Bi lahko Krst pod Triglavom tudi danes sprožil tako intenziven odziv? Foto: Maska
Bi lahko Krst pod Triglavom tudi danes sprožil tako intenziven odziv? Foto: Maska
Krst pod Triglavom
Krst pod Triglavom se je prek rekapitulacije mitskih dogodkov iz pravadvne slovenske zgodovine 'zajedel' v družbeno-politično realnost svojega časa. Foto: Maska

Krst pod Triglavom je bil najbolj odmeven projekt gledališča Sester Scipion Nasice, ene izmed ustanovnih skupin retrogradnega umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK), ki je leta 1986 močno pretresel Slovenijo (Jugoslavijo). Zakaj, ste lahko izvedeli v Cankarjevem domu, kjer je zaživela premiera animirane rekonstrukcije predstave (režiral jo je Dragan Živadinov), pri kateri so sodelovali člani drugih enot NSK-ja.

Wagnerjev Gesamtkunstwerk na slovenskem odru
Predstava še danes velja za najboljšo manifestacijo Gesamtkunstwerka, kar jo je kdaj prikazal kolektiv NSK. Gre za Gesamtkunstwerk, kot ga je koncipiral Richard Wagner. Bistvo Gesamtkunstwerka oziroma celostnega umetniškega dela je sinteza različnih umetniških disciplin (glasbe, gledališča, vizualne umetnosti). A to še ni dovolj. Oznako Gesamtkunstwerk si zasluži le umetniško delo, ki ga spremlja višje poslanstvo, vpetost v družbeno-politično situacijo, katero komentira. Richard Wagner je kot primer Gesamtkunstwerka izpostavljal antično grško tragedijo.

Novost v gledališkem jeziku
Krst pod Triglavomn je pred dvajsetimi leti skoval v tedanjem slovenskem kulturnem prostoru neznan gledališki jezik. Predstavo, katere ikonografija je bila vezana na slovensko mitologijo, tradicijo in umetnost, so namreč sestavljali samostojni scenski prizori, ki so jih spremljali citati iz zgodovine umetnosti, celotno vzdušje na odru pa je bilo močno ritualno. Krst je tako takoj po predstavitvi sprožil razprave o svojem pravem sporočilu, vplival pa je tudi na prihodnjo slovensko odrsko produkcijo.

Ob 20. obletnici predstave in ob izidu 100. številke Maske, revije o uprizoritveni umetnosti, zavod Maska predstavlja animirano rekonstrukcijo Krsta pod Triglavom, za katerega je idejo podal Emil Hrvatin. Animirana različica je na 20 minut skrčeni povzetek predstave. Video je kolaž posnetkov predstave, novih podob in zvokov (glasba je delo skupine Laibach). Avtorji animirane rekonstrukcije so Meta Grgurevič, Jure Novak in Andrej Lehrman.