Ludwig van Beethoven (1770‒1827). Foto: AP
Ludwig van Beethoven (1770‒1827). Foto: AP

Pobudo so dali pri družbi Beethoven Jubiläums in Organizaciji združenih narodov. Prve projekte predstavljajo danes, na svetovni dan okolja, so sporočili z Nemške turistične organizacije.

250 umetnikov in skupin s šestih celin
Ob 18. uri so začeli projekte in dela več kot 250 umetnikov in skupin s šestih celin na temo kulture in trajnosti predstavljati v živo na spletni strani Beethoven Pastoral Day 2020, spremljati jih je mogoče na več kanalih, na YouTubu, Facebooku in Twitterju.

Sorodna novica Partitura, ki je Ljubljani vtisnila Beethovnov pečat

Triinpolurni dogodek bodo programsko sestavljali pogovori in glasba iz Beethovnove hiše v Bonnu. Med njimi sta intervjuja z violinistom Danielom Hopom in dirigentom Dirkom Kaftanom ter še premiera filma Sound of Nature. Enourni film režiserke Grete Liffers pa govori o petih glasbenikih in skupinah na petih celinah, ki se v svojih umetniških delih ukvarjajo z naravo in podnebnimi spremembami.

Ne le oddih, ampak tudi navdih
Beethoven je oboževal naravo, pišejo organizatorji, saj mu je predstavljala ne le oddih, ampak tudi navdih. Njegova ljubezen do narave je dokumentirana v več izjavah. V svoji šesti simfoniji, poimenovani Pastoralna, pa je glasbeno orisal harmonijo med človeštvom in naravo.

Ena od dveh kopij partiture s skladateljevimi lastnoročnimi popravki se je ohranila v Ljubljani. Hranijo jo med zakladi Narodne in univerzitetne knjižnice. V počastitev Beethovnove obletnice so Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, Založba Univerze na Primorskem in NUK pripravili izdajo prepisa v obliki fototipske reprodukcije.

Nastal je "izjemno lep izdelek, ki ga bomo lahko kazali po svetu", je na predstavitvi povedal dekan akademije Marko Vatovec.