Glasbeniki so se leta 1999 povezali, da bi naredili glasbo za film, ki pa ga nato nikoli ni bilo. Foto: Melodrom
Glasbeniki so se leta 1999 povezali, da bi naredili glasbo za film, ki pa ga nato nikoli ni bilo. Foto: Melodrom
Glasba skupine Melodrom se izraža skozi iskanje avantgardnega izraza in ponaša s posebnim nabojem večno navdihujočih 80. let. Foto: Melodrom

Skupina je nastopila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, kjer so med drugim predstavila svoj novi projekt, torej remikse in priredbe že dobro poznanih skladb, ki bodo dobile tudi slovensko podobo. Leto dni po izidu svojega drugega albuma The Guide je namreč zasedba pripravljena na izid prve EP-plošče. Pet glasbenikov je imelo na koncertu zanimivo družbo: violinistko Jelena Ždrale, kontrabasista Jaka Jarca in Boštjana Gombača na tereminu.

Kakšna pot je za skupino?
Zasedbo, ki se v zadnjem času predstavlja s singlom Marching on a globe, sestavljajo Mina Špiler (vokal), Matevž Grad (kitara, programiranje), Miha Žargi (bas, klaviature), Polona Janežič (klaviature) in Matej Nolda (bobni, tolkala), ti pa po svetu marširajo od leta 1999.

Dve leti po svoji ustanovitvi je skupina posnela prvi demoposnetek, novembra 2001 pa je skladba Extemporary Ending zasedla četrto mesto mednarodne lestvice Crossradia najboljših singlov leta 2001. Leto kasneje jim je bilo mogoče prisluhniti na drugem klubskem maratonu Radia študent, sledila pa je objava prvega singla. Zatem so se glasbeniki pridno lotili dela in jeseni leta 2004 izdali prvenec z naslovom Melodrom. Iz tega so postregli tudi z nekaj videospoti, ki so jih posneli za skladbe Prenzlauer alle, September in Zasebne sobe.

Na pomoč priskočijo Laibach in DJ Umek
Vrsti koncertom doma in v tujini je sledilo še gostovanje na Exitu, predstavili pa so se tudi na festivalu Meet me v Divači. Novembra lani so izdali drugo ploščo The Guide, ki je tudi sad povezovanja z nekaterimi drugimi skupinami in izvajalci, kot so Laibach, Rotor in DJ Umek. Na album so razvrstili 12 skladb z angleškimi besedili, kot že rečeno, pa bodo te zdaj zazvenele v nekoliko prenovljenem izrazu.

M. K.