Film
(4)

Poudarki

  • Filmi bodo brezplačno na ogled vsak večer ob 21.00
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 9 glasov Ocenite to novico!
V fantazijski drami Nebo nad Berlinom, ki jo je Wim Wenders posnel pred okroglimi tremi desetletji, Bruno Ganz upodablja angela, ki si zaradi ljubezni do navadne smrtnice zaželi postati človek. Foto: Promocijsko gradivo
Letni kino na Kongresnem trgu je lani odprla slavnostna premiera restavriranega in digitaliziranega filma Franceta Štiglica Dolina miru pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije in 60-letnici filma, ki je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Foto: Kinodvor

Dodaj v

Nebo nad Berlinom, Rašomon in Diplomiranec pod ljubljanskim nebom

Poznopoletni večeri, posvečeni filmu
16. julij 2017 ob 14:45,
zadnji poseg: 16. julij 2017 ob 14:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kongresni trg bo avgusta že četrto leto zapored gostil letni kino, ki bo po vzoru mestnih trgov v Bologni in Locarnu v Švici ponudil tri večere brezplačnih projekcij.

Filmske klasike, ki bodo na sporedu 22., 23. in 24. avgusta, bodo posvečene različnim pomembnim obletnicam.

Berlin na predvečer padca zidu
V torek, 22. avgusta, bodo ob 30. obletnici filma in nagrade za najboljšo režijo v Cannesu prikazali film Nebo nad Berlinom (1987). Hipnotična simfonija velemesta in melanholična elegija za Berlinom na predvečer padca zidu, navdihnjena z Rilkejevo poezijo ter posvečena Ozuju, Truffautu in "drugim padlim angelom", je predstavljala vrnitev režiserja Wima Wendersa v domovino, saj je šlo za njegov prvi nemški film po osmih letih v Ameriki, so zapisali v Kinodvoru.

Ko Zahod spozna japonski film
Dan pozneje bo na sporedu brezčasna klasika Rašomon (1950) japonskega režiserja Akire Kurosawe, ki je z inventivno, pionirsko rabo flashbackov temeljito prevetrila filmski jezik. Ena največjih filmskih mojstrovin, leta 1951 nagrajena z beneškim zlatim levom in tujejezičnim oskarjem, je zahodnemu svetu odprla oči za japonsko kinematografijo in impozantno vzhajajočo zvezdo, Toshira Mifuneja. Projekcija restavrirane različice v 4K-resoluciji je del projekta Japonska med nami - Japom / Duh samurajev in poklon slovitemu japonskemu igralcu Mifuneju (1920-1997).

Pred japonsko klasiko bodo ob Plečnikovem letu prevajali predfilm Na sončni strani ceste (1959). Zgodba o umetniku, ki za majhno nadomestilo izrezuje silhuete iz kartona na ljubljanskem Tromostovju, je kratki avtorski prvenec Matjaža Klopčiča, posnet v središču Plečnikove Ljubljane.

Rojstvo zvezde Dustina Hoffmana
Na zadnji dan letnega kina pa si bo mogoče na glasbo dueta Simon & Garfunkel ogledati "čudovito predrzno družbeno satiro ter enega najbolj duhovitih in sofisticiranih filmov o medgeneracijskem prepadu - Diplomiranca (1967), ki je v filmski svet izstrelil igralca Dustina Hoffmana, režiserju Miku Nicholsu pa prinesel oskarja za najboljšo režijo", so najavili v Kinodvoru. Ob 50-letnici filma bodo predvajali novo restavrirano različico v 4K-resoluciji.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
kingestone
# 17.07.2017 ob 14:19
en težek film...
naš človek
# 17.07.2017 ob 09:42
Kaj je to Wings of Desire?
Band3
# 16.07.2017 ob 23:22
Kongresni trg bo avgusta že četrto leto zapored gostil letni kino, ki bo po vzoru mestnih trgov v Bologni in Locarnu v Švici ponudil tri večere brezplačnih projekcij.

Jao, kakšne primerjave. V Bologni imamo 2 meseca brezplačnih projekcij.
vnk
# 16.07.2017 ob 19:04
Napovednik za Wings of Desire, ki ni nek fanmade, najdete na Criterion strani https://www.criterion.com/films/200-wings-of-desire al pa tale na vimeo https://vimeo.com/119554506
Kazalo