Sadni jogurt si lahko pripravite kar sami: v navadni jogurt dodajte malo sadje in po želji žlico medu ali marmelade. Foto: epa
Sadni jogurt si lahko pripravite kar sami: v navadni jogurt dodajte malo sadje in po želji žlico medu ali marmelade. Foto: epa
jagode, jagoda, sadje, zelenjava, tržnica, rastlina, kuha, kuhanje, zdravje
V nekaterih sadnih jogurtih je bilo sadja le za vzorec. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Sadni jogurti namreč vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni. Navadni jogurt vsebujejo od 3 do 5 gramov sladkorja v 100 gramih, med sadnimi jogurti pa se je tej številki približal eden od jagodnih jogurtov, večina pa jih je vsebovala kar med 10 in 14 gramov sladkorja na 100 gramov.

Z enim jogurtom do kar polovice dnevne količine sladkorja
"To pomeni, da bi na prehranskem semaforju vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč," pravi strokovnjakinja ZPS zdravnica Tanja Pajk Žontar. Ker običajno pojemo vsebino celega lončka, to pomeni, da zaužijemo od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno tri do sedem kock sladkorja. "To pomeni, da bi ob upoštevanju dnevne energijske potrebe 1.500 kalorij, ki (poenostavljeno) velja za otroke, pa tudi za odrasle, ki telesno niso dejavni, s sadnim jogurtom, ki vsebuje več sladkorja, zaužili kar polovico ali celo več `še varne´ dnevne količine sladkorja."

V zvezi opoazarjajo tudi, da iz označbe na embalaži jogurta pogosto ni mogoče enostavno razbrati, koliko sadja jogurt sploh vsebuje. Kot primer so navedeli vzorec, ki ima na označbi zapisano, da vsebuje 15 odstotkov sadnega pripravka. "Podrobnejši pogled razkrije, da je delež sadja v pripravku 35 %. S preprostim izračunom lahko ugotovimo, da jogurt pravzaprav vsebuje le 5,25 % sadja. In če še malo računamo, ugotovimo, da 5,25-odstotni sadni delež v 180-gramskem lončku jagodnega jogurta pomeni nekaj manj kot 10 gramov jagod, ali eno samo manjšo jagodo," je še povedala strokovnjakinja.

Ob predstavitvi rezultatov analize so bili na ZPS kritični tudi do potrošnikov. "Priznati je treba, da jogurtom dodajajo aditive tudi zaradi vse zahtevnejših potrošnikov. Ti nočejo več kupovati sadnih jogurtov z milejšimi okusi, svetlih, zamolklih barv, jogurtov, na katerih se izloča sirotka, jogurtov, ki izrazito ne dišijo po svežem sadju, pa tudi ne tistih, ki v ustih ne dajejo `polnega´, kremasto-mazavega občutka. Pripisati vso krivdo za `dodatke´ v sadnih jogurtih zgolj proizvajalcem, češ, `kaj vse nam ponujajo´, torej v tem primeru ni korektno," meni dr. Pajk Žontarjeva.

V zvezi zato priporočajo pripravo domačih sadnih jogurtov, najbolj preprosto ga lahko pripravimo tako, da navadnemu jogurtu dodamo malo narezanega sadja, tisti najbolj sladkosnedi pa lahko dodajo malo meda ali marmelade.