokrajini št. 2 (2008) tretji Möderndorferjev celovečerni film. Foto: Slovenski filmski center
Inferno je po Predmestju (2004) in Pokrajini št. 2 (2008) tretji Möderndorferjev celovečerni film. Foto: Slovenski filmski center
Zametek filma Drevo je bil fotografski projekt na temo krvnega maščevanja. Zgodba o maščevanju je postavljena kot okvir filma, znotraj katerega se izrisuje in vibrira portret določenega stanja – stanja ujetosti in tesnobe. V ospredju je najmlajši sin (Lukas Matija Rosas Uršič). Režiserka je sprva tudi zaradi teže zgodbe vztrajala, da scenarija ne prebere, saj ni vedela, kako bo vplival nanj. Med scenarijem pa ji je zaupal, da je scenarij vseeno prebral, "kar se je izkazalo za odlično potezo. Res je v vsakem trenutku razumel svoj lik, njegove strahove, želje in pričakovanja," je povedala režiserka. Foto: fsf.si
Ivo (Ivo Gregurović) je delavec v slavonskem kmetijskem kombinatu, ki je navajen delati ponoči – tako mu je ljubše. Pred mnogimi leti je bil obsojen zaradi posilstva in od tega dogodka se izogiba ljudem, kot se tudi oni njega. Foto: Slovenski filmski center

Filmski festival v Talinu, ki se bo sklenil 30. novembra, velja za enega največjih festivalov v severni Evropi. V osrednji tekmovalni program festivala so izbrali 18 filmov iz Evrope, Rusije, Latinske Amerike, ZDA ter držav Bližnjega in Daljnega vzhoda.
Film, ki prikazuje brezposelno delavska družina in njihov vsakdanji boj za preživetje, bo v Talinu predvajan trikrat, 22., 23. in 24. novembra, projekcij pa se bo udeležil scenarist in režiser Möderndorfer.
Festival ima poleg glavnega tekmovalnega programa še 21 sekcij, med drugim tekmovalni program desetih izbranih prvencev iz baltskih in sosednjih držav (Tridens Competition), program Panorama, ki s 40 filmi ponuja pregled sodobne svetovne kinematografije, ter program Forum, ki prikazuje 20 filmov z drugačnim, intrigantnim odnosom do filma.
V njem bosta predstavljena še dva slovenska filma: Drevo režiserke Sonje Prosenc in Kosec, koprodukcijski film Zvonimirja Jurića.
Nemoč, ki jo poraja kapitalistična pošast
Inferno prikazuje zgodbo o mladi družini, ki se kot vsaka običajna evropska družina hoče in zmore preživeti zgolj z delom svojih rok, a se zaradi globalne krize njeno življenje znajde v slepi ulici. "V današnjem svetu je vse več znakov, da je svet inferno. Seveda pa pri Infernu nikakor ne gre za abstraktno premlevanje o peklu in zlu, gre za povsem konkretne družbene, politične razmere, v katerih se je znašel svet s svojo požrešno in nenasitno globalno kapitalistično pošastjo. Da bi izpovedal vso nemoč, s katero se vsako jutro prebujajo milijoni, sem se dotaknil ene same zgodbe. Zgodbe mlade družine, ki si želi samo preživeti," je povedal režiser filma, ki je bil prikazan tudi v tekmovalnem programu Festivala slovenskega filma septembra v Portorožu.
V glavnih vlogah igrata Marko Mandić in Medea Novak. Film je nastal v produkciji Forum Ljubljana in koprodukciji Kinorame, Sektor Filma, Deliriuma ter TV Slovenija. Pri financiranju so sodelovali še Slovenski filmski center, Hrvaški avdiovizualni center, Makedonska filmska akademija, Filmski center Srbije in Media. Na pomoč pri ustvarjanju filma je priskočil tudi filmski studio Viba film.
Minimalistična drama Drevo
O družini v brezizhodni situaciji, čeprav povsem drugačne vrste, pripoveduje tudi minimalistična drama Drevo, celovečerni igrani prvenec Sonje Prosenc. Skozi zgodbo družine, ki je zaradi običaja maščevanja varna samo za zidovi lastne hiše in dvorišča, film izrisuje svojevrstno stanje ujetosti in tesnobe. Po svetovni premieri v Karlovih Varih je film na festivalu v Portorožu prejel tri nagrade – vesne za fotografijo, glavno moško vlogo in glasbo.

Hrvaško-slovenska koprodukcija Kosec
Kosec Zvonimirja Jurića skozi tri zgodbe, ki se dogodijo v eni noči, postopno odstre temačno sliko življenja glavnega junaka in njegovega domačega kraja. Ivo (Ivo Gregurović), delavec v slavonskem kmetijskem kombinatu, je bil pred več leti obtožen posilstva in od tedaj se ga krajani izogibajo. Neke noči sreča Mirjano (Mirjana Karanović), ki na samotni cesti ostane brez bencina, Josipa (Igor Kovač), ki dela na črpalki, in lokalnega policista Kreša. Njihove usode se prepletejo in počasi se razkrije podoba Ivovega življenja ter posledic njegovega zločina.
Film je nastal v koprodukciji hrvaške Kinorame in slovenskega Forum Ljubljana. Slovensko avtorsko ekipo sestavljajo igralec Peter Musevski v vlogi Zlatka, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska in oblikovalec zvoka Julij Zornik. Na letošnjem filmskem festivalu v Pulju je prejel nagrado oktavijan za najboljši film, ki jo podeljuje Hrvaško društvo filmskih kritikov, in tri zlate arene - za najboljšo moško glavno vlogo (Ivo Gregurević), najboljšo moško stransko vlogo (Igor Kovač) in za fotografijo (Branko Linta).