Film
Film spremlja Terpina na njegovih poteh. Prek njegovih skic, ki jih je izdal v knjigi Klanec do doma, spoznavamo spreminjanje navad in življenja v teh krajih. Foto: Urška Djukić
       Kolikokrat sem stal pri kateri izmed njih! Se tiho, spoštljivo pritipal skozi vegasta, samo na enem tečaju viseča vrata v notranjost. Obokana veža, velika 'hiša' s kmečko pečjo, po tleh še zadnji računi. Odšli so. V dolino. Ali pa v večnost. Ljudi ni več, hiše so ostale. A tudi te lezejo v zemljo ...       
 Rafael Terpin
Dokumentarni film Klanec do doma je film, kakršnih se ne dela več, je počasen, brez prave akcije, dolgi kadri prevladujejo. Film je poetičen pogled v preteklost, je pogled v življenje hiš iz svetov ob Idrijci. Foto: Urška Djukić

Dodaj v

Samotno življenje hiš iz svetov ob Idrijci

Dokumentarec meseca Klanec do doma na TV Slovenija
5. april 2011 ob 10:47,
zadnji poseg: 5. april 2011 ob 10:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Akademski slikar in rovtarski krajinar Rafael Terpin že več kot 40 let s svojo skicirko hodi po cerkljansko-idrijskem hribovju in vestno riše propadanje hiš, ki osamljene leže v soteskah in grapah.

Drevi ob 21.00 bodo na 1. programu Televizije Slovenija premierno predvajali dokumentarni film z naslovom Klanec do doma.

Zgodba o spreminjanju pokrajine, navad in življenja v cerkljansko-idrijskem hribovju ter stavbni dediščini je po knjigi oživela tudi v filmu, pri katerem so kot avtorji in sodelujoči sodelovali predvsem ljudje z območja, ki ga je v sliki in besedi opisal Rafael Terpin: arhitekt Cveto Koder, geolog Jože Čar, zgodovinar Janez Kavčič, zobozdravnik in fotograf Rafael Podobnik, avtor glasbe Aldo Kumar, direktor fotografije Matjaž Mrak, upokojena babica Matilda Krajnc in mnogi domačini iz tega okolja. Montažer filma je Jurij Moškon, eden najvidnejših slovenskih ustvarjalcev na področju montaže.

Ustvarjalci filma so se na poteh po cerkljansko-idrijskem hribovju pridružili akademskemu slikarju Rafaelu Terpinu, ki že dobra štiri desetletja zbira podobe tamkajšnje pokrajine, kmečkih stavb in hribovskih domačij.

Zbirko številnih risb in zapisov je predstavil v knjigi Klanec do doma, ki je bila tudi navdih za istoimenski dokumentarni film. Štiri desetletja, ujeta v njegovih skicah in opažanjih, in podobe današnje pokrajine, približajo spremembe življenja v teh krajih; številne hiše na Terpinovih risbah so še bile dom tamkajšnjim prebivalcem, danes pa so zapuščene in počasi propadajo.

Vsaka hiša, vsaka ruševina ima svojo zgodbo. Od mnogih je zdaj ostal le še kakšen kamen, portal, zapuščeno ognjišče. Na Trpinovih slikah so hiše takrat še stale, v mnogih so ljudje še živeli.

Varna shramba spominov na dediščino
Knjiga Klanec do doma, ki je bila izhodišče in navdih za nastanek filma, je ne le zbirka drobnih umetnin, ampak tudi varna shramba spominov na dediščino, ki se izgublja, prenekateri zaklad pa je že nepreklicno izgubljen in po Terpinovi zaslugi vsaj pozabljen ne bo. Knjiga že z naslovom nakaže vsebino: prinaša 262 risb kmečkih stavb in samotnih domačij ter prav toliko besedil pod risbami, ki nepoznavalca uvedejo v pokrajino, ki jo je avtor prehodil po dolgem in počez.

Domačije iz enainšestdesetih vasi - od Vojskega, Kanomlje, Idrijskih Krnic, Stopnika, Trebuše, Čepovana, Lokovca, Grudnice na eni strani Idrijce ter Šentviške planote, Bukovega, Zakojce, Novakov, Cerkljanskega vrha in Otaleža na drugi strani Idrijce ter do Črnega vrha, Zadloga in Otlice - odslikujejo podobo , ki jo je avtor zarisal v štiridesetih letih svojih popotovanj, gre pa večinoma za danes zapuščene in propadajoče domačije.

Najstarejše slike domačij so bile narisane že v začetku šestdesetih let, avtor pa je v knjigi upodobljene domačije enotno izrisal v letih 1997 do 2003. Risbe so izdelane s tušem in čopičem, v črni barvi, kakršna je tudi usoda premnogih hribovskih domačij na tem koncu. Risba je dokumentarna, slog pa se precej razlikuje od Terpinovega znanega sloga slikanja, gre za predvsem dokumentarno gradivo, ki pri vsaki risbi prinaša še hišno ime, hišno številko, letnici, ko je domačija bila upodobljena, ter kratko zgodovino hiše ali občutja ob obisku.

Kot je zapisal avtor, knjigo podarja v spomin hribovcem in njihovim domačijam, ki so največkrat bile obešene v kakšen breg. Njihova lepota peče in boli, naj ostane vsaj nekaj za njimi.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
cheyenne
# 06.04.2011 ob 01:35
JanezK, tvoj komentar nima smisla! če bi bila tema dokumentarca njegovo zasebno življenje, bi me mogoče še zanimalo če je v življenju kdaj našeškal kakšnega mulca, ker pa je tema dokumentarca njegova ljuebzen do idrijsko-cerkljanske pokrajine, mi prov dol visi za take "anekdote"!
JanezK
# 05.04.2011 ob 14:46
R. Terpin je v članku predstavljen kot umetnik, humanist s čutom za ohranitev kulturne dediščine.
Njegovi bivši učenci iz osnovne šole poznamo tudi njegovo temnejšo plat. Tiste, ki nismo imeli posebnega talenta za likovno ustvarjanje oziroma po njegovih merilih nismo bili dovolj "urejeni", nas je pri likovnem pouku teroriziral včasih pa je tudi koga udaril.
oiradd
# 06.04.2011 ob 11:30
pa tud če je kerga prtegnu kdaj, ga panavad ni zastojn. vsaj mene ne :)
kenda
# 07.04.2011 ob 09:35
Jaz pa mislim, da je prav, da je JanezK povedal svoje mnenje. To ne zmanjšuje kvalitete dokumentarca, nam pa poda dodaten zorni kot na avtorja. Vsakdo bi moral razumeti, da vzgajanje mladine ni lahek posel, še posebej pa ne pri likovnem pouku, kjer so včasih bile samo ocene MU, U in ZU. Nasilja ne zagovarjam, bi si pa upal trditi, da je bilo v preteklosti v šolah precej razširjeno. Tudi v mojem razredu se je zgodilo, pri tehničnem pouku, da je učitelj koga kdaj malce bolj trdo prijel, ravno klofute pa sicer niso padale (ni pa bilo daleč od tega).
JanezK
# 06.04.2011 ob 12:16
Ja saj pravim, to je samo ena plat. Kar pa ne pomeni, da človek ni dober kot umetnik, cenim tudi njegovo sodelovanje pri Kapljah.
Merlot
# 06.04.2011 ob 16:42
@JanezeK: popolnoma te razumem, a vseeno moram tudi jaz reči, da sem jih v šoli večkrat dobil po buči od očiteljev in sedaj, ko gledam za nazaj jim dam povsem prav. Z enim od bivših učiteljev, ki je sedaj sicer v pokoju a še vedno živi v naši vasi, sva sedaj celo dobra kolega in se kdaj ob kozarcu vina prav pošteno nasmejiva nastrojenemu odnosu, ki smo ga imeli pred leti.
mooodeeel
# 23.06.2012 ob 17:50
In trailer je?
bdamjan
# 27.04.2011 ob 05:56
Hja, tele hiške žal ne propadajo le ob Idrijci, ampak še marsikje drugje. Če jo hočeš kupit in zgradit novo itak skoči v luft ne vem kater organ že (spomeniško varstvo), da je zaščitena in moraš narest na ven enako (seveda na svoje stroške), in tako pač žal propadajo naprej. Poznam kar nekaj ljudi, ki bi z veseljem živeli takole v naravi, predvsem taki, ki delamo od doma in nam je vseeno kako daleč je do trgovine (itak je v Sloveniji vse blizu). Če bi bili malce bolj fleksibilni bi lahko marsikatera družina prišla do strehe nad glavo za normalen denar (ne pa katastrofalno narejena stanovanja po 2k€ in več za m2)

Offtopic:Kar pa se komentarjev o klofutah tiče, pa bi bil prav vesel, če bi danes učitelji smeli uporabit tak prijem, ker to kar si mularija (s podporo staršev) privošči danes, presega vse meje dobrega okusa in zdravega razuma.
bgt
# 06.04.2011 ob 21:19
Merlot, daj se ti njega uzgi parkrat pa poglej, ce se bosta se vedno smejala.
yanker
# 06.04.2011 ob 10:25
Drugače pa super dokumentarec, vsaj nekaj gledljivega na RTV SLO.
mikic007
# 05.04.2011 ob 19:02
Ja, nekaj podobnosti je med ucitelji, katerih edino ocenjevanje je bilo ZU, U in MU. Rekel bi, da ne toliko v njih samih, kot sistemu, ki jim ni omogocal normalnega dela. Hkrati so nekoliko bolj umetniki, sportniki in njihovo razumevanje manj nadarjenih je vcasih res slabo.

Ampak v glavnem so imeli ti ucitelji resnicno velike tezave z redom in so ga skusali vzdrzevati na silo. Ker tisto ocenjevanje ni v ucence vnasalo prav nobenega strahu ...
olje na ogenj
# 05.04.2011 ob 18:42
pri nas si pa lahko risal ali pa ne, pomembno je bilo le da nisi motil preveč ostalih :)
PecenkA
# 05.04.2011 ob 17:43
Zgleda, da so si nekateri učitelji likovnega pouka zelo podobni :). Mi smo imeli podoben primerek.
ponudnik
# 06.04.2011 ob 21:33
Sam res kake kretenske izjave majo to ljudje, ko zagovarjajo nasilje. Nobeno fizično nasilje ni upravičeno.
Kazalo