Na uvodnem koncertu bo poleg Tartinijevih mogoče slišati še delo Francesca Saveria Geminianija. Foto: Tartinijev festival
Na uvodnem koncertu bo poleg Tartinijevih mogoče slišati še delo Francesca Saveria Geminianija. Foto: Tartinijev festival

Festival bo s 13 koncerti znova povezal Piran in Koper, zaključni koncert pa bo tokrat decembra v Ljubljani. Vsi koncerti – z izjemo uvodnega in zaključnega – bodo na prostem, v križnem hodniku Minoritskega samostana v Piranu in atriju Pretorske palače v Kopru.

Natančen program festivala si lahko pogledate tukaj.

Ob obletnici so na festival povabili strokovnjake za Tartinijevo glasbo, zato bo mogoče spoznati nekaj velikih evropskih violinistov, kot so Carmignola in Giorgio Fava iz Italije, David Plantier iz Francije in Laszlo Paulik iz Madžarske, je povedala umetniška vodja Jasna Nadles, ki festival pripravlja s programskim vodjem Milanom Vrsajkovom. Na festivalu bo zazvenela tudi Tartinijeva violina, ki jo je izdelal Nicolo Amati in jo hrani Pomorski muzej v Piranu.

Kako zveni Tartinijeva violina?
Na uvodnem koncertu bosta drevi ob 20.30 nastopila Beneški baročni orkester in violinist Giuliano Carmignola. Do konca avgusta bodo sledili nastopi ansamblov Nemške komorne akademije iz Neussa, La Calandria in Il terzo suono s solistom na baročni violini Giorgiem Favo. Tartinijevo violino bo v svoj koncert 29. avgusta vključil ansambel I Solisti Veneti, ki po napovedih organizatorjev pripravlja poseben poklon skladateljevi glasbi.

2. septembra se bo prvič na festivalu predstavil avstrijski violinist Erich Hobarth, prva violina Mosaique kvarteta in Dunajskega godalnega seksteta ter nekdanji dolgoletni koncertni mojster orkestra Concentus Musicus, ki ga je ustanovil in vodil sloviti Nikolaus Harnoncourt. Z njim bosta nastopila violončelist Erich Oskar Hütter in pianistka Janna Polyzoides.

Sorodna novica V Piranu bodo ob 250-letnici smrti maestra Tartinija skozi vse leto nizali kreativne perlice

Tartinijeva smrt in Beethovnovo rojstvo v istem letu
3. septembra bo godalni kvartet Aron obudil spomin na oba letošnja glasbena jubilanta, poleg Tartinija še Ludwiga van Beethovna ob njegovi 250-letnici rojstva, 4. septembra pa bosta Tartinijeve sonate in duete interpretirala mlada francoska glasbenika David Plantier in Annabelle Luis, povezana v Duo Tartini.

V septembrskem delu festivala bo mogoče slišati še ansambel Cenacolo Musicale z violinistom Paolom Perronejem, madžarska glasbenika Laszla Paulika in Augusztina Szokosa na violini in čembalu ter norveškega violinista Henninga Kraggeruda s kitaristom Pettrom Richterjem.

Nastopa Tartinijevih glasbenih dedičev
Festival prinaša še koncerta mladih glasbenikov v sklopu Tartini junior, ki ju organizirajo v atriju Pretorske palače. 31. avgusta bodo Gal Golob, Jernej Vindšnurer in Samo Hude predstavili Tartinijeva dela skozi džezovske improvizacije, 7. septembra pa se bodo predstavili Vita Benko, Matej Haas in Sebastian Bertoncelj.

Pri organizaciji zaključnega koncerta festivala, ki je napovedan za 3. december, so se povezali z nemškim veleposlaništvom v Ljubljani, saj bo dogodek v Slovenski filharmoniji prav tako v znamenju Beethovnovega leta. Znova bo nastopil orkester Nemške komorne akademije iz Neussa na Reni, tokrat skupaj z umetniško vodjo, nizozemsko violinistko Isabelle van Keulen, ki redno sodeluje z nizozemskim kraljevim orkestrom Concertgebouw, Berlinsko filharmonijo in orkestrom NHK Tokyo.

Poleg Tartinijeve in Beethovnove glasbe so na spored zaključnega koncerta uvrstili dela dela Dvoržaka, Bartoka in Alda Kumarja. Foto: Tartini festival
Poleg Tartinijeve in Beethovnove glasbe so na spored zaključnega koncerta uvrstili dela dela Dvoržaka, Bartoka in Alda Kumarja. Foto: Tartini festival