Igor Samobor je bratislavsko žirijo prepričal v vlogi učitelja Roberta. Foto: Slovenski filmski center
Igor Samobor je bratislavsko žirijo prepričal v vlogi učitelja Roberta. Foto: Slovenski filmski center

Tu sta še nagrada za najboljšega igralca (Igor Samobor kot Robert) in nagrada filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film.

V festivalski žiriji so bili makedonska igralka Labina Mitevska, ameriški pedagog in pesnik James Ragan in slovaška igralka Jana Hubinska.

Razredni sovražnik je slavil v glavnem sporedu festivala v Bratislavi, v katerem so prikazali prvence ali druge celovečerne filme osmih režiserjev. Med njimi je bil tudi film Zoran, moj nečak idiot, slovensko-italijanska koprodukcija v režiji Mattea Oleotta, ki si je z Razrednim sovražnikom že delila tudi svetovno premiero na beneškem festivalu.

Žirija je nagrado za najboljšo igralko podelila švedski igralki Anni Odell za vlogo v filmu Srečanje, ki ga je tudi režirala in ravno tako premierno prikazala v Benetkah.

Nagrado za najboljšega režiserja sta si razdelila Bobo Jeličić za hrvaški film Obramba in zaščita, premierno prikazanem na zadnjem berlinskem festivalu, ter Jurij Bikov za ruski film Načelnik, premierno prikazanem v Cannesu. Oba filma sta te dni na ogled tudi na ljubljanskem festivalu.

To je bil resnično uspešen konec tedna za slovenski film, saj je celovečerec Gorana Vojnovića Čefurji Raus! slavil v Cottbusu. Pravzaprav je nagrado dobil Emir Hadžihafizbegović, ki se je odlično odrezal v vlogi očeta osrednjega protagonista Marka.