Eddieja Vedderja je nastajajoči zasedbi Pearl Jam takrat priporočil Jack Irons, bobnar skupine Red Hot Chili Peppers. Foto: EPA
Eddieja Vedderja je nastajajoči zasedbi Pearl Jam takrat priporočil Jack Irons, bobnar skupine Red Hot Chili Peppers. Foto: EPA
Pearl Jam
Za uradni datum nove izdaje legendarnega albuma Ten so Pearl Jam izbrali 24. marec. Foto: EPA

Prve skladbe ameriške skupine Pearl Jam so že dosegljive na Verizon Wireless, uraden datum izdaje novega albuma pa je (izšel bo pri založbi Epic Records) 24. marec. Paket, ki bo še enkrat proslavil ploščo iz leta 1991, bo obsegal štiri paketke, med drugim digitalno predelano različico originalnega albuma in nov remiks, za katerega bo poskrbel producent Brendan O'Brien.
Ta s skupino sicer na albumu Ten še ni sodeloval, je pa zato zaslužen za njene poznejše izdelke. Za novo zunanjo podobo albuma sta moči združila basist Jeff Ament in oblikovalec Andy Fischer.

O'Brienova previdnost
O'Brienova zgoščenka bo obsegala do zdaj še neizdane skladbe iz tistega časa; zgodnje različice skladb Breath, State of Love and Trust, Brother, Just a Girl, Evil Little Goat in 2,000 Mile Blues. Potem ko so člani zasedbe O'Briena dolgo pregovarjali, naj se vendarle loti albuma, je svoje zamisli najprej preizkusil na skladbah Once, Black in Alive na albumu največjih uspešnic Rearviewmirror leta 2004. "Zvok izvirnega albuma Ten je kupilo in ljubilo na milijone ljudi, zato sem sprva omahoval, ali bi se ga lotil," je povedal O'Brien o albumu, ki so ga le v ZDA prodali v 12 milijonih izvodov.

Različica Legacy dodaja paketu DVD do zdaj neobjavljen nastop skupine na MTV-ju Unplugged, vključno z nikoli predvajano različico skladbe Oceans. Oboževalci si lahko obetajo še posnetek koncerta v seattelskem Magnuson Parku iz leta 1992 (na LP), repliko demoposnetka treh skladb, ki so jih leta 1990 Ament, Stone Gossard in Mike McCready poslali takrat še neznanemu Eddieju Vedderju (skupini ga je priporočil bobnar skupine Red Hot Chili Peppers, Jack Irons), pevec pa jih je nato presnel s svojim vokalom, ter faksimile Vedderjeve beležnice z zapisi, fotografijami in raznimi spomini na dobo albuma Ten.

M. K.