Film
()
Medtem ko Mussolinijevo očetovstvo ni sporno, pa še ni dokončno razkrito, ali je Ido Dalser dejansko kdaj poročil. Foto: EPA
       To pa ni bila zgolj ena izmed mnogih njegovih afer, temveč pomemben in tragičen dogodek v njegovem življenju.       
 Marco Zeni
Benito Mussolini in Rachele
Z Rachele je imel Mussolini tri sinove in hčeri. Foto: EPA

Dodaj v

Tragična zgodba pod zmagovitim naslovom

Žalostna zgdoba o Mussolinijevi ljubici in njunem sinu
15. april 2007 ob 13:30
Rim - MMC RTV SLO, STA

Marco Bellocchio je svoj nov film Vincere opisal kot tragično zgodbo o materi in sinu, zaprtih in obsojenih na umiranje znotraj norišnic.

Gre za že znan projekt, v katerem se bo italijanski režiser lotil zgodbe o Mussolinijevi ljubici Idi Dalser in njunem sinu Benitu Albinu Mussoliniju, ki ga je oče skrival v norišnici vse do njegove zgodnje smrti. Kot pojasnjuje Bellocchio, je o dolgo skritem sinu in njegovi materi le malo znanega, saj so vse pomembne dokumentacije uničile fašistične vojaške oblasti.

Bellocchio se je scenarija lotil kar sam, kot napoveduje pa bo film Vincere (Zmagati), čeprav bo temeljil na resničnih dogodkih, predvsem fikcija. "Ida je bila zelo trmasta, a nekako nevidna," je svoj pogled na Mussolinijevo ljubico predstavil Bellocchio in dodal, da ni nehala protestirati in se upirati ter ni želela sprejeti vloge zapuščene ženske.

Nepojasnjena smrt v norišnici
Diktatorjev sin se je rodil leta 1915, torej pred očetovim povzpetjem na oblast, umrl pa je v norišnici v bližini Milana, star komaj 27 let. Podobna usoda je dočakala tudi Ido Dalser, ki je bila avstro-ogrskega rodu, po poklicu pa medicinska sestra. Umrla je leta 1937 v norišnici v bližini Benetk. V najmanj tri različne norišnice je sina in njegovo mater poslala fašistična oblast, okoliščine njune smrti pa še danes ostajajo nepojasnjene.

Igralci, ki bodo poustvarili zgodbo, še niso znani, režiser pa si je zamislil predvsem italijanske igralce. Bellocchia je za snemanje filma navdušilo dvoje na novo izdanih knjig in dokumentarec o tej zgodbi, ki je bila sicer zgodovinarjem že precej znana, veliko manj pa širši javnosti.

Zgodba o neskončnem ponižanju
Pod eno izmed knjig se je podpisal Marco Zeni, ki je zbral pisma in druge dokaze o tem primeru. Kot pojasnjuje, je Mussolini tega sina in zvezo namenoma skril, ker je njegova družina ni odobravala. "Oba sta doživljala neskončna ponižanja. Bila sta zaprta in preganjana, ločena od ostale Mussolinijeve družine, čeprav nikoli nista kazala nobenih znakov duševne bolezni," še dodaja Zeni.

Prav tistega leta, ko se je rodil Benito Albino, je Mussolini stopil v zakonsko zvezo z družinsko prijateljico Rachele, s katero je imel tri sinove in dve hčeri. Zgodovinarji pa o diktatorju vedo, da je imel veliko drugih ljubezenskih zvez.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo