Knjige
(1)

Poudarki

  • Večkrat je zapisal in rekel, da z ljubeznijo ne smemo varčevati
Ciril Bergles je bil učitelj slovenščine, pozneje, do upokojitve, pa je deloval kot gimnazijski ravnatelj. Foto: Arhiv Braneta Mozetiča

Dodaj v

Slovo pesnika in prevajalca Cirila Berglesa

Za svoje delo je prejel več nagrad
26. avgust 2013 ob 14:58,
zadnji poseg: 26. avgust 2013 ob 15:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po težki bolezni je v nedeljo v 80. letu starosti umrl pesnik in prevajalec Ciril Bergles. Prvo pesniško zbirko, Na poti v tišino, je v samozaložbi izdal šele pri 50 letih. Kljub poznemu začetku se je podpisal pod obsežen in tematsko raznolik opus.

Tematsko njegova lirika sega od otroških spominov na drugo svetovno vojno, dvoumnega iskanja božjega in onstranskega, homoerotičnih motivov v zgodovini in vsakdanu do večne osamljenosti sodobnega človeka, je zapisal urednik Brane Mozetič.

Bergles je izdal 17 samostojnih pesniških knjig, med katerimi so Ellis Island (1988), Ifrikija (1993), Razsežnost prosojnosti (1996), Moj dnevnik priča (2004), Tvoja roka na mojem čelu (2006), Zaupna sporočila (2008), Tutankamon (2008), vse do zadnje zbirke, Med angeli in vampirji (2012), s katero je v branje ponudil zelo odkrit in intimen vpogled v svoje življenje.

Poleg pisanja poezije je Bergles tudi veliko prevajal, predvsem iz španščine in angleščine. Med avtorji in avtoricami, ki jih je prevedel in knjižno izdal, so tudi Ernesto Cardenal, Fernando Pessoa, Alejandra Pizarnik, Luis Antonio de Villena, Jaime Gil de Biedma, Adrienne Rich, Luis Cernuda, Miguel de Unamuno, Konstantin Kavafis, Rafael Alberti, Federico Garcia Lorca, Cesar Vallejo.

Pripravil je več antologij, na desetine literarnih večerov in več kot 130 literarnih nokturnov za Radio Slovenija. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim Jenkovo za zbirko Moj dnevnik priča.

Bergles se je rodil 18. julija 1934 v Repčah pri Ljubljani. V Ljubljani je diplomiral iz slovenščine in angleščine, absolviral pa še gledališko režijo. Bil je učitelj slovenščine, pozneje, do upokojitve, pa je deloval kot gimnazijski ravnatelj.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
ninikotika
# 27.08.2013 ob 17:47
Hvaležni smo mu za pesmi, ki nam jih je posredoval in smo jih objavili v naši reviji. Lahko jih prebirate na spodnjem naslovu

http://www.literjezika.si/sites/default/
files/revija/Liter_jezika_6.pdf
Kazalo