Z umetninami Pabla Picassa nabito polno stanovanje njegovih dedičev. Foto: AP
Z umetninami Pabla Picassa nabito polno stanovanje njegovih dedičev. Foto: AP

Picassova vnukinja Marina Picasso in njen sin Florian Picasso v stanovanju v prestižni soseski v Ženevi hranita izobilje del tega slavnega španskega umetnika, enega najpomembnejših ustvarjalcev preteklega stoletja.

Most med svetom NFT-jev in svetom likovne umetnosti
Med njimi je tudi keramična posoda, o kateri je Associated Press (AP) zapisal, da je velikosti velike sklede za solato. Na do zdaj razkritem spodnjem delu umetnine so med drugim vidni debela rumena črta, cedeča se zelena lisa in s čopičem izpisano število 58 na njenem dnu. "Poskušamo zgraditi most med svetom NFT-jev in svetom likovne umetnosti," je odločitev pojasnil Florian Picasso.

Eden od razkritih delov keramike, ki jo je Pablo Picasso ustvaril leta 1958. Foto: AP
Eden od razkritih delov keramike, ki jo je Pablo Picasso ustvaril leta 1958. Foto: AP

Del intimnega življenja Picassovih potomcev
Florianova mati je povedala, da je keramika nastala oktobra 1958, torej v času njenega otroštva. "Gre za delo, ki predstavlja obraz in je zelo ekspresivno. Je radostno, veselo. Predstavlja življenje ... To je eden tistih predmetov, ki so bili del našega življenja, našega intimnega življenja – mojega življenja z mojimi otroki," je dodala leta 1950 rojena umetnikova vnukinja. Marina je sicer hči njegovega sina Paula Picassa, ki se je rodil v umetnikovem zakonu s prvo ženo Olgo Khokhlovo.

Umetnikova vnukinja Marina Picasso (1950) in njen sin Florian Picasso (1990). Foto: AP
Umetnikova vnukinja Marina Picasso (1950) in njen sin Florian Picasso (1990). Foto: AP

Dražbo, na kateri bodo na prodaj tako NFT-ji kot dejanska keramična skleda, bo v marcu gostila dražbena hiša Sotheby's. Umetnikovi potomci in njihovi poslovni vodje so sporočili, da je cilj te prodaje ustvariti mlajšo skupnost privržencev Picassa. "Vse se razvija," je dejal leta 1990 rojen Florian Picasso, ki je prepričan, da so NFT-ji poklon temu velikemu umetniku. "Menim, da sodi v Picassovo zapuščino, saj izkazujemo spoštovanje tako njemu kot njegovemu načinu dela, ki je bil vselej zapisan ustvarjalnosti," je še dodal.

Del izkupička prodaje bo doniran
Znano je tudi že, da bodo deli ​​izkupička prodaje donirani – del bo šel v dobrodelne namene za pomoč pri premagovanju pomanjkanja medicinskih sester, drugi pa nevladni organizaciji, ki želi pomagati pri zmanjševanju ravni ogljika v ozračju. NFT-ji bodo pospremljeni z glasbenim izborom umetnikovega pravnuka, ki je didžej in glasbeni producent, še navaja AP.