Ponudba vsebin je zelo široka, tako da lahko vsak najde kaj zase, ne moremo pa mimo dejstva, da televizija na različne načine vpliva na mnenje in življenje gledalcev. Foto: RTV SLO
Ponudba vsebin je zelo široka, tako da lahko vsak najde kaj zase, ne moremo pa mimo dejstva, da televizija na različne načine vpliva na mnenje in življenje gledalcev. Foto: RTV SLO

Včasih so se ljudje ob večerih pogovarjali, igrali družabne igre ali pletli košare in koše, danes pa ob izpadu električne energije ne vemo, kaj bi počeli, saj smo navajeni, da se zvečer usedemo na udoben kavč in pogledamo najljubšo oddajo, nadaljevanko ali film. Leta 1996 je skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo, da 21. november obeležujemo kot svetovni dan televizije.

Na ta dan so namreč izvedli prvi svetovni forum o televiziji, na katerem so najpomembnejši predstavniki iz sveta televizije razpravljali o vse večjem pomenu in vplivu tega medija. Na televiziji dobimo veliko informacij o tem, kar se dogaja doma in po svetu na različnih področjih življenja, saj pokriva gospodarstvo, družbene in politične teme ter nas z razvedrilnimi oddajami tudi zabava.

V lanskem letu je bilo na naših televizijah po podatkih Statističnega urada predvajanih kar 61 televizijskih programov, od tega je bilo 23 programov s posebnim pomenom, ki ga imajo po Zakonu o medijih vsi radijski in televizijski programi RTV Slovenija, drugih 38 pa ni imelo posebnega statusa. Televizija zagotovo vpliva na javno mnenje preko svojih oddaj, saj prikaže tako svetle kot temne plati življenja na Zemlji.

Zgodovina televizije je fascinantna, saj jo danes gleda skoraj vsak človek na svetu. Tako kot so avtomobili in računalniki spremenili človeštvo, ga je na nek način tudi televizija. Tehnični zametki televizije so bili postavljeni že konec 19. stol. V 30-ih letih prejšnjega stoletja pa so že začeli predvajati prve programe v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji in današnji Rusiji.

V Sloveniji je bil leta 1949 ustanovljen prvi televizijski laboratorij v Ljubljani, redno pa so začeli oddajati šele leta 1958. Na začetku so bile to velike škatle s črno-belo sliko, kot majhne omarice, ki so bile dosegljive le zelo bogatim. Sredi 60-ih so se že začele pojavljati barvne različice, ki so v Evropi v polni meri zaživele šele v 80-ih.

V zadnjih letih je postala televizija cenovno dostopna širšemu krogu ljudi, saj boste danes težko našli hišo, ki bi bila brez nje. Seveda pa gresta razvoj in tehnologija naprej, saj je na trgu ponudba zelo široka. Kofi Annan je izjavil, da televizija kot medij lahko naredi ogromno dobrega za človeštvo, in izpostavil izobraževalno funkcijo, ki nas pouči o življenju okrog nas. Po drugi strani pa lahko napelje ljudi k nestrpnosti in sovražnosti do drugih. Ponudba vsebin je zelo široka, tako da lahko vsak najde kaj zase, ne moremo pa mimo dejstva, da na različne načine vpliva na mnenje in življenje gledalcev.