Film
(6)
V ospredju pripovedi je 11-letna Gaja (Tara Milharčič), ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa - pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica. Foto: Luka Karlin
Film Petra Bratuše (na fotografiji) je prvo mladinsko nagrado dobil na motovunskem festivalu, drugo na sarajevskem. Foto: Yunus Demirbaş

Dodaj v

Prva zlata rola za film Gajin svet

Nagrado podelita Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev
22. oktober 2018 ob 09:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Koloseju bodo mladinski romantični komediji Gajin svet režiserja Petra Bratuše danes podelili prvo zlato rolo – nagrado, ki jo podelita Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev slovenskim filmom, ki si jih v kinu ogleda več kot 25.000 gledalcev.

Film je nastal pri Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija.

Pika Nogavička sodobnega sveta
Gajin svet je sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, postavljena v današnje urbano okolje. Skozi napeto zgodbo, ki jo pripoveduje enajstletna Gaja (Tara Milharčič), film opozarja na pasti sodobnega sveta in nagovarja k previdni uporabi svetovnega spleta, so zapisali ustvarjalci. V ospredju filma je 11-letna Gaja, ki je pogumna in odločna, prava Pika Nogavička sodobnega časa.

Gajina mama Nina, ki jo igra Jana Zupančič, se pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Tako torej Gaja po novem skupaj z očetom Petrom, ki ga upodablja Sebastian Cavazza, in štirinajstletno sestro Teo, v vlogi katere vidimo Nežo Smolinsky, živi v sveže razdrti družini, ki se poskuša spet postaviti na noge.

Gaja ima rada svojo učiteljico saksofona Emo, ki jo igra Ajda Smrekar, rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem, upodablja ga Anže Gorenc, ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Vendar Gaje nič ne ustavi, da mu ne bi ob strani stala na vsakem koraku.

Svet spletnih nevarnosti
Mlada junaka skupaj držita tudi, ko je na vrsti napet kriminalni zaplet in je treba pomagati Tei in njeni prijateljici Daši, ki jo igra Gitica Jakopin. Dekleti sta namreč zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti,

V Motovunu in Sarajevu
Film je najprej navdušil žirijo festivala filmov za mlade Buzz@teen, ki je potekal kot del filmskega festivala v Motovunu, in prejel glavno nagrado v mednarodni konkurenci celovečernih filmov za otroke in mlade, nato je navdušil še otroško žirijo letošnjega filmskega festivala v Sarajevu, ki ga je razglasila za svoj najboljši film. Na letošnjem Festivalu slovenskega filma je prejel vesni za posebne dosežke ter za masko (Nataša Sevčnikar).

Bratušo poznamo kot režiserja TV-nadaljevanke Življenja Tomaža Kajzerja, in filma Prebujanja, ki je bil v kinih lani.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Radoveden
# 22.10.2018 ob 10:51
Če hodijo to gledat šolarji kot del učnega programa, potem se številka hitreje vzepnja.
cene vols
# 22.10.2018 ob 11:00
Radoveden; s tem se strinjam. Vsaj tako je bilo z Gremo mi po svoje.
kurirka
# 22.10.2018 ob 09:57
Majčkena državica s skromno filmsko proizvodnjo deli blesteče nagrade tistim nekaj filmčkom, ki jih posname...
naš človek
# 22.10.2018 ob 22:39
Mene tudi zanima, kolikšen delež je organiziranih šolskih skupin.
arhitektka
# 22.10.2018 ob 13:05
Moja dva osnovnošolca sta šla gledat film kot del učnega programa. 7.,8.,in 9., razred naše OŠ.
cene vols
# 22.10.2018 ob 10:44
kurirka; ta film so z ogledi nagradili gledalci, zato tudi ta nagrada.
Kazalo