Morda se vam ne zdi, da je v vrsti veliko ljudi, a fotografija je bila posneta celih devet dni pred prvo projekcijo. Foto: Reuters
Morda se vam ne zdi, da je v vrsti veliko ljudi, a fotografija je bila posneta celih devet dni pred prvo projekcijo. Foto: Reuters
Tisti, ki ne bodo prišli na nocojšnjo projekcijo, bodo čakanje podaljšali do četrtka. Foto: Reuters
Novi film, prva Vojna zvezd po desetih letih, je že od začetka produkcije zavit v debel plašč skrivnosti. Foto: Reuters

V sedmem filmu franšize se bo "originalnim" zvezdam prvih treh filmov - to so seveda Harrison Ford, Mark Hamill in Carrie Fisher - pridružila cela plejada mladih zvezdnikov, kot so John Boyega, Daisy Ridley, Gwendoline Christie in Adam Driver. Vse naštete oboževalci pričakujejo tudi na rdeči preprogi v Los Angelesu - ni pa še znano, pred katero kinodvorano bo ta sploh položena.

Film bodo namreč, preden ga v noči s srede na četrtek pošljejo v redno distribucijo, predvajali v treh losangeleških kinodvoranah: v TCL Chinese Theatre, v dvorani Dolby, kjer se vsako leto februarja podeljujejo oskarji, in pa v kinu El Capitan.

Promet v okolici kinodvoran menda že več dni skoraj popolnoma stoji, ljudje pa čakajo že od prejšnjega konca tedna; med njimi je ogromno takih, ki so na iste mestu stali že leta 1999, ko so čakali na premiero Epizode I. (Tokrat jim kino dovoli, da taborijo na dvorišču, na odtisih slavnih rok in nog, in ne na pločniku na cesti.)

Vsaj ena od teh lokacij ima tudi simbolično vrednost: prav gledališče TCL Chinese Theatre, ki je bilo nekdaj znano kot Grauman's Chinese Theatre, je bilo leta 1977 prizorišče premiere čisto prvega filma iz serije Vojna zvezd.

Cel dan (in noč) v vrsti "kupita" samo priložnost za nakup dveh vstopnic
Ljubitelji jedijev, ki so že pred desetimi dnevi s šotori začeli kapljati pred kinodvorane, morajo upoštevati določena pravila: v poštev za nakup para vstopnic pridejo samo tisti, ki so pred kinom stali vsaj 24 ur, če imajo za seboj vsaj 48 ur, pa imajo možnost nakupa še ene dodatne vstopnice. Kdor je prišel prej, bo imel seveda boljšo izbiro vstopnic. Nekaj vabil so dobili tudi izbrani recenzenti, a pod pogojem, da podrobnosti o filmu še ne bodo razkrivali.

V Sloveniji bo, tako kot drugje po svetu, film najprej mogoče videti na polnočni premieri v noči s srede na četrtek. Vstopnice na spletu sicer še niso čisto razprodane, jih pa ni več veliko na razpolago.

Sila združuje
V časih spletnih rezervacij, ko ni treba za praktično noben dogodek več stati v vrsti, rastoče vrste za premiero Vojne zvezd pričajo o tem, kako močna je privrženost franšizi. "Rezervacija sedežev obstaja že več let, zato vrst niti ne videvamo več," je pojasnil direktor gledališča Grauman's Alwyn Hight Kushner. "Ampak to je žival čisto druge pasme. Ljudje prihajajo z vsega sveta. Ne gre samo zato, da dobijo karto, svojo strast hočejo deliti s tovariši z vsega sveta."