Circus Fantasticus, tretji celovečerec Janeza Burgerja (na fotografiji) govori o vojni skozi sijajen preplet podobe in  zvoka ter povsem brez besed. Najboljši film 13. Festivala slovenskega filma je dobitnik šestih vesen  in Kodakove nagrade za najboljšo fotografijo. Režiser, scenarist in producent Janez Burger je bil rojen leta 1965 v Kranju.  Diplomiral je film in televizijo na FAMU Akademiji scenskih umetnosti v Pragi, Češka. Njegovi filmi so prejeli več kot 40 slovenskih in mednarodnih nagrad. Foto:
Circus Fantasticus, tretji celovečerec Janeza Burgerja (na fotografiji) govori o vojni skozi sijajen preplet podobe in zvoka ter povsem brez besed. Najboljši film 13. Festivala slovenskega filma je dobitnik šestih vesen in Kodakove nagrade za najboljšo fotografijo. Režiser, scenarist in producent Janez Burger je bil rojen leta 1965 v Kranju. Diplomiral je film in televizijo na FAMU Akademiji scenskih umetnosti v Pragi, Češka. Njegovi filmi so prejeli več kot 40 slovenskih in mednarodnih nagrad. Foto:
Oča Škafar
Vlado Škafar je avtor kratkih filmov Stari most (1998) in Nočni pogovori z Mojco (2008) ter celovečercev Peterka: leto odločitve (2003) in Otroci (2008). Nekoč dejaven kot filmski publicist, tudi nekdanji programski vodja in sograditelj Slovenske kinoteke ter filmskega festivala Kino Otok. Škafarjev film Oča (na fotografiji) je bil prvi slovenski film v izboru Mednarodnega tedna kritike na Beneškem filmskem festivalu.

Zaradi letošnje okrogle obletnice rotterdamskega filmskega festivala, ki poteka od 26. januarja do 6. februarja, bo letošnja prireditev še posebej slavnostna. Nizozemsko mesto bo ob tej priložnosti odprlo še dodatne lokacije, pri obletnici pa pod imenom Silent Sonata sodeluje tudi Burgerjev Circus Fantasticus, ki bo "praznoval" svojo mednarodno premiero. Cirkus Fantasticus, ki je nastal v koprodukciji Staregare in irske produkcijske hiše Fastnet Films, bo v času rotterdamskega festivala doživel tudi projekciji tudi na najpomembnejšem švedskem filmskem festivalu v Göteborgu. Tam bo Circus Fantasticus predstavljen tudi kot švedski film, saj je nastal v švedski koprodukciji.

Evropska turneja Circusa in Oče
Drugi slovenski predstavnik v Rotterdamu pa je film Oča režiserja Vlada Škafarja, ki bo prvič prikazan že danes. Prva projekcija je že razprodana, film pa bo na sporedu še dvakrat. Film Oča je svetovno premiero doživel na zadnjem filmskem festivalu v Benetkah in je prvi slovenski film, ki se je uvrstil v sekcijo tedna kritike. Pred Rotterdamom so film prikazali tudi na nacionalnem festivalu švicarskih filmov v Solothurnu, ki je potekal od 20. do 27. januarja, kjer ob najnovejši švicarski produkciji prikažejo tudi najboljše filme iz alpske regije. Kot Circus Fantasticus tudi Škafarjev Oča bo prikazan na festivalu v švedskem Goteborgu. S tem pa se evropska turneja obeh omenjenih slovenskih filmov še ne končuje, saj ju pričakujejo tudi na Berlinalu, prvem velikem evropskem filmskem festivalu in sejmu v letu 2011.