Film
Circus Fantasticus
Se zdaj, ko je Akademija seznam že objavila, sploh še da vložiti zamujene prijave? Foto: Mitja Ličen
       Če je kaj narobe s prijavo, smo odgovorni mi.       
 Igor Koršič (DSFU)
igor Koršič
Po Koršičevih besedah naj bi bil "keč" v tem, da so pri DSFU-ju zamenjali tajnico, nova pa, čeprav je bila primopredaja poslov izvedena, ni vedela, da mora dokumentacijo poslati v Los Angeles, preostali na društvu pa so mislili, da je bila naloga že opravljena. Foto: MMC RTV SLO
72 dni
V hrvaškem kandidatu za oskarja nastopa tudi režiserjev oče Rade Šerbedžija. 72 dni je črna komedija o družini iz Like, ki se preživlja na račun babičine pokojnine. Film je bil nagrajen na filmskih festivalih v Pulju in Zadru, predvajali pa so ga tudi na številnih mednarodnih festivalih.

Dodaj v

Slovenija iz boja za oskarja izpadla, ker smo film pozabili prijaviti

Circus Fantasticus oropan priložnosti za oskarja
14. oktober 2011 ob 16:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Skozi prvi krog tekme za tujejezičnega oskarja so se prebili filmi iz 63 držav. Na seznamu, ki se vije od Albanije do Vietnama, ni slovenskega kandidata, poetičnega filma brez besed, Circus Fantasticus Janeza Burgerja - pa ne zato, ker ne bi zadoščal kriterijem, ampak zato, ker smo ga Slovenci pozabili prijaviti.

Slovenije med kandidati za nominacijo ni, ker prijave sploh ni poslala, čeprav je Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU), ki po sklepu akademije opravlja izbor za Slovenijo, za letošnjega kandidata izbralo film Circus Fantasticus Janeza Burgerja. Predsednik DSFU Igor Koršič je kot razlog za to navedel "velik nesporazum med tajnicami".

Koršič priznava napako, Burger pričakuje, da jo bo popravil
Prijavo v Los Angeles namreč pošlje DSFU, za celotno logistiko pa nato poskrbi Slovenski filmski center. "Če je kaj narobe s prijavo, smo odgovorni mi," pravi Koršič. Na vprašanje, ali je sedaj, ko je seznam objavljen, sploh še mogoče kar koli storiti, pa je zgolj izrazil upanje, da je mogoče, ker "ne ve, koliko so fleksibilni". Nejevoljni Burger razvoja dogodkov za MMC sicer ni želel obširneje komentirati, poudarja pa, da "ni šlo za nikakršen nesporazum med tajnicami" ter da od Igorja Koršiča pričakuje, da bo zadevo uredil.

Poseben odbor akademije bo pet končnih nominirancev raglasil 24. januarja, dobitnika oskarja pa bodo seveda razglasili na sami podelitvi 84. oskarjev, 26. februarja naslednjega leta v Los Angelesu.

V boju tudi Kaurismäki, Wenders in Padilha
Med (za zdaj?) 63. legitimnimi kandidati za oskarja se je prvič znašla Nova Zelandija, sicer pa so na njem tudi nekatera znana imena svetovnega filma: Wim Wenders Nemčijo zastopa z dokumentarcem Pina, ki ga je predstavil tudi na sarajevskem filmskem festivalu, finski mojster Aki Kaurismäki svojo domovino s filmom Le Havre in madžarski režiser Bela Tarr s filmom A torinoi lo (Torinski konj).

Kitajsko bo zastopal Džang Jimou - njegovo črno komedijo, adaptacijo bratov Coen, Ženska, pištola in špageterija, smo lahko videli lani na Liffu - s filmom The Flowers of War, Brazilijo pa José Padilha, ki je posnel nadaljevanje svoje poldokumentaristične uspešnice o boju s kriminalom v favelah, Tropa de Elite (Elitna vojska). Turčijo zastopa Nuri Bilge Ceylan s filmom Once Upon a Time in Anatolia, ki se je, tako kot Kaurismäkijev film, v Cannesu že potegoval za zlato palmo.

Tudi letos veliko politike
Med "močnimi" kandidati, ki so bili doslej opaženi na svojih festivalskih "turnejah", sta denimo tudi poljski kandidat W ciemnosci / In Darkness (V temi, drama na temo holokavsta, ki so jo hvalili predvsem kritiki festivala v Torontu), in španski Pa Negre (Črni kruh), drama, ki spremlja dogajanje v letih po španski državljanski vojni in je letos dobila kar devet nagrad goya, najvišjih španskih filmskih priznanj.

Kaj pa države bivše skupne domovine?
Hrvaški kandidat je film 72 dni (72 Days) Danila Šerbedžije (režiser je sin filmske legende Radeta Šerbedžije), Srbija je prijavila film Montevideo, Bog te video (Montevideo: Taste of a Dream) Dragana Bjelogrlića, BiH film Belvedere Ahmeda Imamovića, Makedonija pa film Punk ni mrtev (Punk Is Not Dead) Vladimirja Blazevskega.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
ennui
# 14.10.2011 ob 16:52
Predsednik DSFU Igor Koršič je kot razlog za to navedel "velik nesporazum med tajnicami".

Pa saj se hecajo....
zamudnik
# 14.10.2011 ob 16:54
No, saj če notri nič ne govorijo, itak ni za v kategorijo "tujejezičnih" filmov, ne?

Hec, hec.
Kapitan Kljuka
# 14.10.2011 ob 17:52
A smo mi eni asi, a...
boboman
# 14.10.2011 ob 17:09
tipicno, v drzavi poln birokracije se ne vidijo vec ven s papirjev, in po vecini niche neve tocno kaj kdaj nareto oz. za kaj je kdo kaj odgovoren (kot je standard na upravnih enotah)
sivakucma
# 14.10.2011 ob 17:38
"...ampak zato, ker SMO GA (?) Slovenci pozabili prijaviti...."
Jaz nisem ničesar pozabil prijaviti, pa sem rojen Slovenec...
Chief_GrandeJuve
# 14.10.2011 ob 18:45
neverjetno...
NEmafiji
# 14.10.2011 ob 17:04
Film je diskvalificiran, ker se v filmu nič tujejezično ne govori.
Večina govora mora biti tujejezičnega.
Pogojev, ki jih film morajo vsebovati je še kar nekaj.
ČUDI ME, da se odgovorni Slovenci izgovarjajo na tajnice in oz. "prosto"
interpretirajo pravilnike za Oskarje.
ČUDI ME, da se ljudem, ki so zato plačani TO še ni POSVETILO
kaj sploh delajo tam?
NIČ seveda.
ijaska
# 15.10.2011 ob 08:41
tajnica je kriva - TA JE PA DOBRA!
roxdegabba
# 15.10.2011 ob 01:00
Tipično šalabajzenje v slovenskih filmarskih uradih, ki jih financira vlada. Leni propadli neperspektivni filmarji, ki že od nekdaj ne počnejo nič, razen uničevanja filmskega traku, an katerega pacajo nekakšne svoje "umetniške" stvaritve, ki jih nihče noče gledati. In mi to financiramo. Sramota.
menitosi
# 14.10.2011 ob 18:09
Najti odgovorno osebo in jo odpustit ali nekako kaznovat z nižjo plačo, nič regresa ali podobno. Pri nas pa se seveda ne bo nič zgodilo, le odgovornost bodo prelagali en na drugega. Zaboga kaj pa sploh delajo na DSFU z vsemi tajnicami, če ne znajo niti filma prijavit. Nesposobni ljudje, ni čudno da smo v krizi.
Chief_GrandeJuve
# 14.10.2011 ob 21:32
axx oskarji še vedno več pomenijo od kakšnega berlina. :) oskarjem so konkurenčni v cannesu z zlato palmo in v benetkah z zlatimi levi.

Filmski festival v Cannesu, Beneški filmski festival in Oskarji so najbolj prestižne filmske nagrade na svetu.
sejnik
# 14.10.2011 ob 18:23
A ste lahko malo bolj dosledni pri naslovih? V članku so skoraj vse kombinacije (povrhu z različnim izborom, kaj boldati):
- slovensko
- original, slovensko
- angleško
- angleško, slovensko
- original, angleško
- original, angleško, slovensko
kava z mlekom
# 14.10.2011 ob 22:18
jutri pa v slovenskih novicah pod crno kroniko:
SOKANTNO - neznanec pretepel igorja korsica!
v podnaslovu pa: "sej sem mu reku, da so ble tajnice"
borut*
# 14.10.2011 ob 20:23
Te inštitucije so itak polne nesposobnih ljudi, ki so dobili službo po vezah in tam lenarijo in vlečejo plačo iz davkoplačevalskega denarja.
cheyenne
# 14.10.2011 ob 17:51
eh, prijava gor ali dol-film itak ne bi bil nominiran, ker tako noro dober pa spet ni!
igorak
# 19.10.2011 ob 09:40
Pi*da...saj ni res, pa je...preselt, ni druge..ker tako funkcionira pri nas pa prav res vse..
axx
# 14.10.2011 ob 22:00
@Chief: Saj imaš prav. Govoril sem o svojem okusu. Ko jaz izbiram filme za pogledat, se raje ozrem za dobitniki nagrad iz prej omenjenih festivalov. ;)
Hijena
# 14.10.2011 ob 18:37
tipično balkansko ali tipično slovensko
igorak
# 19.10.2011 ob 09:42
@Ginza smanji doživljaj...film je enkraten! Škoda, ker ga spet tista Ginza ni gledala, ga je zamudila, ko je v peskovniku zidala gradove...
Chief_GrandeJuve
# 14.10.2011 ob 23:20
Moj profesor za likovno umetnost je bil sošolec od Burgerja. :D Je rekel, da je bil bolj 'tih', ampak zelo pameten. Je pa povsem logično, da pričakuje, da bo nesposobni Koršič zadevo uredil (ampak je žal ne bo), ker film je mojstrovina. Škoda, da še vedno ni DVD-ja.
Bluesy
# 14.10.2011 ob 17:23
Tujejezični na oskarjih so pa creme de la creme novodobne filmske umetnosti (novi Tarr, Ceylan, Kaurismaki), kar za ameriške izbore gotovo ne morem trdit. Če ja katera kategorija ki me zanima je pa prav ta. In še tisti od ameriških ki bi si zaslužili sem prepričan da ne bodo prišli v ožji izbor na koncu (Tree of life)
axx
# 14.10.2011 ob 20:33
Saj Oskar kot inštitucija ni nič posebnega. Več pomenijo Berlin, Sundance, Benetke. No, pravzaprav ravno tujejezični filmi so kategorija, ki jo še počekiram tudi pri Oskarjih.
ginza
# 17.10.2011 ob 12:09
Hahahaha!!!! Tajnice so krive, ja! Raje naredite en gledljiv film, pa bo tudi kakšna nominacija padla.

Jaz pravim, vse se zgodi z razlogom. Verjetno smo se s temi našimi kandidati že preveč obrukali na oskarjih, pa je višja sila rekla "bogi Slovenčki, rešimo jih tokrat sramote pred svetovnim občestvom, ker sami ne vedo, kaj delajo". Prijava gor, dol, a so res pričakovali nominacijo, al kaj? Potem pa svizec zavijo čokolado v folijo...
Kokodak
# 14.10.2011 ob 17:29
Širca ima preveč dela z uničevanjem političnih nasprotnikov, he he
Kazalo