Love Comes Close - temačna mojstrovina. Foto: Matador
Love Comes Close - temačna mojstrovina. Foto: Matador

Toda zdi se mi, da se je založba Matador načrtno umaknila toliko časa, dokler se vsi drugi dobesedno ne bodo izrabili Seveda ne mislim na psihofizično kondicijo drugih, temveč in samo na ideje in kombinacije, ki vodijo k simbiozi arhetipskega zvoka in razpoloženja iz že omenjenega glasbenega obdobja in novodobne lirične observacije.

Potem me je kot strela iz vedrega zadel plošček Love Comes Close skupine Cold Cave, ki ga je izdala založba Matador. Fantastično! Ko sem že mislil, da se sodobniki v odkrivanju boljše preteklosti ne upajo poglobiti v še danes inspirativno okolje nekaterih alternativnih skupin iz prejšnjega stoletja, so me Cold Cave več kot presenetili.

Trio, ki ga vodi Wesley Eisold, nekdanji akter filadelfijske scene hard cora, se je vešče znašel med sintetičnim popom, ki so ga svoj čas gojili kultni Cabaret Voltaire, in darkersko mantro prav tako kultnih Sisters Of Mercy z njihovih prvih albumov. Toda le ta primerjava ne zadostuje za popoln opis skupine Cold Cave, ki z vsako skladbo zveni čisto drugače in neverjetno navdahnjeno za mnenjsko vzdušje. Ob scenosledu skladb, kot so The Three Grew Emotions And Died, Hello Rats, Youth And Lust, Life Magazine …, je popolnoma jasno, da je ta plošček prišel prepozno, da bi lahko producenti filma New Moon uvrstili kakšno skladbo skupine na soundtrack filma. Kajti to je prava glasba za novodobne vampirje!

Ocena: 5