Knjige
(1)
Džakaranda je priljubljena okrasna rastlina na vrtovih v toplejših delih sveta; pesnica jo je zasadila tudi pred svojim domom v Sydneyju. Foto: dLib

Dodaj v

Umrla je Pavla Gruden, pesniški glas Slovencev v Avstraliji

Domovino je zapustila pri 24 letih
27. januar 2014 ob 11:47,
zadnji poseg: 27. januar 2014 ob 12:25
Sydney - MMC RTV SLO, STA

V Avstraliji je v 93. letu starosti umrla slovenska književnica in urednica Pavla Gruden, je poročal spletni portal avstralskih Slovencev Slovenian Media House.

V Sydney se je takrat 24-letna Ljubljančanka izselila leta 1948; tam je leta 1982 zasnovala literarno revijo Svobodni razgovori, glasilo Slovensko-avstralskega literarno-umetniškega krožka, ki ga je tudi urejala.

Po podatkih velikega slovenskega biografskega leksikona Osebnosti se je Grudnova rodila leta 1921 v Ljubljani, kjer je končala trgovsko šolo. Med 2. svetovno vojno je bila internirana v Nemčijo, po njej je bila v Trstu tajnica in prevajalka pri zavezniški vojaški upravi, nato pa se je izselila v Sydney.

Objavljala je v Avstraliji v slovenskem in drugem tisku, pa tudi v časopisju v Sloveniji, med drugim haikuje v reviji Apokalipsa. S pesmimi je sodelovala pri antologiji Lipa šumi med evkalipti (1990) ter izdala pesniški zbirki Snubljenje duha (1994) in Ljubezen pod džakarando (2002) z osebnoizpovedno, domoljubno, razmišljajočo in mistično vsebino, pogosto s poudarjeno socialno noto.

Ob izidu zbirke Snubljenje duha je Boris A. Novak v spremni besedi zapisal, da so njeni verzi med "najlepšimi dosežki haikuja v slovenskem jeziku" in da njene trivrstičnice predstavljajo "haiku treh svetov - forma je japonska, duh evropski, življenjska izkušnja pa avstralska".

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
SF010
# 27.01.2014 ob 11:56
Spoštovanje in globok poklon
Kazalo