Med 400 koncerti, ki so jih Gotan Project odigrali doslej, je bil tudi ljubljanski leta 2007, na katerem je skupina navdušila razprodani avditorij Križank. Foto: Organizator koncerta
Med 400 koncerti, ki so jih Gotan Project odigrali doslej, je bil tudi ljubljanski leta 2007, na katerem je skupina navdušila razprodani avditorij Križank. Foto: Organizator koncerta

Za vsestransko navdušenje nad tangom v zadnjem desetletju je precej odgovorna v Parizu domujoča skupina Gotan Project, svetovno najuspešnejša in najbolj priljubljena ambasadorka glasbenega (pod)žanra, pogojno imenovanega elektrotango.

Letos se Gotan Project vračajo s tretjo studijsko ploščo Tango 3.0, ki bo izšla 19. aprila. Zvesti svojemu pristopu, Gotan Project na njej obljublja popotovanje v svet zvokov in ritmov strasti Buenos Airesa, izbrano prepletenih z burbonsko omamo bluesa Misisipi od New Orleansa do Nashvilla, z romantičnim šikom Pariza, podlagano z urbanimi beati New Yorka. Tudi tokrat so k sodelovanju pritegnili več glasbenikov in prvi odmevi na ustvarjeno so odlični - ploščo postavljajo ob bok njihovemu mojstrskemu prvencu. Posebej so izpostavljene pesmi La Gloria (prvi single), Tango Square, Peligroin Tu Misterio.

Kolaž tanga, elektronike in drugih zvrsti
Gotan Project so leta 1999 ustanovili Philippe Cohen Solal (Francija), Eduardo Makaroff (Argentina) in Christoph H. Mueller (Švica). Že v imenu Gotan (anagram besede tango) Project je izpričana zavezanost argentinski glasbi, ki pa jo je trio s svojim pionirskim pristopom preoblikoval v izviren zvočni splet tradicije in elektronske glasbe. Gotan Project že desetletje raziskujejo in razvijajo svojstven kolaž tanga, elektronske glasbe in raznoterih glasbenih zvrsti od duba, hip hopa, džeza do šansona in valčka do ambientala, v občuteno, očarljivo, strastno in prefinjeno godbo, ki je danes sinonim tako v newyorških klubih kot na plažah Ria de Janeira.

Mednarodni prodor je Gotanu Projectu uspelo že s prvim studijskim albumom La revancha del tango (2000), ki so ga prodali več kot milijon izvodih. Pesmi, kot sta Santa Maria (del Buen Aire) in Triptico, so osvojile plesišča, radijske in TV-postaje, slišimo jih v filmih, oglasih ...

Lunatico, drugi album, izdan leta 2006, se podaja v globlje raziskovanje zvokov tanga od tradicionalnih do modernih različic mojstra Astorja Piazzole, z izrazitejšim vplivom džeza in koncertnih posnetkov. Pri kritikih znova pohvaljena plošča in med občinstvi zelo dobro sprejeti živi nastopi so potrdili zasluženi zvezdniški status, ki ga Gotan Project uživajo po vsem svetu. Mnogim glasbenikom so postali vzor in lansirali trend nove očaranosti nad tangom.

Kot omenjeno, je po krajšem premoru zasedba Gotan project napovedala izid novega, že tretjega studijskega albuma Tango 3.0. Videospot za novi single La Gloria vam premierno predstavljamo na MMC-ju. Oglejte si ga spodaj.