Zaradi šale o zeleni karti so se nad Penna zgrnile obtožbe rasizma in neokusnosti. Foto: Reuters
Zaradi šale o zeleni karti so se nad Penna zgrnile obtožbe rasizma in neokusnosti. Foto: Reuters
Ogorčenje na Twitterju je bilo srdito in takojšnje. Foto: Twitter
Neil Patrick Harris
Enkrat je bilo čisto dovolj, je o podelitvi oskarjev sklenil Neil Patrick Harris. Foto: Reuters

Ko je prejšnji mesec opravljal častno nalogo podeljevanja oskarja za najboljšo režijo, je igralec - in viden levičarski aktivist - Sean Penn pred Iñárritujevo ime stlačil še medmet: "Kdo je dal temu pesjanu zeleno karto?!" (Režiser je namreč po rodu Mehičan.) Iñárrituju se je pripomba, so nato poročali tuji mediji, menda zdela "za počit smešna", so se pa na Twitterju oglasili številni kritiki, ki se jim vse skupaj ni zdelo niti najmanj duhovito.

Presenečen nad neumnostjo
Zdaj se je odzval še sam Penn: zdi se, da mu grejo silno na živce vsi, ki se jim je njegova šala zdela neokusna. "V nebo vpijoča neumnost me vedno preseneti. Absolutno nobenih opravičil ne nameravam dajati. Pravzaprav lahko rečem samo en velik "je*i se" vsem ... ki so tako neumni, da niso dojeli ironije, ki je letela na tako zelo ksenofobno državo. Če bi bilo po njihovo, izjemni režiserji, kakršen je Alejandro, ne bi mogli delati v tej državi. Hvala bogu, da lahko."

"Interna" šala
"To je bila majhna zasebna šala med nama dvema," je o vsem skupaj še povedal Penn, ki je z režiserjem sodeloval na snemanju filma 21 gramov (2003). "Vedel sem, da bo tako prvi v celi dvorani, ki bo vedel, da je njegov film zmagal."

Menjave na vrhu
Craig Zadan in Neil Meron, ki sta producirala zadnje tri podelitve oskarjev, četrtič ne bosta več vlekla niti iz zakulisja. "Upava, da bo, kdor bo pač naslednje leto produciral #oskarje, obdržal novosti, ki sva jih uvedla," je tvitnil Zadan.

Dovolj je imel tudi Neil Patrick Harris
Tudi Neil Patrick Harris, ki si je voditeljski smoking letos nadel prvič, je v zatišju po ne ravno bleščeče opravljeni nalogi že izjavil, da podelitve najverjetneje nikoli več ne bo vodil, češ da "tega niti moja družina niti moja duša ne bi prenesla".

"To je pošast. Zabavno je bilo nekaj tako velikega odkljukati s seznama, ampak glede na čas, ki sem ga v projekt vložil, in glede na razumljivo močne odzive, se mi ne zdi, da je to prijetno ravnovesje, ki bi ga spet zmogel naslednje leto ... ali pa sploh še kdaj," je priznal za The Huffington Post.

O mešanih odzivih na njegovo vodenje pa takole: "Zanimivo je bilo videti, kaj se je ljudem zdelo posrečeno in kaj ne. Nekdo, ki samo gleda šov, skoraj ne more razumeti, koliko časa, kompromisov in razlag je potrebnih za vsako najmanjšo podrobnost."

Sama podelitev je imela v ZDA najnižjo gledanost v zadnjih štirih letih: zmago Birdmana, Eddieja Redmayna, Julianne Moore in drugih si je v živo ogledalo le 36,6 milijona ljudi, kar je 16 odstotkov manj kot lani.