Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00 s poslanim SMS-om in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 € v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah. Foto: MMC RTV SLO
Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00 s poslanim SMS-om in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 € v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah. Foto: MMC RTV SLO

Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu ter s prvim glasovanjem neposredno v program Vala 202 že v petek pa med vsemi tedenskimi Imeni izberemo še Ime meseca, ki se bo s še 11 konkurenti potegoval za naziv Ime leta 2014.

Med prvimi tremi nominiranci za Ime tedna v mesecu marcu najdemo Joška Brleca, ki je za neizbrisen pečat v slovenskem gasilstvu prejel nagrado za življenjsko delo na področju civilne zaščite, drugi nominiranec pa je direktor M Toma Damjan Burger, ki mu je skupaj še s 17 zaposlenimi na pogorišču propadlega Toma uspelo postaviti uspešno podjetje. Zdaj so delavci, ki so stoodstotni lastniki družbe, odkupili še proizvodni obrat nekdanje tovarne in po začetni negotovosti jim je posel stekel. Prvo ime tedna v marcu pa je postal Žan Košir, najboljši deskar sezone, ki je osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Pavi, da je bila noč pred odločilno tekmo težka: "Težko je odgnati misel na pokal iz glave, veš, da si blizu uspeha. Najtežje je noč pred tekmo, spanec ni pravi."

Na letošnji že 46. pevski reviji Primorska poje je po Sloveniji in v zamejstvu nastopilo več kot 200 zborov, zato je bil eden izmed kandidatov za Ime tedna predsednik Zveze pevskih zborov Primorske Anton Baloh. Kot drugega smo nominirali predsednika oglaševalskega festivala The Cup 2015 Jureta Apiha, ki je v Ljubljano privabil vse nagrajene oglase Azije, Amerike, Evrope in Portoroža. Za Ime tedna pa ste izbrali Renato Zamida, programsko vodjo Fabule, festivala literature, ki je v svoji 12. izdaji razgibala literarni prostor, postregla z zanimivimi gosti in na vrhuncu festivala pripravila predavanje "trojke" - Žižka, Zupančičeve in Dolarja. Zanimanje je bilo tudi med najmlajšimi: "Zanimivo je, da je bil tudi odziv na šolah velik. Šole pozivamo, naj učence kdaj vodijo tudi na literarne dogodke."

V Piranu je sredi marca potekal 2. Brezdomski kongres in nagrado brezdomski čevelj 2015 je za svoje delo z ljudmi na robu in za zgled, ki presega delovne obveznosti, prejel dolgoletni vodja zavetišča za brezdomce v Ljubljani Boris Kosec. Marko Prezelj je za prvenstveni vzpon v severni steni Hagšuja s še dvema kolegoma dobil zlati cepin, najuglednejše mednarodno priznanje za izjemne dosežke v alpinizmu in tako postal prvi alpinist na svetu, ki je zlati cepin dobil že tretjič. V tej konkurenci je slavil Jakov Fak, ki je na svetovnem prvenstvu v biatlonu na Finskem na zadnji tekmi prvenstva zmagal in še drugič v karieri postal svetovni prvak. Jakov Fak je zelo dejaven na Facebooku, kjer sam večkrat spodbuja druge slovenske športnike. “Včasih športniki potrebujemo največ spodbude, ko nam ne gre. In takrat se moramo podpirati tudi med seboj. Saj mi najbolje vemo, kako je v takih trenutkih."

Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani je zadnjih 10 let Matjaž Kunaver z ekipo razvijal nov, inovativen in poceni postopek za pridobivanje nanoceluloze, od katerega si obetajo pravo revolucijo, saj je nanoceluloza petkrat lažja in močnejša od jekla, predvsem pa neškodljiva za okolje. Letos je Planica privabila več kot 67 tisoč ljubiteljev poletov, ki so uživali v dolgih in varnih poletih – za to gre veliko zaslug konstruktorju letalnice Janezu Gorišku. Letalnica je bila tudi obnovljena po njegovih načrtih. In čeprav je v Planici tisti konec tedna kar trikrat stal na zmagovalnih stopničkah Peter Prevc, mu je v boju za veliki kristalni globus zmanjkalo le kanček športne sreče. Je pa postal Ime tedna. V Planici je Andreju Kandaretu povedal: “Planica je bila res vrhunska zame. Dve zmagi in eno drugo mesto, ponovna osvojitev globusa za polete. Nepozabno. ”

Za zadnje Ime tedna v marcu so se potegovali Balbina Battelino Baranovič, prva slovenska diplomirana režiserka, ki so ji na 45. Tednih slovenske drame za izjemen opus podelili veliki bršljanov venec za življenjsko delo, Nejc Pačnik, ki je v Portorožu postal nov svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko, in štiri mame: Andreja Pader, Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik, ki se ob rojstvu svojih otrok, drugačnih od vrstnikov, niso predale malodušju, pač pa se odločno borijo za boljšo oskrbo in prihodnost svojih in drugih otrok s posebnimi potrebami. Vsem štirim je predsednik republike podelil jabolko navdiha, naši poslušalci pa naziv Ime tedna. Spomenka Valušnik je ob tem povedala: “Sistem nam nudi osnovno zdravstveno oskrbo otrok, vendar je to premalo. Družine je treba obravnavati celostno.”

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-om in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 € v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.