Knjige
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 81 glasov Ocenite to novico!
Erik Valenčič
Knjigo je Valenčič napisal na podlagi preučevanja 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, ki jih je zaznamoval tudi "rdeči teror", pojav skrajnih levičarskih, terorističnih skupin. Foto: Založba Sanje / Tia Pavletič
Erik Valenčič
V preteklosti je Valenčič že slišal kritike, češ da se ukvarja samo z desničarskim ekstremizmom in da je takrat kritikom odgovarjal, naj počakajo - svojo repliko zdaj ponuja v knjižni obliki. Foto: Založba Sanje / Tia Pavletič
Erik Valenčič
Sence ne gorijo je šele prvi del romana, katerega nadaljevanje Valenčič že piše. Napoveduje, da bo drzno. Foto: Založba Sanje / Tia Pavletič
       Junakov ne žene idealizem ali želja, da bi vzpostavili enakopravno družbo, pač pa citirajo situacioniste, ki v enem od zapisov iz leta 1966 pravijo nekaj takega: Zasluge te družbe smo stehtali in ugotovili, da so praktično brez teže.       
Erik Valenčič
Roman uvaja citat lorda Byrona: "Dokler bo stal Kolosej, bo stal Rim. / Ko bo padel Kolosej, bo padel Rim. / In ko bo padel Rim, bo padel svet." Foto: Založba Sanje / Tia Pavletič
       Na neki točki so dojeli, da množične demonstracije kot take niso učinkovite. V Grčiji potekajo že leta in leta, pa se ni spremenilo še nič, razen na slabše. Sindikalni boj je danes neke vrste arhaizem. Živimo v kletki mrtvega časa.       
Erik Valenčič
"Zgodba se ne dogaja nikjer, čeprav je moja poanta seveda v tem, da bi se lahko dogajala kjer koli." Foto: Založba Sanje / Tia Pavletič
       Ne pravim, da se mora jeza materializirati v obliki molotovk; ni treba iti na barikade ali nekoga ubiti. Na dan lahko pride v različnih oblikah: moja jeza se je skristalizirala tako, da sva s punco pred dvema letoma televizor pospravila v omaro. Jeza je zavedanje, da ne sprejemaš gnojnice, ki nam jo vsak dan zlivajo na glavo.       
       Če niste jezni zaradi stvari, ki se dogajajo v družbi, ni nekaj narobe z družbo, pač pa z vami.       
Sence ne gorijo
Protagonisti "Senc" se opirajo na kritične teze in delovanje Situacionistične internacionale iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, ki je opredelila družbo spektakla, v kakršni sodobna globalna ekonomija širi svoj vpliv z manipulacijo (medijskih) podob oziroma ustvarjanjem "spektaklov" in uspeva z močjo prepričevanja učinkovito nadomestiti prisilo nad ljudstvom ali pa znanstveno teorijo. Foto: Založba Sanje / Tia Pavletič

Erik Valenčič: "Spraševali so me, kdaj se bom lotil levega ekstremizma. To je moj odgovor."

Ob izidu romana Sence ne gorijo
14. december 2015 ob 14:21,
zadnji poseg: 14. december 2015 ob 17:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Kot (relativno) mlada generacija bomo imeli problem, dokler bo še naprej v vrsti ob odprtju nove Applove trgovine v BTC-ju stalo več ljudi, kot jih prihaja na demonstracije za solidarnost," je prepričan novinar, dokumentarist in po novem tudi pisatelj Erik Valenčič. Tej družbi nastavlja zrcalo (in napoveduje prihodnost) v svojem prvem romanu.

Novinar Erik Valenčič je na literarnem večeru v knjigarni Sanje v klepetu z Miho Šaleharjem sinoči predstavil svoj romaneskni prvenec, Sence ne gorijo, v katerem obravnava pojav levičarskega ekstremizma in vzroke zanj. O tem, da je tematika aktualna in za ljudi zanimiva, priča že podatek, da se je v Hiši sanjajočih knjig zbralo toliko ljudi, da jih vsaj dvajset niti ni moglo priti v notranjost (težava je bila rešena z dodatnim zvočnikom pred vrati, kjer so ljudje kljub mrazu vztrajali do konca).

"Ukvarjam se z različnimi ekstremizmi v družbah," svoj vzgib za pisanje pojasni Valenčič. "Verske sem obdelal na Bližnjem vzhodu, desni ekstremizem sem tematiziral v dokumentarcu Koalicija sovraštva za nacionalno televizijo. Eden od programskih svetnikov RTV Slovenija je takrat pristopil do mene in me povprašal, kdaj pa se bom kaj posvetil levičarskemu ekstremizmu. No, to je ta roman."

Pojav, ki v svoji celoti še ne obstaja, lahko "preučuješ" le prek fikcije
Prva stvar, ki jo v povezavi s knjigo velja izpostaviti, je seveda to, da se avtor tokrat prvič podaja v območje fikcije. "V Sloveniji levičarskega ekstremizma pravzaprav še ni; v Evropi so določene države, kjer obstajajo posamezne celice urbane gverile (Nemčija, Francija, počasi tudi Španija) - ponavljajo se vzporednice s šestdesetimi in sedemdesetimi leti prejšnjega stoletja, ki so bila znana kot desetletja "rdečega terorja". Vseeno pa pojavov ne moreš preučevati, če v vsej svoji celoti še ne obstajajo. Lahko pa se seveda umakneš v polje fikcije in v njej na podlagi svojega znanja in polpretekle zgodovine določene stvari predvidiš. Drugačnega pristopa kot prek fikcije si tukaj niti nisem mogel privoščiti."

Sence ne gorijo so začele nastajati leta 2004, nato je pisanje za nekaj let prekinil, na novo pa se je dela lotil leta 2009 ali 2010, ko je na televiziji videl posnetke jokajočih delavcev, ki odhajajo iz propadlih tovarn. Takrat se je vprašal, zakaj se ti ljudje ne uprejo in sam pri sebi tudi ugotovil, da zato, ker so zlomljeni. "In to delajo vsem nam, počasi nam puščajo kri, dokler nismo že tako anemični, da nam ne preostane več nič," je povedal že prejšnji teden, na tiskovni konferenci ob izidu knjige. "Danes se namreč moramo počutiti srečni, če dobimo šestmesečno pogodbo o zaposlitvi."

Zlomljeni posameznik postane urbani gverilec
Zgodba, ki je sicer nastala na podlagi preučevanja šestdesetih in sedemdesetih let, je postavljena v današnji čas: Valenčič namreč opaža, da se ponavljajo vzroki za vzpon "rdečega terorja". Priča smo vse večji družbeni neenakosti, ki neizbežno vodi v zaostrovanje razmer. "Vidimo številne demonstracije, tudi zelo nasilne, ki pravzaprav ničesar ne spremenijo."

Vseeno pa kot aktivist, ki priznava, da se je v preteklosti udeleževal nasilnih demonstracij (denimo tistih v Genovi, proti skupini G8), v svojih literarnih junakih - šestih aktivistih z različnimi ozadji - odkriva marsikaj avtobiografskega. Živijo v eni izmed zahodnoevropskih prestolnic in "niti meni kot avtorju ni jasno, v kateri". (To je imelo tudi svoj praktični vidik: "Če bi si izbral na primer Berlin, bi ga moral vsaj petnajstkrat obiskati, če bi hotel zgodbo avtentično umestiti v mesto.") "Zgodba se ne dogaja nikjer, čeprav je moja poanta seveda v tem, da bi se lahko dogajala kjer koli."

Teh šest posameznikov, ki nima prave perspektive za prihodnost, zaničuje družbo, v kateri živimo. ("To so intelektualci, ki se zavedajo, da so bili oropani prihodnosti. Oni so mi in mi smo oni.") Konflikt se zaostri, ko protagonisti ugotovijo, da stare metode upiranja sistemu ne zaležejo več in se odločijo za urbano gverilo. "Na neki točki so dojeli, da množične demonstracije kot take niso učinkovite. V Grčiji potekajo že leta in leta, pa se ni spremenilo še nič, razen na slabše. Sindikalni boj je danes neke vrste arhaizem. Živimo v kletki mrtvega časa."

Je bil pa zato pisateljsko koncizen v drugih pogledih: imena korporacij, ki se pojavijo v romanu, ostajajo imena, ki jih poznamo iz vsakdana (tarča napada je denimo McDonaldsova restavracija). "Knjigo sem hotel približati bralcu - ljudem dopovedati, da pišem o času, ki ga živimo, in ne o neki izmišljeni družbi. Zato sem moral biti v nekih pogledih tako brezkompromisen: bombe, ki jih ti ljudje sestavljajo in podstavljajo, odslikavajo svinčeno težo časa, v katerem živimo."

"Priročnik" za potencialne teroriste?
Valenčič pričakuje očitke, da je napisal nekakšen "priročnik" za urbano gverilo. "Pred enim tednom še nisem vedel, kako se naredi molotovka, ki je ni treba prižgati, kako se zamaši WC-je vseh pomembnejših prehranskih verig v mestu in kako pri kraji v trgovinah pretentati piskajoče alarme ob izhodu - zdaj vse to vem," je ob tem duhovito pripomnil Šalehar.

"Če pišeš roman o tem, kako naj bi delovala urbana gverila, se splača biti natančen," odgovarja Valenčič, ki poudarja, da je vse podatke dobil iz javno dostopnih virov. "Hočemo brati kredibilen roman, ali ne? Nobeden izmed receptov, ki se pojavijo v knjigi, ni popoln - vedno sem nekatere elemente izpustil. Predstavljam si, da me bodo zdaj napadli skrajni desničarji, češ da so imeli ves čas prav in da sem zdaj napisal "priročnik" za terorizem. Po isti logiki bi me lahko napadli skrajni levičarji, ker izdajam njihove metode dela. (Smeh.) Kdor koli hoče nekaj narediti, bo našel način, da to naredi. Kako pa mislite, da sem jaz prišel do informacij? V enem popoldnevu na spletu si lahko že izučen kemik za določeno področje."

Zgodbo pripeljemo šele do sredine
Roman Sence ne gorijo je s svojimi 330 stranmi šele prvi del Valenčičevega diptiha (konča se z zgovornim Se nadaljuje ...). Drugi del zgodbe je že do polovice napisan in bo končan do marca, obljublja. "Na koncu ne pričakujte kakega dokončnega odgovora, zmage ene ali druge strani. Končalo se bo tako, kot se je začelo - kot opozorilo, čtivo, ponujeno v razmislek. Bo razvoj družbe v resnici sledil scenariju, začrtanem v knjigi, ali pa morda ne?" Knjiga je opozorilo, pravi Valenčič, kam bodo procesi v družbi privedli, ljudje pa bodo presenečeni, ko se bo to zgodilo, "ker tega nihče ni tvitnil".

Roman je v veliki meri tudi kritika sodobne potrošniške družbe in apatičnosti naroda. "Kot (relativno) mlada generacija bomo imeli problem, dokler bo še naprej v vrsti ob odprtju nove Applove trgovine v BTC-ju stalo več ljudi, kot jih prihaja na demonstracije za solidarnost, za boljše življenje za vse nas."

Jeza je nujna, nasilje pač ne
Kar je bilo nekoč neposredno doživeto, se je umaknilo v predstavo, spektakel, misel francoskih situacionistov iz šestdesetih razvija Valenčič. "Kako lahko sploh kdo gleda resničnostne šove? Na kavču bolšči v budale, ki se prepirajo? Bodi vsaj taka "faca", da greš do prvega šanka in se sam pričkaj z nekom.

Ljudje smo sprejeli te majhne doze umetnega veselja, ki polnijo praznino v nas - praznino, ki bi jo morala zapolniti jeza. Če niste jezni zaradi stvari, ki se dogajajo v družbi, ni nekaj narobe z družbo, pač pa z vami. (...) Ne pravim, da se mora jeza materializirati v obliki molotovk; ni treba iti na barikade ali nekoga ubiti. Na dan lahko pride v različnih oblikah: moja jeza se je skristalizirala tako, da sva s punco pred dvema letoma televizor pospravila v omaro. Jeza je zavedanje, da ne sprejemaš gnojnice, ki nam jo vsak dan zlivajo na glavo."

Nova pot na Bližnji vzhod
Valenčič že v torek odhaja na Bližnji vzhod, kjer bo v sodelovanju s produkcijsko hišo Staragara in ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra snemal dokumentarni film o kristjanih, nad katerimi se, kot je izpostavil, predvsem v Siriji, pa tudi v Iraku, dogaja genocid. "Ko bodo govorili, da sem levičarski ekstremist, se spomnite samo, da na replike ne morem odgovarjati, ker snemam film o kristjanih."

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
dule1003
# 14.12.2015 ob 15:15
je pa kar popestritev za novinarsko druščino, pohvalno je to, da je aktiven in si upa razmišljati in o tem pisati, za razliko od nekaterih , ki samo sedijo doma in dobivajo informacije iz interneta. Ali pa nekateri, ki sedijo v svojih naslonjačih npr. jj in se delajo norce iz ljudi.
rubin
# 14.12.2015 ob 15:39
Sam opažam oz sem prišel do zaključka,da je sedaj za spremembe na bolje potrebno imeti izdelano pametno alternativo.zgolj vpitje na ulicah parole in menjava garnitur ne spremeni ničesar. Rešitve so,vendar so povprečnemu volilcu,ki je bolj ali manj ekonomski analfabet ali ne razume problemov v globino nerazumljive,zato naseda in naseda na populizme ,tako desne kot leve,elita pa se še naprej masti in počasi vleče iz raje še zadnje gate..
Igor E
# 14.12.2015 ob 15:51
To pa mora biti čtivo in pol..., ma kaj, dva in pol!!! Gre za sodobnika z velikim S, FDV romanopisca. Razgledan, načitan, neidvisen od javnih sredstev, poln idej in projektov, ki jih lahko proda na prostem trgu. Vedno so me zanimale knjige tako sposobnih ljudi. Grem kupiti!!!
JurcJ
# 14.12.2015 ob 14:42
Glavni problem je pa ponovno financiranje ne Lupo? Važjo je kaj pove in kako napiše. Če je dobro gla lahko financira tudi država, trg za take izdelke žal v Sloveniji ne obstaja. Izven Ljubljane ga pa itak obravnavajo kot terorista.
PONEUM
# 14.12.2015 ob 18:35
moja jeza se je skristalizirala tako, da sva s punco pred dvema letoma televizor pospravila v omaro. Jeza je zavedanje, da ne sprejemaš gnojnice, ki nam jo vsak dan zlivajo na glavo.

Se strinjam, s televizorjem sem naredil isto...
Igor E
# 14.12.2015 ob 15:57
Včeraj pa na istem portalu članek o množičnem izseljevanju mladih intelektualcev v tujino. No, danes tale novica že lepo ponazarja primer odgovora na vprašanje "le zakaj"...
streljaj
# 14.12.2015 ob 15:54
Osebe, kot je Erik ne bodo nikoli dobile v roke vodenja družbeno relevantnega informativnega medija. Verjetno si vodenja niti ne bi želel, še manj si to želijo drugi... od malih novinarčkov do velikih urednikov in lastnikov... Takšna oseba nastavlja ogledalo ne samo njihovemu neznanju, temveč tudi njihovi nesposobnosti, sprijaznjenosti in ukalupljenosti.
Težko je biti na njegovih predstavitvah in predavanjih vedoč, da bo, v kolikor se ne zgodi nek resen shift v sistemu ali pa vsaj v miselnosti ljudi, on razsvetljeval okoliščine in poglede le malega deleža družbe, medtem ko ostali niti ne poslušajo oziroma ne slišijo. Oseba, kot je on, bi morala imeti poseben stol v oddajah dnevno-informativnega programa, kjer bi lahko prosto komentiral in, verjamem podkrepljeno z dejstvi, argumentirano razbijal nebuloze in laži, ki nam jih ostali gosti po večini servirajo neposredno v obraz.
Osebe, ki mu skušajo izbijati kredibilnost z opozarjanjem na dejstvo, da se loteva večinoma "desnega ekstremizma" bi dejal le, da je nevarnosti tako na levem kot desnem bregu ogromno in preveč, da bi jih pokril le en čovek... Erik ni superčlovek in nima nadnaravnih sposobnosti. Vsak izmed nas bi lahko bil njemu podoben, potrebna je le volja po učenju, potovanju, izpostavljanju nevarnostim, občutek nezanesljive prihodnosti v smislu eksistence in odločnost pri branjenju (svojega) prav .... V Sloveniji je nekih 5 - 10 novinarjev, ki bodo pljunili maskam v obraz, neozirajoč se na svoj ugled, položaj in varnost... ostali so razdeljeni v prepisovalce, prevajalce in raziskovalne novinarje, ki sicer "obvladajo" področje, ampak se večinoma počutijo preveč udobno v svoji službi, da bi prešli mejo "sprejemljivega"... OK, pa da ne pozabim kategorijo plačanih novinarjev - te najdeš porazdeljene v vseh omenjenih skupinah.
Na še mnogo knjig! Z veseljem razglašam, da v kolikor je šel moj "davkoplačevalski" denar za pokritje izdaje te knjige, sem na to izjemno ponosen!
volpe
# 14.12.2015 ob 17:35
Ali se strinjamo z njim ali ne, dejstvo je, da potrebujemo več takšnih ljudi, ki drezajo v razne teme kot dreza Valenčič.

Osebno se tudi vedno ne strinjam z Valenčičem ali Videmškom, ampak kot novinarja sta nepogrešljiva, ne moremo ju kar odpraviti. Sta vsaj prava novinarja, žal pa že skoraj izumrla vrsta.

Sploh pa zadnji prispevek za Zrcalo tedna, ki ga je imel Valenčič, je bil eden najboljših v zgodovini.
longform
# 14.12.2015 ob 17:39
Pa dobr slovenci.. jok jok jok, smrk smrk smrk, jok jok jok. To je vse kar poslusam poleg komunistov in udbe, levih in desnih. Grem stavit da tisti komentatorji, ki se najbol pritozujete nad vsem, prispevate najmanj za dobrobit nase druzbe. Cudno da smo v dreku ce imamo pa 2 miliona strokovnjakov na cisto vsakem podrocju.
Diego Armando
# 14.12.2015 ob 17:37
Erik Valenčič: "Spraševali so me, kdaj se bom lotil levega ekstremizma. To je moj odgovor."

"V Sloveniji levičarskega ekstremizma pravzaprav še ni;

Torej se je lotil nečesa, česar pravzaprav ni... razumi, kdor more.
Ampak če me spomin ne vara, so po ulicah Maribora in Ljubljane kakšno zimo nazaj divjali, zažigali in obešali lutke, grozili na domačih naslovih itd. ljudje s simboli levice. Potem se je pa nekje pojavilo enih par zmedenih kapucarjev in so vsi skočili v zrak - SKRAJNA DESNICA. Skrajne levice pa še zdaj nihče ne najde, pa toliko ljudi se ukvarja z ekstremizmi....
Celt
# 14.12.2015 ob 19:06
Na neki točki so dojeli, da množične demonstracije kot take niso učinkovite. V Grčiji potekajo že leta in leta, pa se ni spremenilo še nič, razen na slabše. Sindikalni boj je danes neke vrste arhaizem. Živimo v kletki mrtvega časa.

Na žalost so potrebne nasilne demonstracije ali pa državljanska nepokorščina, mirne se elit ne dotaknejo... a se še spomnite izjave nekega slo politika ob MB demonstracijah:
- Pa dajmo se no mirno in kulturno pogovarjati.
- Odgovor: Leta in leta se poskušamo z vami pogovarjati pa nič, zdaj ko pa vam voda v grlo teče pa bi se vi naenkrat "mirno" in "kulturno" pogovarjali. Nič ne bo.

Nekako tako ... bistvo tega nauka je da se naroda ne upošteva dokler politikom res ne zagusti.
PONOS
# 14.12.2015 ob 16:05
Niti levica ne desnica skrajno pa sploh pozabi.Prihodnost je v fuziji -družba kjer je lahko vsak to kar hoče.
Kako ?
Uvedba UTD.Kasneje Venus project model.
Vsi se moramo boritii za UTD-Voliti tiste ki bodo to uvedli.
rubin
# 14.12.2015 ob 15:49
Primeri nasedanja: treba je spodbujati nataliteto,čene bomo kot narod izumrli...treba je pustit neobdavčene nepremičnine,ker vsak nov davek draži nepremičnine in najemnine, treba je pustiti dediščine pri miru,da se ne izniči trud za potomce, treba je še naprej poslovati z gotovino in imeti tajne podatke o bančnih računih itd,v izogib nadzoru..dokler se povprečnemu volilcu ne bo zasvitalo,da je ravno kontra rešitev,bomo še naprej tonili,in na koncu životarli v prenaselhenem planetu,prepreden s korupcijo,brezposelnostjo in bogatimi elitami nad zakonom..
el CARTEL
# 15.12.2015 ob 07:56
Nekateri so samo besni, ker si ne morejo (ali ne želijo, ker je pač ameriški) privoščiti iPhona in imajo namesto tega le zadnjega Huaweia

čestitke,
kompleksno družbeno vprašanje si uspel zreducirati na potrošništvo.

ljudje ki stojijo v vrstah za apple pač niso ljudje, ki so nezadovoljni z družbo, saj sploh ne zmorejo razmišljati o kompleksnih vprašanjih.

vsi ostali pa smo pač nezadovoljni ker vidimo kam gre svet lažne "meritokracije" - bogati postajajo bogatejši, revni revnejši. srednji sloj pa izginja na račun bogatih (ne z socialno mobilnostjo ampak s prenosom denarja od srednjega k bogatem sloju)

ali drugače,
Če niste jezni zaradi stvari, ki se dogajajo v družbi, ni nekaj narobe z družbo, pač pa z vami.
rubin
# 14.12.2015 ob 19:50
Lonc,to bo,ja,nasilne demonstracije brez vizije kako spremenit sistem bo rešitev.sedaj pod fištravcem je v mb samo poštenje in prosperiteta,kakor v grčiji ,kjer so s sežiganjem in molotovkami postavili novo oblast,sirizo in sedaj so vsi srečni s novimi ljudmi :-). Novi ljudje v enako zastavljenem sistemu so isti dr..,ne štekaš?
baz
# 14.12.2015 ob 18:01
Čestitam! Tako se dela! Škoda, da je na RTV-ju premalo takšnih pogumnih novinarjev s hrbtenico!
anny22
# 14.12.2015 ob 17:51
Človek je težje kritičen do sebe kot do drugih. Roman grem vsekakor iskati.
kozorog1973
# 14.12.2015 ob 23:10
Ce strnem njegovo zivljenjsko delo, kot ga je objasnil sam, vse oblike ekstremizma, ki jih je zdaj tako objektivno obdelal, nastanejo zaradi roparske, vampirske, izkoriscevalske ideologije neoliberalizma. Zeh.

res, ful je objektiven:)
Dajo
# 14.12.2015 ob 18:42
No ja v enem popoldnevu naučen jezen na ves svet prodaja zgodbice o lepem novem svetu pravični odprti družbi za vse ljudi vseh ras in spolov. Realnost je drugačna. Demonstracije bodo vedno saj zanalašč ostaja procent ljudi, ki je stalno nezadovoljen. Ne pravim da nima človek s tem prav vendar je to nemogoče spremeniti, to ne dovoli zakon narave. Pospraviti TV pomeni sebe prikrajšati za informacije, zakaj? bolje jih je sprejemati s svojim kritičnim pogledom. Normalno ce bi vsi nehali gledat TV bi se stvari spremenile, vendar je to pričakovanje iluzija.
hanziplast
# 16.12.2015 ob 16:22
V Sloveniji levičarskega ekstremizma pravzaprav še ni

LOL ob tej zadrto levičarski zaslepljenosti se je res potrebno podati v fikcijo!

http://www.rtvslo.si/crna-kronika/cernic-oproscen-terorizma-a-bo-nekaj-mesecev-odsedel-zaradi-drugih-kaznivih-dejanj/381248
Vladislav Stres
# 15.12.2015 ob 12:49
Jeza naj bo nadzorovana in je kot MOTOR delovanja pri razreševanju PROBLEMOV:

Spremeni sebe in spremenil boš svet.

Predstavitev četrtek 17. decembra 2015, ob 19.h v prostorih SVETOVNEGA SLOVENSKEGA KONGRESA, Cankarjeva 1/IV, Ljubljana

Bendit
# 15.12.2015 ob 00:47
V Genovi se je vse obrnilo na glavo, namesto da bi sli po poti boljega jutri smo se vrnili v novi srednji vek...in vse to je nekdo do potankosti splaniral.
tsinamuh0
# 14.12.2015 ob 22:14
Mihi, kaj ti je tega treba. Sanje, Erik Valenčič...to ni to. Štefan in Zinka sta veliko boljša družba.
Knjigarna Sanje sploh ni kaj preveč družbeno angažirana, v notranjosti še nikoli nisem nikogar videl, (a so sploh kdaj izdali kakšno takšno knjigo? Še MKZ jih veliko več izda - Kapital v 21.st., To vse spremeni, itd.), ampak prej piedestal za kakšne primitivne otroške pisateljice...

Že v redu, da je Erik končno pospravil televizijo, kar dolgo je rabil. Ne zdi pa se mi spet tak poznavalec BV, nič kaj novega ni povedal doslej. Ja, ZDA in Izrael sta vsega kriva, Isis so pa novi humanisti, za klepet ob čajčku...to je pa res zelo prepričjivo.
rubin
# 14.12.2015 ob 19:51
Oz celt,lapsus
DamnDyD
# 15.12.2015 ob 04:04
Takega avtorja in takega novinarja daste v prostor za 20 ljudi?! Kot bi punčka prodajala limonado po štamparlih!
Oranžni
# 14.12.2015 ob 20:20
Podpiram Valenčiča. Knjigo bom verjetno tudi prebral.
Danger_Mouse
# 14.12.2015 ob 21:40
Vrste pred Applovo trgovino in pasivnost mladih. Oboje je rezultat družbe polnih riti. Nekateri so samo besni, ker si ne morejo (ali ne želijo, ker je pač ameriški) privoščiti iPhona in imajo namesto tega le zadnjega Huaweia - še vedno pa so to na tri četrt polne riti. Resnici na ljubo in tega levičarji ne boste nikoli priznali so ti simptomi bolne družbe bolj kot rezultat turbo kapitalizma ali neoliberalizma, rezultat "smrti boga", če se vem lepše sliši, odsotnosti duhovnosti. Kapitalizem in socializem nimata s to dilemo nobene zveze. Glede materializma in dekadentnosti so se najbolj izkazale ravno družbe, ki so živele najbolj trd socializem. In to takoj, ko je nastopila priložnost; kapitalizem jih niti ni imel priožnosti pokvariti v tako kratkem času.
Ribiič
# 14.12.2015 ob 18:43
"Če niste jezni zaradi stvari, ki se dogajajo v družbi, ni nekaj narobe z družbo, pač pa z vami." Jaz sem jezen, ker so mi državo ugrabili levičarji, v rokah imajo vse medije, fakultete, gopodarstvo in monopolizirali so še opozicijo, kao mi smo proti sistemu.
zvočnik13
# 14.12.2015 ob 14:58
Jest bi na njegovem mestu pospravil tudi knjige v omaro za nekaj časa, ker knjige te tudi naredijo norega. Samo tega noben naglas noče govoriti. Zmernost pri vsem je lepa čednost. Svetujem mu naj se loti vrtnarjenja, ribolova ali nabiranja gob. Tako bo mogoče spet našel svoj mir.
Mindmaster
# 14.12.2015 ob 14:39
Ce strnem njegovo zivljenjsko delo, kot ga je objasnil sam, vse oblike ekstremizma, ki jih je zdaj tako objektivno obdelal, nastanejo zaradi roparske, vampirske, izkoriscevalske ideologije neoliberalizma. Zeh.
maher
# 14.12.2015 ob 16:15
@ lojzeL
Se mi zdi, da ljudje , ki posiljujejo druge s svojim negativnim preroškim videnjem, niso ravno osebe, ki bi si zaslužile, da se jmi dela reklame na javni RTV, ki jo vsi financiramo.

Pravzaprav (nehote, prek tegale foruma) financiramo tudi take bluzontarje kot si ti ...
lojzeL
# 14.12.2015 ob 16:06
"Kot (relativno) mlada generacija bomo imeli problem, dokler bo še naprej v vrsti ob odprtju nove Applove trgovine v BTC-ju stalo več ljudi, kot jih prihaja na demonstracije za solidarnost,"

Pa kaj tega hospoda matra, če ljudje zapravljajo čas in denar za stvari, ki njemu pač niso pomembne. Se mi zdi, da ljudje , ki posiljujejo druge s svojim negativnim preroškim videnjem, niso ravno osebe, ki bi si zaslužile, da se jmi dela reklame na javni RTV, ki jo vsi financiramo.
Ribiič
# 14.12.2015 ob 15:40
Ob takih ekstremistih so mi še kapitalisti simpatični.
Lupo
# 14.12.2015 ob 14:36
ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra

Ali je prav da ga institucija napajana iz proračuna financira?

Naj vzame kredit v slovenskih bankah in ga izplača s profitom od filma. (ali pa morebitno izgubo iz lastnega žepa!)
Kazalo