Sodišče je tri obtožene obsodilo na smrt, med njimi tudi Nagodeta, drugim pa je izreklo dolgoletne zaporne kazni. Foto: RTV SLO
Sodišče je tri obtožene obsodilo na smrt, med njimi tudi Nagodeta, drugim pa je izreklo dolgoletne zaporne kazni. Foto: RTV SLO
naslovljena Kazenski proces proti Črtomirju Nagodetu in soobtoženim
Avtorici Mateja Jeraj in Jelka Melik na eni strani proces predstavljata z uvodnima razpravama o njegovem poteku, vzrokih in okoliščinah, z biografijami obtoženih in obsojenih ter s prikazom takratnega kazenskega prava in sodstva v Sloveniji, na drugi pa z gradivom sodnega postopka. Foto: Arhiv RS

Ta proces je bil torej prvi med povojnimi političnimi procesi v Sloveniji, ki so ga komunistične oblasti uprizorile proti svojim predvojnim in medvojnim simpatizerjem in zaveznikom, ki so se s komunistično politiko že med vojno ali neposredno po njej razšli. Jedro obtoženih so tvorili pripadniki januarja 1942 zaradi nestrinjanja s politiko vodstva OF-a iz njega izključene skupine Črtomirja Nagodeta.

Med obtoženimi so se znašli tudi svobodomiselni izobraženci, ki so bili v vojnem času odkrito protiokupatorsko usmerjeni in celo privrženci partizanskega odporništva, vendar so se s komunistično politiko že med vojno ali neposredno po njej razšli. Sodišče je tri obtožene obsodilo na smrt, med njimi tudi Nagodeta, ki so ga usmrtili - drugim pa je izreklo dolgoletne zaporne kazni.

Monografsko zasnovana zgodovinopisna obravnava
Zgodovinarki Jerajeva in Melikova na več kot 1.000 straneh s številnimi fotografijami ponujata prvi primer podrobne zgodovinopisne obravnave Nagodetovega procesa, je na predstavitvi publikacije izpostavil recenzent Peter Vodopivec.

Recenzent Gorazd Bajc pa je poudaril, da s to publikacijo dobivamo resno zgodovinsko študijo, ki jo odlikujeta pozorna in tehtna analiza in interpretacija vzrokov, ki so takrat privedli do sojenja in posledične obsodbe skupine intelektualcev, obtoženih protidržavnega delovanja.

Jerajeva in Melikova, ki sta tudi sodelavki Arhiva RS, sta na predstavitvi povedali, da sta ob pomoči sodelavcev arhiva opravili številne raziskave, pregledali in reproducirali veliko arhivskega gradiva. Publikacijo je izdal in založil Arhiv RS.

Podrobni dokumenti o Nagodetovem procesu
Podrobni dokumenti o Nagodetovem procesu