Animirana TV serija Great Teacher Onizuka, zgodba o bivšem mafijcu, ki postane učitelj. Foto:
Animirana TV serija Great Teacher Onizuka, zgodba o bivšem mafijcu, ki postane učitelj. Foto:

Pomen japonskih animiranih serij in filmov – animejev je v ameriških kulturi mnogo bolj zakoreninjen, kot samo s . Profesor fakultete Hillsdale dr. James Brandon opozarja na mnogo bolj pomembno vlogo animejev v japonski in ameriški kulturi.
Kot pravi dr. James Brandon; “Animeji so navdihnili mnoge ameriške filme. Med temi je tudi Matrica (The Matrix), ki je bil v veliki meri narejen po animejskem filmu Ghost in the Shell.” Med samim intervjujem pa lista skozi ogromno kolekcijo knjig o animejih. “V resnici je sedem najbolj dobičkonosnih filmov v Združeni Ameriki narejenih ravno po animejih, ali pa so jih le ti navdušili.”
Dr. Brandon govori o animejih v poklicno akademskem in tudi ljubiteljskem duhu. Saj je imel interes zanje že od mladih nog; “Ko sem imel pet ali šest let, sem videl enega od predvajanih animejev v sklopu jutranjih risank.” Sicer je njegov interes pošel v najstniških letih, vendar je kmalu spet padel v njih, ko je videl film, ki je spremenil animejski svet; “Akira je bil eden prvih anime filmov za širšo odraslo populacijo. Ko sem ga videl, sem spoznal, da so animeji lahko več kot le zabava za gledalce. Od tistega časa je bilo ustvarjenih veliko kritično sprejetih filmov.”
Kljub kratki navdušenosti v najstniških letih, je njegovo navdušenje ponovno upadlo dokler jih ni ponovno odkril pri učenju predmeta o filmih na Hillsdale; “Iskal sem filme za prikaz v študijskem letu in med njimi sem izbral tudi nekaj animejskih celovečercev.” Nato je še dodal; “Po ogledu sem uvidel njihovo pravo moč in ponovno zbudil ljubezen do te zvrsti.
Svojo ljubezen do zvrsti je želel deliti tudi s študenti Hillsdale, zato je nekaj let nazaj svoje začetne seminarje usmeril le na animeje. S tovrstnimi seminarji bo poskusil še enkrat. Eden od študentov na seminarju, Sam Stoneburner ni imel veliko predhodnih izkušenj z animeji. Vseeno pa je kmalu začel razumevati zvrst.
Še preden sem prišel na te seminarje, sem bil malenkost izpostavljen animejem preko TV prenosov,” pravi Stoneburner. “Všeč so mi, ker so drugačni… cenim nekaj njegove zabavne vrednosti, kar pa mi je najbolj všeč je, kako različne paradigme naredijo globje pomene lažje za razumevanje. Veliko ameriške zabavne industrije pade v relativno malo uporabljenih različnih formul, vzorcev in tematik. Medtem ko so ti koncepti še vedno lahko dobri, animeji popolnoma kljubujejo mojim pričakovanjem.
Definitivno mnogim animeji kljubujejo v pričakovanju, še posebej manj seznanjenim s to zvrstjo. Kot kažejo izkušnje dr. Brandona, animeji niso otroško usmerjena zabavna vsebina, ampak mnogo širše sprejeta, popularna oblika umetnosti.
Vir: SloAnime
Prevedeno iz The Collegian
Novico je napisal uporabnik DjJuvan.