Knjige
(1)
Tone Pavček
Tonetu Pavčku so nagrado podelili ob njegovi 80-letnici, z njo pa so se želeli pesniku zahvaliti za vse, kar je naredil za slovensko kulturo ter ugled Slovenije doma in v svetu. Foto: MMC RTV SLO
       Je knjiga, ki je več kot knjiga, je iskra, žar, je nežen plamen, ki baklo upanja prižiga.       
 Tone Pavček, pesem Rastoča knjiga
Boris Pahor

Dodaj v

Rastoča knjiga v roke Toneta Pavčka

Drugi dobitnik nagrade
25. april 2008 ob 20:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Tonetu Pavčku so podelili nagrado rastoča knjiga, s katero nagrajujejo avtorje, ki s svojim delom uveljavljajo slovenski jezik doma in v svetu.

"Počaščen sem, da sem prejel to nagrado, ker s tem sledim dvema - najprej ljubezni do knjige in pa prvemu nagrajencu pisatelju Borisu Pahorju," je ob prejemu nagrade v Narodni in univerzitetni knjižnici povedal pesnik.

Nagrado podeljuje društvo Rastoča knjiga, ki želi poudariti, kako pomembne knjige so Slovenci napisali v preteklosti, po drugi strani pa povabiti in spodbujati ljudi k osebni rasti s kulturo, umetnostjo in znanostjo.

'Če ne bomo brali, nas bo pobralo'
Pavček, drugi dobitnik te nagrade, je Pahorja, ki je priznanje prejel leta 2003, imenoval za "puntarja in upornika", ker je, kot avtor z obrobja, slovensko besedo postavil v osrčje slovenstva. Ob tem je nagrajenec še spomnil na njegove besede, ki jih je nekoč izrekel v parlamentu: "Če ne bomo brali, nas bo pobralo." Stavek, ki se je precej prijel, a mu je tedanji minister odgovoril, da 's knjigo ni nič narobe'.

S knjigo v boj za slovenščino
"Še dobro, da imamo Rastočo knjigo, ki nas opozarja, da moramo iti za knjigo, jo ljubiti in imeti v sebi, da bo tudi v nas nekaj svetlobe več," je še dodal Pavček in pri tem opozoril, da ob sprehodu mimo lokalov opazimo, da s slovenščino ni vse v redu. Predsednica društva Rastoča knjiga Cvetka Selšek pa si je sposodila Pavčkove besede: "Je knjiga, ki je več kot knjiga, je iskra, žar, je nežen plamen, ki baklo upanja prižiga," ki jih je pesnik zapisal v pesmi Rastoča knjiga.

Rastoča knjiga je prerasla tudi v mednarodni projekt Združene Rastoče knjige sveta, katerega namen je, kot je dodala povezovalka večera Miša Molk, poudarjanje, da svet vedno bolj potrebuje novo paradigmo življenja in dela. "Ta naj temelji na medsebojnem, plemenitem sodelovanju na področju kulture, znanosti in umetnosti ter na viziji univerzalne odličnosti."

Prijavi napako
Komentarji
Ladko Gajšek
# 29.04.2008 ob 13:15
Molk z Rastočo knjigo

Je knjiga, ki je knjiga - čestitke za ´80

Rastoča knjiga v roke Toneta Pavčka
cingljavčka spreminjavčka
cepetavčka noroglavčka
torej za pavčka báhavega – ne za slavčka?

Vladimir Gajšek
Kazalo