Nekatere so letele prvič – gasilska ob letalu pred povratkom Foto:
Nekatere so letele prvič – gasilska ob letalu pred povratkom Foto:
Del plesalk z Ano – štiriletnico druge generacije Slovencev v Dubrovniku
Del plesalk z Ano – štiriletnico druge generacije Slovencev v Dubrovniku
S predstavo »Zven plesa in orgel« so nastopile v Švici
S predstavo »Zven plesa in orgel« so nastopile v Švici
Baletni utrinek – »Zven plesa in orgel«
Baletni utrinek – »Zven plesa in orgel«

Na povabilo Slovenskega kulturnega društva Lipa je štirinajst plesalk Harlekinovega oddelka klasičnega baleta, pod vodstvom Ane Vovk – Pezdir, Dubrovčanom predstavilo svoj repertoar. Med drugim tudi španski ples, koreografijo Sanje Rehar, s katerim ravno zdaj uspešno nastopajo v opereti »Melodije srca« v Žalcu.
Slovensko kulturno društvo Lipa je bilo ustanovljeno leta 2001 in šteje osemdeset članov. Vsak mesec imajo redna srečanja, zelo dejavni pa so pri organiziranju prireditev. Na leto jih pripravijo najmanj pet do šest. Nastop Harlekina ob dubrovniškem pihalnem orkestru in tamkajšnji baletni šoli je bil zadnja prireditev letos, zdaj so vse misli usmerjene v prihodnje leto. Leto 2008 bo v Dubrovniku »Trubarjevo in Držićevo leto« in Slovenci ga želijo praznovati nadvse slovesno. Na prireditve v okviru projekta »Kulturni most« so v času med 3. in 10. februarjem povabili akademika Luko Paljetka in slovenskega pesnika Borisa A. Novaka.
Slovensko kulturno društvo Lipa je v Dubrovniku gostilo številne slovenske umetnike, s svojim delom pa vsekakor nameravajo nadaljevati, saj jim nastopi slovenskih umetnikov pomenijo neprecenljivo vez z domovino, pripomorejo pa tudi k čudovitemu sožitju z domačini. Med najaktivnejšimi članicami je gospa Tanja Baletić, rojena Cizej, po rodu s Polzele v Savinjski dolini. »Mlada celjska dekleta so čudovita. Dodobra so ogrela dlani dubrovniškega občinstva, ki je sicer dokaj razvajeno, saj je Dubrovnik staro dalmatinsko mesto z bogato kulturno dejavnostjo in tradicijo. Med nas so prinesla baletni nastop kvalitete, ki jo redko vidimo, pa tudi ob njihovi osebni kulturi smo bili ponosni, da smo Slovenci.«
Dekleta, stara so od 12 do 16 let, so bila navdušena nad Dubrovnikom, saj so ga nekatera obiskala prvič. Očarala jih je njegova arhitekturna dediščina, ki jo Dubrovčani marljivo obnavljajo po brezumnem vojnem uničevanju. Zelo hvaležne pa so seveda Slovenskemu kulturnemu društvu Lipa, ki je (vsaj nekaterim) omogočilo prvi polet z letalom.
Mitja Ocvirk
Novico je napisal uporabnik mocvirk