Na novem albumu ni radikalnih rezov in formula uspešnosti se še naprej razvija v obliki glasbenega dinozavra, ki nima konkurence v žanrski opredelitvi. Foto:
Na novem albumu ni radikalnih rezov in formula uspešnosti se še naprej razvija v obliki glasbenega dinozavra, ki nima konkurence v žanrski opredelitvi. Foto:

Hej, skupina Massive Attack je v svoji devetnajstletni karieri izdala le 5 velikih plošč!!! Komu mar! V tem obdobju so se prelevili iz kultnih pripadnikov bristolske triphop scene v zimzelene junake globalne pop kulture; njihovi albumi pa so postali obvezno glasbeno čtivo za vse, ki glasbe ne jemljejo le kot način zabave.

Zato se ob izidu njihovega novega albuma Heligoland postavlja vprašanje, koliko jim bo uspelo ohraniti zaslužene položaje. Na novem albumu ni radikalnih rezov in formula uspešnosti se še naprej razvija v obliki glasbenega dinozavra, ki nima konkurence v žanrski opredelitvi.

Je pa res, da se je triphopovsko zaledje stopilo v nekaj, kar je njihovo videnje progresivne glasbe rocka – na pol poti med akustičnimi kulisami in sampli karibskega otočja. Nekaj uspešnic je bilo že znanih, ko so se fantje odločali o naslovu plošče (delovni naslov je bil Weather Underground) – Pray For Rain, Paradise Circus, Saturday Come Slow

Toda najbolj pomembna sta dva podatka, ki vnovič Massive Attack povzdigujejo med najbolj intrigantno skupino, njihovo glasbo pa predstavljajo kot razburljivo pustolovščino. Prvič – vrnil se je Grant Marshall (Daddy G), ki je bil na študentskem dopustu; in drugič – Andy Horace podpisuje (poje) v še enem biseru celotne njihove diskografije – skladbi Girl I Love You – kateri napovedujem, da bo letošnji pomladno–poletno–jesenski hit!

Ocena: 4; piše: Miroslav Akrapovič