Moja generacija

15. december: Rojstvo velikega arhitekta Eiffla

Leta 1832 se je v Dijonu rodil francoski inženir in arhitekt Alexandre Gustave Eiffel, ki se je specializiral v gradnji železnih struktur.

Mi hočemo živeti ... fotografsko popotovanje po prizoriščih prve svetovne vojne

Mi hočemo živeti ... se bere eden od zapisov v vojnem dnevniku, ki ga je kot vojak med prvo svetovno vojno zapisal literarni zgodovinar France Kobler.
1

Odkritje Titanika je bilo del ameriške skrivne vojaške misije

Odkritje ladje Titanik na dnu oceana leta 1985 ni bilo plod dolgoletnih znanstvenih prizadevanj, ampak jo je po naključju našla ameriška vojska, ki je v morju proučevala dve potopljeni jedrski podmornici.
32

14. december: Rodil se je Frane "Ježek" Milčinski

Leta 1914 se je rodil slovenski humorist, igralec in pisatelj Frane Milčinski - Ježek. Umrl je leta 1988. Frane Milčinski je bil bolj znan pod umetniškim imenom Ježek.

Tragedija povzpetniške sle ali ko neustrašni Macbeth spregovori s sodobnim jezikom

" Nikakor nisem želel Shakespearja posodabljati, pač pa sem želel, da govori bolj z današnjim jezikom. Da je vsa tista njegova kompleksnost izražena tako, da je bolj konkretna, bolj materialna, da ...
1

Če izločimo voznika, odpravimo prometne zastoje

Dokler bo za volanom avtomobilov človek, bodo tudi prometni zastoji. Tudi s pojavom prvih avtonomnih vozil bodo ti ostali del vsakodnevnega prometa.
76

Majda Širca o Vodniku po Ljubljani, bunkerirani slovenski nanizanki iz 70. let

Eden največjih in najdražjih projektov TV Ljubljana, nanizanka z naslovom Vodnik po Ljubljani oziroma Devet krogov nekega raja, ni bil nikoli dokončan.
5

Nova sezona na Rogli: po 20 letih so obnovili hotel

Na Rogli ob začetku nove smučarske sezone upajo, da jim bo zima bolj naklonjena s padavinami in nižjimi temperaturami, kot doslej.
17

Število severnih jelenov na Arktiki se je v 20 letih prepolovilo

V zadnjih dveh desetletjih se je število severnih jelenov na arktičnem območju več kot prepolovilo. Razloga sta višanje temperature in sprememba vegetacije.
38

12. december: "Kričeči" ekspresionist

Leta 1863 se je rodil norveški slikar in grafik Edvard Munch, ki velja za klasika severnjaškega ekspresionizma. Najbolj znamenita Munchova slika je Krik.

Umrl je Boris Kuhar

V 90. letu starosti je umrl Boris Kuhar, dolgoletni ravnatelj Slovenskega etnografskega muzeja in eden od pionirjev slovenske televizije.
2

Pirtošek in Lukič Zlobčeva z odlikovanjem za prizadevanja na področju demence

Predsednik Borut Pahor je nevrologu Zvezdanu Pirtošku in predsednici združenja Spominčica Štefaniji Lukič Zlobec za prizadevanja na področju demence podelil red za zasluge.
3

Povprečni Slovenec lani zavrgel 64 kilogramov hrane

V letu 2017 je povprečen prebivalec Slovenije zavrgel 64 kilogramov hrane ali štiri odstotke manj kot v letu prej. Zavrženega je bilo 38 odstotkov povsem užitne hrane, ocenjujejo na Sursu.
33

Stoletnica smrti Ivana Cankarja: o pisatelju "še veliko za povedati"

V ljubljanskem Cankarjevem domu poteka celodnevni mednarodni simpozij, ki želi osvetliti pisateljeve nazore in recepcije, duhovno razsežnost njegove literature in njegov mednarodni pomen.

11. december: Linhartovo rojstvo, Cankarjeva smrt

Na današnji dan leta 1756 se je rodil prvi slovenski dramatik Anton Tomaž Linhart.

RTV v živo
15:15 Banana, italijanski film
16:50 Kino Fokus
14:10 Nordijsko smučanje - svetovni pokal: smučarski skoki (M), prenos iz Engelberga
16:00 Plavanje - svetovno prvenstvo v kratkih bazenih, posnetek iz Hangdžova
14:30 Nedeljska reportaža:
15:30 Dogodki in odmevi
Facebook