Album Fire Like This je plavanje proti konvencionalnemu glasbenemu toku in ustaljenim normam. Foto: V2
Album Fire Like This je plavanje proti konvencionalnemu glasbenemu toku in ustaljenim normam. Foto: V2

Tudi za Blood Red Shoes bi lahko rekli, da so se napajali na križišču med Nirvano in Fugaziji, med Pixiesi in SonicYouth. Pa vendar, laže poslušam in prenesem nekoga, ki svoji godbi brez pretencioznosti in omejevanj vdihne t. i. »teenage riot« življenje, ne da bi le slepo sledil začrtanem toku.

Novi album Fire Like This je prav nasprotno, plavanje proti konvencionalnemu glasbenemu toku in ustaljenim normam, ki jih, če ne drugi, skušajo postaviti založniki.

Ko boste slišali skladbo When We Wake, boste vedeli, o čem govorim. To je namreč himna nove generacije mladih, brez patetike, ki smo ji priča, recimo, v razvpiti in glamurozno kičasti skladbi This Is War medijsko prehvaljenih 30 Seconds From Mars. Tukaj smo priča le dialogu med dvema zaljubljenima – Lauro Mary Carter in Stevenom Ansellom –, katerih zgodba se dopolnjuje tako zvočno kot lirično.

Dokaz tega je celotna plošča, ki ji je zaradi tako izvirnega in hkrati prepoznavno nalezljivega vzdušja težko določiti letnico nastanka. Pa vendar: še posebej opozarjam na skladbe Don't Ask, Colours Fade in Heartsink, poleg že omenjenega supersoničnega hita When We Wake.

Ocena: 5