Yash Chopra (v sredini) leta 2010 v družbi takratnega ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva in igralca Shahrukha Khana. Foto: EPA
Yash Chopra (v sredini) leta 2010 v družbi takratnega ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva in igralca Shahrukha Khana. Foto: EPA

Chopra, ki so mu rekli tudi "kralj romance", je v več kot pet desetletij trajajoči karieri ustvaril nekatere izmed največjih indijskih filmskih uspešnic, odmevnih tudi v svetovnem merilu. Med njimi so Deewar (Zid), Dil To Pagal Hai (Srce je noro) in Chandni (Mesečina).

V njegovih fimskih studiih Yash Raj Films so med zvezde povzdignili nekatera največja imena indijskega filma, kot sta Amitabh Bachchan in Shah Rukh Khan.

V poklonu pokojniku je indijski premier Manmohan Singh Chopro označil kot "ikono indijskega filma". Dodal je, da je s svojo izjemno kreativnostjo skrbel za razvedrilo več generacij.

Yash Chopra je filmsko kariero začel pri svojem bratu, nato pa ustanovil svoje podjetje, ki je produciralo več kot 40 filmov. Pri ducatu od njih je sedel na režiserskem stolčku.

Ob svojem 80. rojstnem dnevu, ki ga je Chopra praznoval konec septembra, je dejal, da je Jab Tak Hai Jaan (Dokler bom živ), ki v kina prihaja naslednji mesec, njegov zadnji režiserski podvig.

Chopra je umrl v nedeljo v mumbajski bolnišnici Lilavati, imel je tudi težave z ledvicami.