Zlate klape podeljujejo, da bi mlade spodbudili k filmski ustvarjalnosti ter nagradili njihovo izvirnost in drznost. Foto: Zoom
Zlate klape podeljujejo, da bi mlade spodbudili k filmski ustvarjalnosti ter nagradili njihovo izvirnost in drznost. Foto: Zoom
Zoom
Letos so prejeli rekordno število filmov, in sicer kar 80 – 58 v kategoriji osnovnih šol in 22 v kategoriji srednjih šol. Vsega skupaj so v desetih letih organizatorji festivala prejeli 691 filmov. Foto: Zoom

Na letošnji ZOOM je prispelo rekordno število filmov. Kar 80 so jih našteli - 58 v kategoriji osnovnih šol in 22 v kategoriji srednjih šol. Mlade filmske ustvarjalce večinoma zaposlujejo teme o življenjskih stiskah mladih, vsebinah iz vsakdanjega življenja, občutjih, odnosu do sovrstnikov in družbe. Marsikdo med njimi se je lotil tudi žanra art filma. Pogosto je v ospredju tudi soočanje mladega človeka s težkimi družinskimi razmerami, pa tudi aktualna problematika preseljevanja v tuje okolje. "Nekateri avtorji so pokazali brezhibno fotografijo, učinkovito montažo ter dovršeno zvočno in glasbeno podobo. Nekaj filmov je bilo tudi posnetih na podlagi literarnih del znanih slovenskih pisateljev," opažajo na festivalu, kjer poudarjajo tudi pomen mentorjev pri prvih srečanjih mladih z ustvarjanjem filmske umetnosti.

V kategoriji srednjih šol je šla zlata klapa Urhu Mlakarju za njegov film Še enkrat. "Če mnogi današnji zmagovalci svoj učinek dosežejo z montažo, se Urh Mlakar njej popolnoma odpove; v stilu Birdmana ali Paula Thomasa Andersona se enajstminutnega filma ambiciozno loti v neprekinjenem kadru," piše žirija. "Medtem ko kamera sledi likom po hodnikih pedagoške fakultete, se v ospredju in ozadju odvija serija mojstrsko koordiniranih srečanj, ki skupaj tkejo celostno pripoved. Ciklična struktura in duhovita koreografija mimoidočih dodata element samorefleksije. Ta pa ni nič proti natančni scenaristiki in izjemni igri vseh nastopajočih. Vse, kar lahko rečemo, je: Še enkrat, prosim," so še zapisali.

Med igranimi in dokumentarnimi osnovnošolskimi filmi so za najboljši izdelek izbrali film Ardiana avtorice Ardiane Alija. Po besedah žirije njena kamera mojstrsko obvlada prijeme dokumentarnega filma, hkrati pa se jih loteva iz prve roke, brez prisotnosti zunanjega opazovalca. "Prizori so intimni, iskreni, odkriti; polni tako energije kot domotožja. Kot zaključi Ardiana: 'čeprav sem s telesom tukaj, bo moje srce vedno tam.'"

Filmu, ki presega raven osnovnošolskega
Za najboljši animirani film je v kategoriji osnovnih šol nagrajen Mož v rdečem, skupinsko delo Animateke Slon. "Mož v rdečem blesti tako estetsko kot pripovedno; v slabih dveh minutah nam profesionalna fotografija nakaže, kako močen je lahko kratki format, ko filmar obvlada vse prijeme sporočanja. Forma in vsebina se med sabo dopolnjujeta, animacija pa uspešno izrabi tudi zapletenejše izrazne oblike ter navezave na motive iz filmske zgodovine. Inšpektor Gorčica za konec doda še metaforično plast, ta pa je le pika na i filmu, ki presega nivo osnovnošolskega," piše žirija.

Žirijo so sestavljali Marko Brdar, direktor fotografije in snemalec, Neža Prah, novinarka oddaje Infodrom, Maja Weiss, režiserka, Nace Zavrl, študent filmskih študij na univerzi King’s College v Londonu in prejemnik zlate klape 2013, ocenjevali pa so izvirnost, sporočilnost ter obvladovanje potrebnih filmskih elementov, kot so režija, scenarij, kamera, montaža in glasbena oprema.


Mož v rdečem, zmagovalni film festivala ZOOM



Ardiana, zmagovalni film festivala ZOOM


Še enkrat, zmagovalni film festivala ZOOM