Sorodna novica 2020 je leto Huga Wolfa, skladatelja samospevov

Na Slovenskem dolgo spregledanemu skladatelju samospevov se je Slovenija poklonila z razglasitvijo leta 2020 za leto Huga Wolfa.

Osrednja slovesnost vendarle bo
Ob tem so bile načrtovane številne prireditve v Slovenj Gradcu in drugje, skladatelj pa je bil postavljen kot velik potencial nadaljnjega razvoja kulturnega turizma v regiji in širše. A je v program močno posegla epidemija novega koronavirusa, saj so bili zaradi tega številni dogodki odpovedani.

V njegovem rodnem kraju so se mu poklonili z osrednjo spominsko slovesnostjo, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Koncert je bil prvotno načrtovan na slovenjgraškem Trgu svobode, v bližini Wolfove rojstne hiše, v kateri je urejen spominski muzej, a so ga zaradi slabe vremenske napovedi prestavili v tamkajšnjo športno dvorano.

Spodaj si lahko ogledate posnetek celotne slovesnosti iz Slovenj Gradca.

Ob 160. obletnici rojstva Huga Wolfa: Simfonični orkester RTV Slovenija, Nuška Drašček Rojko in Simon Krečič, posnetek celotne slovesnosti iz Slovenj Gradca
Wolf in Tartini

Ob skladateljskem tudi kritiško delo
Hugo Wolf je večino svojega življenja preživel v Avstriji, kjer se je ob pomoči mecenov zelo zgodaj posvetil skladanju. Njegov opus obsega več kot 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe ter komorna in klavirska dela. S svojimi deli je po Evropi kot avstrijski skladatelj zaslovel po letu 1894.

"V času svojega bivanja na Dunaju je pravzaprav bolj kot skladatelj slovel kot glasbeni kritik pri časopisu Wiener Salonblatt, kjer si je prislužil svojo prvo ‒ morda tudi malce dvomljivo ‒ slavo, ker je bil neusmiljen kritik tedanjega glasbenega življenja na Dunaju," je o Hugu Wolfu in njegovem življenju v avstrijski prestolnici pred leti povedal Marko Košan, predsednik Društva Hugo Wolf v Slovenj Gradcu. Skladatelj je umrl leta 1903 na Dunaju, kjer je tudi pokopan na centralnem pokopališču.

Muzej Huga Wolfa v Slovenj Gradcu. Foto: Muzej Huga Wolfa
Muzej Huga Wolfa v Slovenj Gradcu. Foto: Muzej Huga Wolfa

Vse večja skladateljeva prepoznavnost
Koordinator praznovanja na Koroškem je tamkajšnji pokrajinski muzej. Po besedah muzejskega direktorja Tadeja Pungartnika se prepoznavnost Huga Wolfa povečuje, za svojega ga vse bolj sprejemajo tudi Slovenjgradčani. Muzikolog Matjaž Barbo pa je na februarski slavnostni akademiji ob letošnjem jubilejnem letu dejal, da je bil Wolf eden največjih skladateljev poznega 19. stoletja.

V rojstni hiši, ki jo upravlja Koroški pokrajinski muzej, delujeta spominski muzej Huga Wolfa in dokumentacijski center, v njej so še knjižnica s čitalnico, manjša avdio-videodvorana in manjša koncertna dvorana. Z izjemo letošnjega izrednega leta v rojstni hiši naštejejo okoli 2000 obiskovalcev letno.