Gašper Jemec se ne brani sodelovanja z drugimi umetniki in celo z računalniškimi strokovnjaki. Foto: Gašper Jemec
Gašper Jemec se ne brani sodelovanja z drugimi umetniki in celo z računalniškimi strokovnjaki. Foto: Gašper Jemec
Izkušnje je iskal onkraj velikega morja. Foto: Gašper Jemec

Ustvarjalnost Gašperja Jemca sega na področja videa, multimedijske inštalacije, računalniških projektov in dokumentiranega performansa. Kakovost sadov Jemčevega dela dokazuje tudi vabilo žirantov Esslove nagrade, ki so Jemca povabili k sodelovanju na razstavi Esslovih nagrajencev.

Umetnost, pomešana z računalniško znanostjo
Ker so dela Gašperja Jemca izrazito multimedijskega značaja, so umetniku pri uresničitvi idej pomagali posamezniki s številnih drugih področij. K sodelovanju je Jemec tako zvabil glasbenici oz. komponistki Sylvo Smejkalovo in Bojano Šaljič, arhitekta Darka Plevnika in Petra Lična, oblikovalca Matijo Jemca, fotografa Davida Krašovca, sodeloval pa je tudi že s študenti prof. Franca Soline, ki vodi laboratorij za računalniški vid na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

V družbi z Esslovimi izbranci
Razstava Esslovih nagrajencev (priznanje je namenjeno študentom umentiških akademij na Hrvaškem, Slovaškem, v Sloveniji, na Češkem in Madžarskem) in nekaj povabljencev bo od 11. novembra 2005 pa do 15. januarja 2006 naseljevala prostore muzeja Sammlung Essl v Klosterneuburgu na Dunaju.

Kljub mladosti - Jemec se je rodil leta 1975 - je akademski slikar svoja vizionarska dela predstavil že na 50. mednarodnem likovnem beneškem bienalu leta 2003.

Akademska pot Gašperja Jemca
Po diplomi na ljubljanski likovni akademiji leta 1998 se je Gašper Jemec podal čez "veliko lužo". En semester je znanje pridobival na podiplomskem oddelku za slikarstvo na Indiana University of Pennsylvania, življenju v ZDA pa se ni odpovedal niti v letih 1999 in 2000, ko je ustvarjal v New Yorku in Los Angelesu. Leta 2000 je Jemec končal 2. letnik magistrskega študija na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, letos pa na isti izobraževalni ustanovi končuje magistrski študij videa in novih medijev.